Κινηματογράφος για παιδιά με αναπηρίες!

Με το σύνθημα #MoviesforSuperheroes

Κάτι όμορφο έχει ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη εδώ και λίγο καιρό! Κινηματογραφικές προβολές παιδικών ταινιών είναι διαθέσιμες για παιδιά με νεύρο-κινητικές αναπηρίες, για τις οικογένειες τους, αλλά και για κάθε παιδί –με ή χωρίς αναπηρία- που επιθυμεί να περάσει δημιουργικά τον ελεύθερό του χρόνο.

Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία με το σύνθημα Movies for Superheroes  έχει ξεκινήσει από την κυρία Veronica Popa και το ίδρυμα Andreas- Rares Association. Οι γονείς του Andreas Rares, που πάσχει από το σύνδρομο Allan Herndon Dudley Syndrome (AHDS), επιθυμούσαν το αυτονόητο: να μπορούν τα παιδιά με αναπηρίες να διαθέτουν περισσότερες δυνατότητες για ψυχαγωγία. Και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, όταν υπάρχει ευγένεια και ανιδιοτέλεια. Κατάλληλη αίθουσα παραχωρήθηκε με την ευγενική χορηγία του κινηματογράφου Cineplexx Greece, που ένθερμα αγκάλιασε την πρωτοβουλία. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή στάθηκαν η Disney/ Pixar και η Feel Good Entertainment που παραχώρησαν το προβαλλόμενο υλικό, ενώ ιδιαίτερα συνέβαλε και το εκπαιδευτικό κέντρο Ανάπτυξη και Λόγος που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

#MoviesforSuperheroes
Οι παιδικές ταινίες που επιλέγονται κάθε φορά ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρών θεατών. Η προβολή ταινιών με αισθητηριακή προσέγγιση σημαίνει κατ’ αρχάς και μικρότερη διάρκεια, που δεν υπερβαίνει τη μία ώρα. Επίσης, βασικό κριτήριο είναι να επιλέγονται ταινίες στις οποίες η εναλλαγή εικόνων δεν είναι τόσο γρήγορη, ώστε τα παιδιά με επιληψία και άλλες ασθένειες να μπορούν να παρακολουθούν χωρίς κανένα κώλυμα. Επίσης, τα φώτα του κινηματογράφου είναι χαμηλωμένα, αλλά δεν σβήνουν ποτέ και οι πόρτες της αίθουσας παραμένουν ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής, ώστε μικροί και μεγάλοι να έχουν την ευχέρεια να κινούνται ελεύθερα μέσα και έξω από την αίθουσα όποτε το θελήσουν. Σε μια τέτοια προβολή, κανείς δεν θα σας ζητήσει να κάνετε ησυχία. Θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται, δηλαδή, για μια προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες κατάλληλες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να νιώθουν άνετα, όπως στο ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον του σπιτιού. Οι προβολές είναι δωρεάν, χωρίς να ζητείται αντίτιμο εισιτηρίου ή να παρεμβάλλονται διαφημίσεις,

MoviesforSuperheroes

Το στοίχημα είναι διπλό. Η διασκέδαση είναι προτεραιότητα, όμως ένας ακόμη στόχος που μπορεί να επιτευχθεί είναι η κοινωνικοποίηση. Δυστυχώς, τα παιδιά με αναπηρίες δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν εύκολα νέους φίλους ούτε να συναναστραφούν με άλλους συνομήλικους τους σε ασφαλείς χώρους. Έτσι, μένουν απομονωμένα να δίνουν τις δικές τους μάχες. Μέσω αυτής της εκδήλωσης δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν νέους φίλους και να απασχοληθούν δημιουργικά, αλληλεπιδρώντας και παίζοντας με συνομήλικους, όπως  άλλωστε κάθε παιδί της ηλικίας τους.

MoviesforSuperheroes

Το δικαίωμα στη ψυχαγωγία θεωρείται αναφαίρετο. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, επομένως, οι οποίες θα φωτίσουν τα παιδικά πρόσωπα με μεγάλο χαμόγελο, χαιρετίζονται με ξεχωριστή θέρμη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων στις 28 Φεβρουαρίου, ας στηρίξουμε  όλους τους μικρούς υπέρ-ήρωες. Είμαστε όλοι καλεσμένοι στις δικές τους μοναδικές προβολές!

Ενημερωθείτε για το νέο πρότζεκτ:

http://www.andreas-rares.eu/arxikh/ta-project-mas

Θυμηθείτε την ιστορία του Andreas- Rares

http://www.freeminds.gr/andreas-rares/


Ρία Ροροπούλου