Άγιος Βαλεντίνος: ο προστάτης των ερωτευμένων και η ξενόφερτη γιορτή

Ημέρα γνωστή παγκοσμίως και αφιερωμένη στα ερωτευμένα ζευγάρια κάθε ηλικίας, δώρα, μπαλόνια, σοκολατάκια και καρδιές στολίζουν κάθε βιτρίνα την δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου μετατρέποντας την γιορτή του Αγίου σε παράδοση γιορτής των ερωτευμένων. Τι κρύβεται όμως πίσω από την ημέρα αυτή;

Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν προστάτης των ζευγαριών και άσκησε το έργο του πάνω στην διδασκαλία του Χριστιανισμού τον 3ο αιώνα μ.Χ στην Ρώμη κάτω από την εξουσία του αυτοκράτορα Κλαύδιου του Γοτθικού. Υπάρχουν δύο εκδοχές για τον θρύλο του Οσιομάρτυρα χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποια από τις δύο συνέβη στην πραγματικότητα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως ένωνε με το μυστήριο του γάμου ζευγάρια παράνομα και κατέληξε να καταδικαστεί σε θάνατο δια του λιθοβολισμού και στις δύο εκδοχές της ιστορίας.

saintvalentine.freeminds.gr

Αρχικά υποστηρίχθηκε πως οι πράξεις του ιερωμένου ανακαλύφθηκαν από τον αυτοκράτορα και θεωρήθηκαν έγκλημα για το οποίο φυλακίστηκε. Ωστόσο ο αυτοκράτορας αρχικά αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Η ιστορία μέσα από τα διασωθέντα βιβλία λέει πως ο ιερωμένος σώθηκε από τον λιθοβολισμό και έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169. Η ημέρα θανάτου του είναι και η ημέρα εορτής του Αγίου σήμερα.

Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή, ο βίος του Αγίου ξεκινά στο Terni, μία πόλη νότια της Umbria στην κεντρική Ιταλία όπου ο επίσκοπος Βαλεντίνος δίδασκε τον Χριστιανισμό στους κατοίκους. Ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας τον έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό και τον τιμώρησε μία δοκιμασία. Να αποκαταστήσει τα την όραση της τυφλής κόρης του κι αν το θαύμα αυτό γινόταν πραγματικότητα τότε ο Βαλεντίνος θα ζητούσε όποια χάρη επιθυμούσε από τον δικαστή.

Πράγματι ο δικαστής ταπεινωμένος, αντίκρισε την κόρη του να βλέπει το φως της ημέρας και ο Άγιος Βαλεντίνος του ζήτησε να σπάσει μέσα σε τρεις μέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα στο Terni και στη συνέχεια να βαπτιστεί χριστιανός. Ο δικαστής όχι μόνο βαπτίστηκε ο ίδιος αλλά πίστεψε τόσο πολύ στο θαύμα του Χριστιανισμού που βάπτισε και όλη του την οικογένεια. Η θρησκευτική μεταστροφή του μεγάλου δικαστή έγινε αμέσως γνωστή στο αυτοκρατορικό ανάκτορο και δεν άρεσε καθόλου στον αυτοκράτορα Κλαύδιο. Ως απόρροια των πράξεων του, ο Άγιος Βαλεντίνος συνελήφθη και η κατάληξη αυτού του θρύλου είναι ακριβώς η ίδια με του προηγούμενου.

valentine-marriedcouples.freeminds.gr

Την σημασία της γιορτής που έχει σήμερα ο Άγιος την απέκτησε πολύ αργότερα, κατά τον 14ο αιώνα, όταν συνδέθηκε το όνομά του με την έννοια της ευγενούς αγάπης και τον έρωτα παράνομων ζευγαριών, γι αυτό και θεωρείται επικρατέστερη η πρώτη εκδοχή του θρύλου. Ενώ παράλληλα, τον ίδιο αιώνα συναντάμε και την πρώτη γραπτή αναφορά του ως αγίου, το 1382, στο ποίημα “Το Κοινοβούλιο των Πτηνών- Parlement of Foules” του Τζέφρι Τσόσερ.

Στην Ορθόδοξη εκκλησία η επίσημη εορτή του Άγιου Βαλεντίνου του Πρεσβύτερου γιορτάζεται στις 6 Ιουλίου και ο Ιερομάρτυρας Άγιος Βαλεντίνος (Ο Επίσκοπος του Τerni), γιορτάζεται στις 30 Ιουλίου. Η ξενόφερτη γιορτή της σημερινής ημέρας ανήκει ωστόσο στην Αγγλικανική Κοινωνία, καθώς και στην Λουθηρανική Εκκλησία. Είναι περισσότερο μία γιορτή εμπορικού περιεχομένου αφού ικανοποιεί περισσότερο τον καταναλωτισμό και λιγότερο τιμά τον οσιομάρτυρα.

Στην βασιλική εκκλησία Saint Mary in Cosmedin στη Ρώμη εκτίθεται και το, διακοσμημένο με άνθη, λείψανο του Αγίου Βαλεντίνου ενώ ο Φλαμανδός ζωγράφος Ντέιβιντ Τένιερς τον απεικονίζει και σε έναν υπέροχο πίνακα του 3ου αιώνα να λαμβάνει ένα ροζάριο από την Παναγία.

valentinesday.freeminds.gr

Πρωτότυπες ιδέες για να γιορτάσετε όσοι από εσάς αγαπάτε την ημέρα των ερωτευμένων αλλά και για εσάς που η ημέρα σας αφήνει τελείως ασυγκίνητους, -θεωρείστε πως είναι απλά μία μέρα που επιτάσσει να αφιερωθεί στον άνθρωπό σας- 

  • επισκεφθείτε μουσεία με έργα τέχνης και αγάλματα από την ελληνική ιστορία και μετατρέψτε την γιορτή αυτή σε μία εποικοδομητική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας καταλήγοντας στο πρώτο σας ραντεβού
  • αναζητήστε στέκια και μπαράκια με latin μουσική και χορέψτε όλο το βράδυ τον χορό των ερωτευμένων
  • κλείστε μία πρωτότυπη φωτογράφιση σε ένα μέρος που σας συνδέει και δημιουργήστε το δικό σας άλμπουμ αναμνήσεων
  • διαβάστε το αγαπημένο σας βιβλίο στην εθνική βιβλιοθήκη κάνοντας μία βόλτα στα επιβλητικά ράφια και πίνοντας τον καφέ σας μαζί
  • κλείστε εισιτήριο για ένα μιούζικαλ ή για μία συναυλία που αναμένατε καιρό και δεν υπήρχε αφορμή για να το κάνετε

heart-tree.freeminds.gr

Όσο κλισέ κι αν θεωρείται αυτή η γιορτή, δίνει κάθε χρόνο το κίνητρο που χρειάζεται για να αφιερώσετε την ημέρα εξολοκλήρου στον σύντροφό σας και να κάνετε όλα αυτά για τα οποία μπορεί να κοροϊδεύατε στο παρελθόν. Χωρίς δώρα, σοκολατάκια και λουλούδια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μοιραστείτε λίγο αξιόλογο και ουσιώδη χρόνο μαζί.

Β.Κ.