Ένας χορευτής μεταμορφώνεται σε πιανίστα.

Για ακόμα μια φορά η Τεχντητή Νοημοσύνη(ΤΝ) μας εξέπληξε με ευχάριστο τρόπο δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. Αυτή τη φορά είσεβαλε στον χώρο της τέχνης μεταμορφώνοντας ένα χορευτή σε πιανίστα. Η ΤΝ είναι η μελέτη τού πώς να κάνουμε τους υπολογιστές ικανούς να κάνουν πράγματα στα οποία προς το παρόν οι άνθρωποι τα καταφέρνουν καλύτερα (μάθηση, αιτίαση, επίλυση προβλημάτων, κατανόηση φυσικής γλώσσας, αναγνώριση αντικειμένων κτλ.). (Rich & Knight, 1990)Η Yamaha αξιοποιώντας μια νέα εφαρμογή Τεχντητής Νοημοσύνης  που μεταφράζει τις κινήσεις του γνωστού χορευτή Kaiji Moriyama σε μουσικές νότες πιάνου “μια μορφή έκφρασης που συνδυάζει κινήσεις σώματος και μουσική”.

Yamaha Artificial Intelligence (AI) Transforms a Dancer into a Pianist

Αυτό το υπερθέαμα παρουσιάστηκε σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο στις 22 Νοεμβρίου 2017 με τίτλο “Mai Hi Ten Yu” όπου ο  χορευτής Kaiji Moriyama συνοδευόταν από την  Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου Scharoun Ensemble. Η παράσταση χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Τόκιο και το Πανεπιστήμιο Τέχνης COI του Τόκιο. Η Yamaha παρείχε ένα πρωτότυπο σύστημα, το οποίο μπορεί να μεταφράσει τα ανθρώπινα κινήματα σε μουσική έκφραση χρησιμοποιώντας τεχνολογία ΤΝ, ως τεχνική συνεργασία για τη συναυλία.

Το σύστημα της Yamaha μεταφράζει τις κινήσεις σε νότες. Ο Moriyama έφερε τέσσερις τύπους αισθητήρων στην πλάτη, τους καρπούς και τα πόδια, που μεταφράζουν τις κινήσεις του σε δεδομένα. Το πρόγραμμα που αξιοποιήθηκε δημιουργεί αμέσως μελωδίες που βασίζονται σε μια βάση δεδομένων της μουσικής MIDI. Τα δεδομένα MIDI αποστέλλονται στη συνέχεια σε ένα Yamaha Disklavier player πιάνου, δηλαδή $ 150,000 + CFX  concertgrand, τα οποία μεταφράζονται σε ήχο.

Αν και ο Moriyama ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για το ρυθμό, το πείραμα προκάλεσε ένα πολύ ιδιαίτερο ερώτημα ως προς το κατά πόσο πραγματικά ήταν υπεύθυνος για τη μουσική. Στη συνοδευτική παραγωγή βίντεο, όμως, ο χορευτής εξηγεί ότι είχε περισσότερα να κάνει με αυτό από ό, τι νομίζετε. Η μουσική άλλαζει ανάλογα με τον τρόπο που εξισορρόπεί, επιτρέποντάς του να δημιουργήσει διαφορετικές μελωδίες χρησιμοποιώντας ολόκληρο το σώμα του. Εάν οι κινήσεις του σώματος είναι καλά συντονισμένες αρκετά τόσο ώστε να αξιοποιηθούν από το πρόγραμμα ΤΝ, τότε είναι εύκολο να δούμε πώς ένας χορευτής θα μπορούσε να αποκτήσει αρκετά λεπτομερή έλεγχο των χορδών και των σημειώσεων. Συνεπώς, ο ισχυρισμός της Yamaha ότι «αυτή η παράσταση αντιπροσωπεύει σταθερή πρόοδο στην αναζήτηση νέων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης» όχι απλά επαληθεύεται, αλλά μας κάνει να ανυπομονούμε για το επόμενο επίτευγμα της.

Άλλωστε όπως αναφέρει και ο  Isao Matsushita, ο Συνθέτης και Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Τεχνών του Τόκιο, η τέχνη πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Σε αυτή τη συναυλία πολλά άτομα συμμετείχαν στη δημιουργία αυτής της παράστασης, συμπεριλαμβανομένου ενός χορευτή και μηχανικών. Αυτό το στυλ δημιουργίας μουσικών συνθέσεων αποτελεί μια σύχγρονη πρόκληση, αλλά αυτές οι προκλήσεις είναι που έχουν δημιουργήσει νέες δυνατότητες και έδωσαν ακόμα πιο ισχυρή έμπνευση από ό, τι έχουμε βιώσει στο παρελθόν.

Αλεξάνδρα