5 + 1 λόγοι που αγαπάμε να στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Ο Δεκέμβριος μπήκε, η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μαζί με αυτά όλα τα συναισθήματα, όμορφα και μελαγχολικά ταυτόχρονα, που τα συνοδεύουν, το κλίμα είναι γιορτινό και ήδη έχουμε μπει για τα καλά σε mood γιορτών. Την όλη εικόνα έρχεται να ολοκληρώσει, ίσως, η πιο αγαπημένη στιγμή μικρών και μεγάλων, ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου που σηματοδοτεί την οριστική έναρξη των Χριστουγέννων και κορυφώνει την προσμονή για εκείνες τις γιορτινές μέρες, για τα δώρα, για τις οικογένειες που σμίγουν, για τις μικρές αποδράσεις από την ρουτίνα και για την ηρεμία και τη ζεστασιά μέσα στη γιορτινή ατμόσφαιρα του σπιτιού. Όπως φαίνεται, οι λόγοι που αγαπάμε και περιμένουμε 11 μήνες για αυτή την διαδικασία είναι πολλοί και ξεχωριστοί για τον καθένα κι εγώ κατάφερα να ξεχωρίσω τους ακόλουθους 6 από αυτούς.

στολίζοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο

1.Αναμφίσβήτητα όσο γρήγορα και να περνούν οι μέρες του Νοέμβρη και όσο και να ξέρεις ότι μετά ακολουθεί ο Δεκέμβριος, αν δε στολίσεις το δέντρο σου δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση. Μόλις μπει το πρώτο στολίδι μπορείς και επίσημα να φορέσεις το κόκκινο σκουφάκι σου και να ακούς Wham 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Τότε ξέρεις ότι τα Χριστούγεννα είναι πιο κοντά από ποτέ και μπορείς να φορέσεις τα γιορτινά σου μέσα και έξω!

2.Γιατί ποτέ δεν το κάνεις μόνος. Πάντα ψάχνεις αφορμές να κάνεις κάτι με την παρέα σου, να περασεις  χρόνο μαζί τους, να κάνεις πλάκα, να χαλαρώσεις, να αράξεις και αυτή είναι η καλύτερη αφορμή και η πιο δοκιμασμένη. Είναι για σας η ώρα του παιδιού – και αυτό επιβάλλεται άλλωστε-  και είστε ελεύθεροι να τραγουδάτε δυνατά τα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα τραγούδια, να πετάτε στολίδια ο ένας στον  άλλον απαθανατίζοντας αυτές τις στιγμές που είναι σίγουρα ο από τις πιο αγαπημένες σας, καμαρώνοντας στο τέλος για το δεντράκι σας παρόλο που δευτερόλεπτα πριν σχεδόν το γκρεμίσατε κατά τη μάχη σας για το ποιος είναι ο πιο ψηλος και ποιος θα βάλει το αστέρι στην κορυφή.

3.Είναι μια πινελιά χαράς και ζεστασιάς μέσα στο σπίτι, αφού στέκει συνήθως στο πιο πολυσύχναστο μέρος του σπιτιού και μεταμορφώνει την ατμόσφαιρα σε γιορτινή κάθε ώρα και στιγμή της μέρας. Υπενθυμίζει σε όλους,με τα πολύχρωμα φωτάκια του και τα φανταχτερά στολίδια του ότι έρχονται μέρες χαράς και ζεστασιάς και μπορεί έστω και λίγο να αλλάξει τη διάθεση σας και να δώσει άλλη πνοή μέσα στο σπίτι. Εξάλλου, το σπίτι είναι το καταφύγιο και η ηρεμία καθενός και έτσι προστίθεται άλλος ένας λόγος σ’ αυτούς που σε τραβάνε να γυρίσεις όσο πιο γρήγορα μπορείς.

4.Η γωνία του δέντρου γίνεται η πιο ‘’χουχουλιάρικη’’ γωνία ολόκληρου του σπιτιού. Ακόμα κι αν δεν έχει καναπέ ή πολυθρόνα δίπλα του, τίποτα δεν σε εμποδίζει από το να τραβήξεις μια καρέκλα ή ακόμα καλύτερα να κάτσεις οκλαδόν στο χαλί μπροστά του και να απολαύσεις μια κούπα με ζεστό καφέ ή ζεστή σοκολάτα και να περάσεις εκεί το πρωινό σου διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο ή και το βραδυ σου χαμηλώνοντας τα υπόλοιπα φώτα και αφήνοντας μόνο τα δικά του, μικρά και πολύχρωμα φωτάκια να φωτίζουν ολόκληρο το δωμάτιο.

5.Γιατί είναι η πιο ωραία διακαιολογία για να ακούσεις κάθε χριστουγεννιάτικη playlist του youtube στο τέρμα και κανένας δεν έχει δικαίωμα να παραπονεθεί για τις 50 φορές που θα ακούσει το ‘’Last Christmas’’ και το ΄΄Αll I want for Christmas is you’’. Και η αλήθεια είναι ότι θα το ακούσει παραπάνω από 50!

6.Γιατί το κάνεις με την καρδιά σου και ότι κάνεις με την καρδιά σου είναι όμορφο και τρυφερό. Η χαρά, η γιορτινή διάθεση και η αγάπη των Χριστουγέννων πηγάζει από μέσα μας και μια πρώτη εκδήλωση της είναι ο στολισμός του δέντρου. Η ομορφιά και η ζεστασιά του είναι στην πραγματικότητα η δική μας ομορφιά που βρήκε την καλύτερη αφορμή να εξωτερικευτεί.

μινι χριστουγεννιάτικο δέντρο
Για όποιον από αυτούς, ή για οποιονδήποτε άλλο από τους ατελείωτους λόγους που υπάρχουν, αγαπάμε να στολίζουμε το δέντρο μας και να ανυπομονούμε όλο το χρόνο για αυτό και αν κάποιος διαφωνεί και επιμένει ίσως ακόμα δεν έχει βρει τον δικλο του ξεχωριστό λογο. Εμείς που το λατρεύουμε λοιπόν, έχουμε ήδη βγει στους δρόμους για τις ετοιμασίες κι εσείς που ακόμα έχετε ενστάσεις ξανακοιτάξτε γύρω σας γιατί κάπου κοντά είναι ο λόγος που θα σας κάνει να αναθεωρήσετε!!!

Έλενα Παπαιωάνου