Η Χρυσή Αυγή του ναζισμού και η συνέχεια έπεται…

“και η συνέχεια έπεται…” Έτσι τελέιωνε το άρθρο για τη Χρυσή Αυγή του ναζισμού που γράφτηκε πριν από κάποια χρόνια για την πορεία και τους στόχους του ναζιστικού και αντιδραστικού κόμματος, με βάση του ψευτοεθνικιστικές αντιλήψεις. 

ΧΑ 2017

“Στις 15:10 μετά το μεσημέρι στην περιοχή των Ελληνορώσων νεαρός περνώντας  έξω από καφέ της περιοχής στο οποίο βρίσκονταν χρυσαυγίτες, δέχτηκε δολοφονική επίθεση. Τρία άτομα του επιτέθηκαν, ενώ η επίθεση έγινε έπειτα απο σήμα που έδωσε χρυσαυγίτης που γνώριζε εξ όψεως το θύμα, καθώς ο τελευταίος διαμένει κοντά στην περιοχή που βρίσκεται η καφετέρια που συχνάζουν οι χρυσαυγίτες. Ο νεαρός φοιτητής που φέρει σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και άλλα σημεία του σώματός του μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό. To θύμα αυτή την φορά ήταν ο Αλέξιος Λάζαρης, που για καλή του τύχη βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου παρά τα σοβαρά χτυπήματα που δέχτηκε.”

Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι το το φίδι του φασισμού εκτρέφεται και μεγαλώνει μέσα στο πλαίσιο μιας δημοκρατίας,  που το επωάζει και το ταΐζει σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα  η ίδια εμφανίζεται έκπληκτη στο θέαμα της ανάπτυξή του.  Η γέννηση του φασισμού, η άνοδός του, αλλά και η σημερινή του αναβίωση αποτελεί απόλυτη έκφραση της επιβεβαιωμένης ιστορικά αλήθειας ότι µια κοινωνία, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, μπορεί να οδηγείταικάποιες φορές σε παρεκκλίνουσες κατάστασεις.

Δεν έχει νόημα να σχολιάσω περαιτέρω ή να επεξηγήσω καλύτερα τα γεγονότα, γιατί αυτό ξέρουν να το κάνουν καλύτερα οι δημοσιογράφοι εγώ αυτό που θα σας υπενθυμίσω είναι ότι πρέπει να δράσουμε και να μη μένουμε παρατηρητές. Και ενδεχομένως  ο μοναδικός ουσιαστικός τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού  είναι η παιδεία.  Όλη η εκπαιδευτική κοινότηταπρέπει αφού προσεγγίσουν το φαινόμενο, να αναζητήσον λύσεις σε πρακτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του φασιστικού φαινόμενου. Άρα μήπως, η λύση να μην είναι άλλη από την εξάπλωση ανθρωπιστικών ιδεών και αξιών. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα, λοιπόν με απώτερο στόχο όχι την παραγωγικότητα και τη γνώση, αλλά τη διάπλαση προσωπικοτήτων που διακατέχονται από  το σεβασμό προς τον άνθρωπο και τα δημιουργήματά του.  Και κυρίως, μια παιδεία που θα στοχεύει στο να οξύνει την κριτική ικανότητα, ώστε να δίνει το ίδιο το άτομο λογική εξήγηση σε όσα συμβαίνουν γύρω του και δε θα δέχεται άκριτα τον καταιγισμό παραπλανητικών πληροφοριών από τα ΜΜΕ, να στοχάζεται, να αποφασίζει ελεύθερα και να δρα….. Μια παιδεία που πλάθει πολίτες πρόθυμους να αγωνιστούν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ειρήνη.

Γιατί.. Αυτό που οι φασίστες μισούν πάνω απ’ όλα, είναι η ευφυΐα.
Miguel de Unamuno, 1864-1936, Ισπανός συγγραφέας & φιλόσοφος

Ενώ κλείνοντας δε θα μπορούσα παρά να σας παραθέσω τα λόγια του πατέρα του θύματος, γιατί θεωρώ ότι μπορεί και να σας “μιλήσουν”…

“Για την επίθεση που δέχτηκε ο Αλέξης ……

Όταν μισείς τον εαυτό σου είσαι ανόητος.

Όταν μισείς τον εαυτό σου και το κρύβεις είσαι συμπλεγματικός.

Όταν μισείς τον συνάνθρωπό σου μισείς πρώτα τον εαυτό σου.

Όταν μισείς τον συνάνθρωπό σου και δεν παραδέχεσαι ότι μισείς τον εαυτό σου, είσαι σχιζοφρενής.

Όταν μισείς τον συμπολίτη σου και λες ότι αγαπάς τον εαυτό σου είσαι θρασύδειλος.

Όταν το άλλοθί σου είναι όλα αυτά δεν είσαι άνθρωπος.

Όταν επικαλείσαι την ιδιότητα του ανθρώπου και δηλώνεις όλα τα προηγούμενα είσαι υπάνθρωπος.

Οταν είσαι υπάνθρωπος, δεν αντιλαμβάνεσαι τις έννοιες του κάλλους, της αρμονίας και της ευγένειας.

Όταν δεν κατανοείς αυτές τις έννοιες δεν μπορείς να είσαι Έλληνας.

‘Οταν ενσωματωνέσαι σ’ όλα τα προηγούμενα και θεωρείς τον εαυτό σου Έλληνα, τότε είσαι Χρυσή Αυγή.

Με αφορμή τη βία που εκδηλώνεται μέσω των ανεγκέφαλων, την κακοήθεια που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στην κοινωνική ενσάρκωση της προσαρμοσμένης γεροντικής αδιαφορίας, οδηγείσαι στη λατρεία της νεκρικής ακαμψίας. Δημήτρης Φ. Λάζαρης, αρχιτέκτονας.”

Ένας απλός προβληματισμός και τα συμπεράσματα δικά σας…

Αλεξάνδρα