Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Ο όρος διαβήτης ξεκινά το ταξίδι του ήδη από τον 2ο μ.Χ αιώνα. Οι ρίζες του γυρνούν πίσω στον τρίτο σπουδαιότερο γιατρό της αρχαιότητας τον Αρεταίο από την Καππαδοκία, ο οποίος μελετώντας, ανακάλυψε ότι το νερό που πίνει ο άρρωστος διάβαινε τα ούρα αναλλοίωτο. Στην σύγχρονη παγκόσμια ιατρική κοινότητα ο διαβήτης επιστημονικά ορίζεται ως Σακχαρώδης Διαβήτης, μια μεταβολική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα. Το σύμπτωμα της ασθένειας είναι η υπεργλυκαιμία. Αυτό σημαίνει πως η γλυκόζη δεν μεταβολίζεται αλλά διαταράσσεται έχοντας ως αποτέλεσμα την ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης ή τη μειωμένη ευαισθησία των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.Το 1920 ένας Καναδός γιατρός, διαβάζει μελέτες και προετοιμάζεται για μια ομιλία, στο Πανεπιστήμιο του Οντάριο, σχετική με το πάγκρεας. Μια από αυτες υποστηρίζει πως ο διαβήτης προκαλείται από την έλλειψη μιας πρωτεϊνικής ορμόνης που εκκρίνεται από το πάγκρεας. Οι γιατροί τότε πίστευαν πως η ινσουλίνη ως ορμόνη ελέγχει το μεταβολισμό των σακχάρων και πως αν υπάρχει σε έλλειψη παρατηρείται αύξηση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο αποβάλλεται από τα ούρα. Οι προσπάθειες για απομόνωση της ινσουλίνης δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία καθώς εκείνη καταστρεφόταν από τα πρωτεολυτικά ένζυμα του πάγκρεως.

pagosmia-hmera-diabhthΗ τάση για απομόνωση της ινσουλίνης πριν καταστραφεί από τα ένζυμα του πάγκρεως ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση για τον ιατρικό κόσμο για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Τα πειράματα ξεκίνησαν αμέσως, ώσπου ο Καναδός γιατρός, Φρέντερικ Μπάτινγκ μαζί με το βιοχημικό Τζον Μακλίοντ καταφέρνουν το πολυπόθητο εγχείρημα το 1921. Η ινσουλίνη είχε απομονωθεί άθικτη. Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη χάρισε στο Μπάτινγκ το βραβείο Νόμπελ. 

Η “ύπουλη ασθένεια” όπως χαρακτηρίζεται εμφανίζεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Οι έρευνες μας δείχνουν πως 3.000.000 άνθρωποι κάθε χρόνο πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Η διαταραχή, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ζωής. 

Η επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση, πρόληψη και ρύθμιση του διαβήτη ώθησε την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, να ορίσει το 1991 την 14η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η οποία αναγνωρίζεται και επίσημα από τον  Ο.Η.Ε το 2006.

Οι εξειδικευμένοι στην πάθηση του διαβήτη γιατροί προειδοποιούν πως η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η προχωρημένη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, η υψηλή χοληστερίνη, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και πίεση καθώς και το ιστορικό διαβήτη στην εγκυμοσύνη είναι από τα βασικά αίτια εκδήλωσης μιας δια βίου πάθησης. Τα ποσοστά μας δείχνουν ότι η νόσος αυξάνεται ραγδαία στο πέρασμα του χρόνου. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης, τύπου 1 και τύπου 2, από την εκδήλωση των συμπτωμάτων έχει απαιτήσεις τόσο από τον ασθενή όσο και από την ίδια του την οικογένεια καθώς και μια ψυχολογική κατάπτωση.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη είναι να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει και να προβληματίσει την κοινή γνώμη σχετικά με την ρύθμιση της νόσου. Το μήνυμα της 14ης Νοεμβρίου είναι να καταφέρουμε να τιθασεύσουμε το διαβήτη, να τον αντιμετωπίσουμε και αν είναι δυνατόν να τον εξαλείψουμε. Κάθε χρόνο σε όλο τον  κόσμο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ημερίδες, δωρεάν διαγνώσεις, σεμινάρια εκπαιδευτικών, δράσεις σε σχολεία με την ανάγνωση παραμυθιών και ιστοριών με σκοπό την υπενθύμιση των αιτιών, τις συνέπειες και την σημαντικότητα προστασίας της υγείας από τους κινδύνους. 

Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που μας αφορά όλους και οφείλουμε να παρακολουθήσουμε, να αντιμετωπίσουμε και να καταπολεμήσουμε. 

Ενημερώσου, Προβληματίσου, Μάθε, Αντιμετώπισε, Τιθάσευσε.

Μαριαλένα Βιλλιώτη