Αν και η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης είναι μια Προσκοπική και Οδηγική εκδήλωση, σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέϊντεν – Πάουελ. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους εμάς να αφιερωσουμε λίγο παραπάνω χρόνο στην αξία της σκέψης και στα ωφέλη της.
Αυτή την ημέρα εκμεταλλέυονται οι πρόσκοποι της Ζακύνθου αφιερώνοντας την στην παγκόσμια φιλία, ειρήνη και συναδέλφωση των λαών της γης. Στην εκδήλωση αυτή θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν μαζί, παλιοί πρόσκοποι όλων των ηλικιών, οι αρχηγοί τους, βαθμοφόροι καθώς και φίλοι του προσκοπισμού. Επίσης να διδάξουν και στους νεώτερους και τις αξίες του, και να ξαναγίνουν όλοι παιδιά.Έτσι λοιπόν παλιοί και νέοι πρόσκοποι της Ζακύνθου προσκαλούν όλους στην ετήσια συνάντηση τους που θα γίνει αύριο, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μμ στο κέντρο “Σταυρός του Ψηλώματος” στην Μπόχαλη. Εκεί θα αφιερώσουν τη σκέψη τους σε αυτόν που τους χάρισε το “πλατύ Προσκοπικό χαμόγελο”, ενώ παράλληλα θα δώσουν σε μας την αφορμή να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και να αναρωτηθούμε πως θα ήταν ο κόσμος αν κυριαρχούσε η αγάπη και η φιλία. Άλλωστε, οι Πρόσκοποι προτάσσουν την ανιδιοτελή προσφορά και την ομαδική εργασία, στοιχεία που είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οφείλουμε να βοηθάμε και να συνεισφέρουμε στους συνανθρώπους μας.
Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 25.000 μέλη και μετρά έναν αιώνα συνεχούς δράσης στην πατρίδα μας. Μέσα από τα 320 Προσκοπικά Συστήματα που δρουν στην επικράτεια, ο Προσκοπισμός έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη χιλιάδων νέων, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενεργών πολιτών, που πρεσβεύουν μια θετική αλλαγή: τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και να γίνεται ένας από αυτούς ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Το μήνυμα λοιπόν της ημέρας αυτής δεν είναι άλλο παρά η σκέψη, η αξία της ή μαλλον καλύτερα η αξία της ελεύθερης σκέψης. Και εμείς σαν freeminders δε θα μπορούσαμε παρά να υπερτονίσουμε την αξία αυτή. Άλλωστε όπως έλεγε και ο Μπέρτραντ Ράσελ στο βιβλίο του “Η αξία της ελεύθερης σκέψης”.
“Η ελευθερία που ζητάει ο ελεύθερος στοχαστής δεν είναι η απόλυτη ελευθερία της αναρχίας. Είναι η ελευθερία στα πλαίσια των νοητικών νόμων. Δεν υποκλίνεται μπροστά στο κύρος των άλλων, και δεν σκύβει μπροστά στους πόθους του, υποχωρεί όμως μπροστά στις αποδείξεις. Αν του αποδείξετε πως κάνει λάθος θα αλλάξει αμέσως γνώμη. Αν του υποδείξετε καινούρια γεγονότα, θα εγκαταλείψει και τις πιο αγαπημένες του θεωρίες. Αυτό δεν είναι δουλικότητα για αυτόν, γιατί η βασική του επιθυμία είναι να ξέρει, και όχι να παραδίνεται σε φαντασιοπληξίες. Η επιθυμία για γνώση έχει στο βάθος της κάποια ταπεινοφροσύνη μπροστά στα γεγονότα. Υποτάσσεται, σε ότι αφορά τις γνώμες, στο σύμπαν. Απέναντι στους ανθρώπους όμως, δεν είναι ταπεινή. Δεν δέχεται σαν πραγματική γνώση το πλαστό νόμισμα, που συχνά πυκνά προσφέρεται για γνήσιο, με όλη την επίδειξη κύρους. Ο ελεύθερος στοχαστής ξέρει πως για να ελέγχει το περιβάλλον του, πρέπει να το καταλαβαίνει, και πως η ψευδαίσθηση της δύναμης που προσφέρουν οι μύθοι δεν είναι καλύτεροι από την οίηση* ενός μέθυσου καυχησιάρη. Του χρειάζεται ανεξαρτησία απο τους συνανθρώπους του, απο τις δικές του προλήψεις – μια δύσκολη αυτοπειθαρχία. Και πρέπει να ατενίζει τον κόσμο που θέλει να καταλάβει με καθαρό μάτι, που θα του επιτρέπει να τον δει χωρίς παραμορφώσεις….
…Η ανειλικρίνεια της επίκλησης αυτής της αλήθειας φαίνεται από την απροθυμία των υπερασπιστών της θρησκείας να εμπιστευτούν στην ελεύθερη συζήτηση, ή να αφήσουν την επιστημονική νοοτροπία να διδάσκεται στα σχολεία. Αν νομιζετε πως μια διδασκαλία μπορεί να γίνει αποδεχτή μόνο με αγχόνες ή με στρατόπεδα συγκεντρώσεως, είναι φανερό πως δεν έχετε μεγάλη εμπιστοσύνη στις ορθολογιστικές της βάσεις. Αν νομίζετε πως είναι απαραίτητο να απαγορευθεί η εκτύπωςη ή το πούλημα βιβλίων που αντιλέγουν στις απόψεις σας, πιστεύετε σίγουρα πως αυτά τα βιβλία, στον ελεύθερο πνευματικό ανταγωνισμό, θα επιβληθούν με την επιχειρηματολογία τους.”
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην μοναδική πρωτοβουλία της World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) , η οποία γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Σκέψης ως ημέρα διεθνούς φιλίας και αλληλεγγύης. Το Girlguiding είναι μία από τις 145 διαφορετικές χώρες που αποτελούν μέρος της WAGGGS.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δράση τους ΕΔΩ
Σκεφτείτε-Δράστε-Βοηθήστε εσάς και τους γύρω σας!!
Αλεξάνδρα