Ήταν Φεβρουάριος του 1924 όταν ο Άγγλος συγγραφέας Alan Alexander Milne δημιούργησε τον φανταστικό ήρωα που αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο εκδίδοντας την πρώτη συλλογή ποιημάτων του με τον συμπονετικό αρκούδο ονόματι “Όταν ήμασταν νέοι“. Το όνομα Winne ωστόσο εμφανίζεται στον τίτλο του δεύτερου βιβλίου του “Winne the Bear” το 1926 και οι πρώτες εικονογραφήσεις ολοκληρώνονται με τα επόμενα τέσσερα βιβλία δια χειρός E.H. Shepard.
O A.A. Milne συνήθιζε να ονομάζει τους ήρωες των βιβλίων του από παιχνίδια του μικρού γιου του, Christofer, ωστόσο ο Winne είχε έρθει από πριν στο μυαλό του όταν ξεκίνησε να επισκέπτεται συχνά τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου λατρεύοντας την επιβλητική μαύρη αρκούδα που είχε βρεθεί το 1912 δίπλα από στρατιώτες του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Την είχε αγοράσει για μόλις 20 δολάρια ένας κτηνίατρος που υπηρετούσε ως στρατιώτης στον Καναδά και κατάφερε να τον μεταφέρει κρυφά στην Αγγλία όταν κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα του στην Ευρώπη.
Κάπως έτσι ο αληθινός Winne the Pooh έγινε η μασκότ της δεύτερης καναδικής ταξιαρχίας πεζικού και με το τέλος του πολέμου έγινε δωρεά στον ζωολογικό κήπου του Λονδίνου. Εκεί αγαπήθηκε από ακόμα περισσότερους, ανάμεσά τους και ο συγγραφέας A.A. Milne. Τον επισκέπτονταν μαζί με τον γιο του σχεδόν καθημερινά και η αγάπη τους αποτυπώθηκε στα πρώτα βιβλία με το όνομά του.
ο Winne, περιγράφεται από τον συγγραφέα ως ένα αφελές και αργόστροφο αρκουδάκι που είναι όμως, πολύ φιλικό και συμπονετικό προς τους άλλους, με πολύ έξυπνες ιδέες, οι οποίες βασίζονται στη κοινή λογική. Ο χαρακτήρας του έγινε αμέσως αγαπητός από το κοινό και τα βιβλία του Milne μετατράπηκαν γρήγορα σε κλασσικά λογοτεχνικά έργα με την Disney να σπεύδει να αγοράσει το franchise το 1965. Τα βιβλία πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκαν σε 46 γλώσσες. Σύντομα το αρκουδάκι έγινε μία τεράστια επιχείρησε που απέφερε 50 περίπου εκατομμύρια δολάρια το χρόνο ενώ το 1962 ο Winnie εμφανίζεται για πρώτη φορά με το κλασσικό κόκκινο πουκάμισό του.
Tο 1965 κυκλοφορεί η πρώτη μικρού μήκους ταινία “Winnie the Pooh and the Honey Tree” ενώ έως τώρα έχουν κυκλοφορήσει πέντε ταινίες μεγάλου μήκους, δέκα μικρού μήκους, πέντε τηλεοπτικές σειρές, ενώ υπάρχει και σειρά βιντεοπαιχνιδιών.
Η πιο πρόσφατη βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2011 σε παραγωγή της Walt Disney Annimation Studio και κυκλοφόρησε από την Walt Disney Pictures σε σκηνοθεσία του Stefan Anderson και Don Hall. Αρχικά, η ταινία έπρεπε να διαθέτει πέντε ιστορίες από τα βιβλία του A.A. Milne, αλλά η τελική έκδοση κατέληξε αντλώντας έμπνευση από τρεις ιστορίες κερδίζοντας γενικά θετικές κριτικές, με πολλές επαινώντας την κινούμενη εικόνα, το σενάριο και τη μουσική υπόκρουση. Ωστόσο το λάθος να ανοίξουν οι αίθουσες το ίδιο Σαββατοκύριακο με την ταινία του Harry Poter έφερε μέτρια αποτελέσματα στον αμερικανικό box office παρά τις καλές κριτικές.
Ο αληθινός Winnie πέθανε το 1934 στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου όπου και ζούσε τα τελευταία χρόνια αλλά έμεινε για πάντα ζωντανός στις καρδιές κάθε μικρού παιδιού και στα χιλιάδες λούτρινα που φιλοξενούνται στα παιδικά δωμάτια μέχρι και σήμερα. Η κινηματογραφική του καριέρα κλείνει ήδη 100 χρόνια ενώ ετοιμάζεται και ένα συλλεκτικό λογοτεχνικό βιβλίο από την δισέγγονη του κτηνιάτρου στρατιώτη, που θα περιγράφει τις αληθινές ιστορίες του αρκούδου στον Παγκόσμιο Πόλεμο.
Β.Κ.