Σουλατσάροντας στις 10 ομορφότερες βιβλιοθήκες του κόσμου

Σε κάποιες από αυτές νομίζεις πως γύρισες στην εποχή των ιπποτών, σε άλλες στην εποχή των δράκων και των μάγων, ενώ στις νεότερα κτισμένες θαρρείς πως ζεις στην εποχή του μέλλοντος. Όπως και να έχει, οι παρακάτω βιβλιοθήκες δεν έχουν επισκέπτες μόνο για διάβασμα…αλλά αποτελούν αξιοθέατο των πόλεων και αντικατοπτρίζουν την ιστορία της κάθε χώρας. Αποτελούν αριστουργήματα που ξεπερνούν κατά πολύ τον χαρακτηρισμό του χώρου ανάγνωσης, όχι μόνο για τον θησαυρό που προστατεύουν αλλά και για το δέος που προκαλούν σε κάθε επισκέπτη. Αξίζουν αναμφίβολα να συμπεριληφθούν στα “Must” των ταξιδιωτικών μας προορισμών.

Clementinum, Πράγα

Μετά το κάστρο αποτελεί το μεγαλύτερο συγκρότημα κτιρίου στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, ξεκίνησε να κτίζεται το 1622 και στο εσωτερικό της επικρατεί κυρίως μπαρόκ αισθητική με 20 χιλιάδες τίτλους βιβλίων ένα-ένα συγκεντρωμένα από τον λαό των Ιησουιτών λίγο πριν ολοκληρωθεί το έργο. Σήμερα στεγάζει και χιλιάδες επιπλέον τσέχικα έργα συγγραφέων και πληθώρα σπάνιων βιβλίων που σώθηκαν μέσα στους αιώνες.

clementinum_praga.freeminds.gr

 

Biblioteca Vallicelliana, Ρώμη

Μοναδική αρχιτεκτονική, γαλήνη και εκατομμύρια ράχες βιβλίων πάνω στα ζεστά ξύλινα πατώματα ενώ στην οροφή-επηρεασμένη από την εποχή του Διαφωτισμού- δεσπόζουν τα σκαλίσματα και οι σπάνιες ζωγραφιές σε παλ χρώματα. Στην κατοχή της έχει πάνω από 3 χιλιάδες χειρόγραφα γραμμένα στα λατινικά και στα ελληνικά.

Biblioteca Vallicelliana.roma.freeminds.gr

Black Diamond Royal Danish Library, Κοπεγχάγη

Γνωστή ως το «Μαύρο Διαμάντι» της Δανίας, χτίστηκε το 1999 ως επέκταση της παλιάς Βασιλικής Βιβλιοθήκης και το επιβλητικό κτίριο έγινε αμέσως ένα δημοφιλέστατο αξιοθέατο φτιαγμένο από γυαλί, ατσάλι και μαύρο γρανίτη. Είναι από τις βιβλιοθήκες που “ξεφεύγουν” από το κλασσικό τόνο των κτιρίων της μεσαιωνικής Ευρώπης και θυμίζουν την εξέλιξη στην αρχιτεκτονική του μέλλοντος.

Black-Diamond-Royal-Danish-Library.freeminds.gr

 

George Peabody Library, Βαλτιμόρη

Βρίσκεται εσωτερικά του πανεπιστημίου Johns Hopkins και αποτελείται από πέντε επιβλητικούς ορόφους με αυστηρά τακτοποιημένα βιβλία και ραφιέρες. Έχει βραβευτεί ως μία από τις ομορφότερες βιβλιοθήκες της Αμερικής αφού είναι ο “ναός των βιβλίων” με εκατομμύρια πολύτιμες εκδόσεις του 18ου και 19ου αιώνα.

George Peabody Library.freeminds.gr

Real Gabinete Português de Leitura, Ρίο ντε Τζανέιρο

Η δημιουργία της το 1837 οφείλεται σε μία ομάδα Πορτογάλων μεταναστών στη Βραζιλία, ωστόσο το αριστουργηματικό κτίριο που μοιάζει με καθεδρικό ναό κατάφερε να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το 1880. Εκτός από βιβλία υπάρχουν αγάλματα εμβληματικών Πορτογάλων όπως οι Βάσκο ντα Γκάμα και Πέντρο Αλβάρες. Οι βιτρίνες του είναι από σπάνιο ξύλο ενώ στο κέντρο ξεχωρίζει και ο γυάλινος θόλος.

Real GabinetePortuguêdeLeitura.freeminds.gr

 

Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Ουάσιγκτον

Θεωρείται η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια βιβλία και ιστορικά εκθέματα. Αρχικά στεγαζόταν στο Καπιτώλιο αλλά όταν οι Βρετανοί την έκαψαν το 1814 μεταφέρθηκε στο τωρινό μεγαλοπρεπές κτίριο που θυμίζει περισσότερο παλάτι βγαλμένο από τα παραμύθια. Αγάλματα, σκαλιστές θολωτές είσοδοι και μαρμάρινο δάπεδο σε όλο το μήκος της. Αξιοσημείωτο πως η βιβλιοθήκη έχει στον θησαυρό της μία αυθεντική έκδοση της Βίβλου του Γουτεμβέργου, από τις 42 συνολικά που έχουν απομείνει σε όλο τον κόσμο.

Librayofcongress.freeminds.gr

Κεντρική Βιβλιοθήκη του Βανκούβερ

Το αμερικάνικο Κολοσσιαίο κτίριο του Βανκούβερ αποτελεί την κεντρική βιβλιοθήκη με λειτουργία επτά ημέρες την εβδομάδα αφού είναι και τόπος μελέτης χιλιάδων φοιτητών. Τα καταστήματα και τα καφέ που στεγάζονται στο εσωτερικό της την καθιστούν hi-tech υπερσύγχρονο πόλο έλξης για κάθε απαιτητικό γούστο και σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στις κλασσικές του άρθρου αυτού.

vancouverlibrary.freeminds.gr

 

Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Τρίνιτι, Δουβλίνο

Μαρμάρινα πορτραίτα διάσημων συγγραφέων όπως ο Τζόναθαν Σουίφτ (Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ) στοιχίζονται στον διάδρομο και μια θολωτή οροφή στεφανώνει τον χώρο των 61 μέτρων της αίθουσας του Long Room. Σκοτεινός χαμηλός φωτισμός, σκούρο ξύλο όλα επιλεγμένα από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Α’ που έδωσε εντολή για την δημιουργία της το 1592 αλλά το τωρινό κτίριο άρχισε να χτίζεται το 1712.

Trinitycollege.freeminds.gr

Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Δεν θα μπορούσε να λείπει από την δεκάδα, φυσικά, η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας που ίδρυσε ο Πτολεμαίος Ά εκπληρώνοντας το όνειρο του Μεγάλου Αλέξανδρου, ο οποίος με τη σειρά του το είχε εμπνευστεί από τον Αριστοτέλη. Καταστράφηκε 1600 χρόνια πριν αλλά από το 2002 ξανά λειτουργεί διαθέτοντας εκτός από τον κεντρικό χώρο ανάγνωσης ένα πλανητάριο, τέσσερα μουσεία και ακαδημαϊκά κέντρα ερευνών. Χαρακτηριστικό η πρόσοψή της που καλύπτεται με λέξεις σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Salle de recherche bibliographique, dite Salle ovale

 

Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας

Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι στεγάζεται σε ένα αυθεντικό κτίριο της Αναγέννησης και για αυτό είναι μια από τις παλιότερες που διατηρούνται στην Ιταλία. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1537 με διάρκεια 50 χρόνων. Στεγάζει μία πληθώρα λογοτεχνικών θησαυρών από 750 χιλιάδες βιβλία, 13 χιλιάδες χειρόγραφα και 24 χιλιάδες εκτυπώσεις από το 1600 κι έπειτα.

I luoghi della memoria scritta. Le Biblioteche italiane tra tute

Β.Κ.