“κρίση”, “δημοκρατία”, “καπιταλισμός”, “ανεργία”: στα βιβλία

Ειδήσεις, ρεπορτάζ, πρωτοσέλιδα γεμάτα με τις λέξεις “κρίση”, “δημοκρατία”, “καπιταλισμός”, “ανεργία”, “φιλελευθερισμός” και εμείς άοπλοι μπροστά στα νέα δεδομένα και τις ανησυχίες. Πάντα σε περιόδους αδιεξόδων θεωρούσα το διάβασμα ως τη μοναδική διέξοδο. Έτσι με αφορμή τις εξελίξεις θα σας προτείνω μερικά βιβλία που θα σας “μιλήσουν” και θα σας “καταλάβουν”.

chomskbook3-thumb-largeΤο πρώτο βιβλίο-ΒΙΒΛΟΣ δε θα μπορούσε παρά να ήταν το «Πώς λειτουργεί ο κόσμος» του  Νόαμ Τσόμσκι. Το “Πώς λειτουργεί ο κόσμος” είναι ένας τόμος που συγκεντρώνει τέσσερα από τα πιο επιτυχημένα και ενδιαφέροντα βιβλία του. Το “Τι πραγματικά θέλει ο Μπάρμπα-Σαμ” επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Στο “Οι λίγοι που ευημερούν και οι πολλοί που δυσανασχετούν” ο Τσόμσκι αναλύει τη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία, τα “οικονομικά θαύματα” του Τρίτου Κόσμου και τις ρίζες του ρατσισμού.
Το “Μυστικά, ψέματα και δημοκρατία” ασχολείται με τη CIA, τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και τις παγκόσμιες ανισότητες. Τέλος, “Το κοινό καλό” πραγματεύεται τα ζητήματα της ισότητας, της ελευθερίας, των ΜΜΕ, καθώς και του μύθου γύρω από το χρέος του Τρίτου Κόσμου.
Στο βιβλίο αυτό -ο μεγαλύτερος διανοητής της εποχής μας  απλά λέει όσα φανταζόσασταν αλλά δε θέλατε να τα πιστέψετε ή όσα δε ξέρατε και θα θέλατε να μάθετε. 

Τέλος, σας παραθέτω τι αναφέρει στο: Παλιές και νέες τάξεις πραγμάτων, γράφει:
Ο Ντιούι αναγνώρισε, κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ότι “η πολιτική είναι η σκοτεινή σκιά που ρίχνουν στην κοινωνία οι μεγάλες επιχειρήσεις”, κι όσο αυτό θα ‘ναι έτσι, “η όποια εξασθένιση της σκιάς δεν θ’ αλλάξει τίποτα απ’ την ουσία του πράγματος”.

simone weil «Ανάγκη για τις ρίζες. Μια διακήρυξη καθηκόντων απέναντι στον άνθρωπο και στην κοινωνία» του Simone Weil

Το παρόν βιβλίο ανήκει σ’ εκείνη την κατηγορία των προοιμίων στην πολιτική, που οι πολιτικοί σπανίως διαβάζουν και τα οποία οι περισσότεροι εξ αυτών θα ήταν απίθανο να κατανοήσουν ή να αντιληφθούν τον τρόπο εφαρμογής τους. […] Είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που μελετούν οι νέοι πριν χάσουν την άνεση χρόνου που διαθέτουν και πριν καταστρέψει την ικανότητά τους να σκέφτονται μια ζωή προεκλογικών αγώνων και ενδημίας στο νομοθετικό σώμα· είναι ένα από τα βιβλία η επίδραση των οποίων θα φανεί, όπως μπορούμε απλώς να ελπίζουμε, στη νοοτροπία μιας άλλης γενιάς».(Από τον Πρόλογο του T.Σ. Έλιοτ)

 

 

 

 

και για το τέλος  Αντονι Πάγκντεν

ekswfullo-vivliou-kosmoi-se-polemo-tou-anthony-pagden

Σε ένα από τα τελευταία του βιβλία “Κόσμοι σε πόλεμο”. – 2.500 χρόνια πάλης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση- (εκδ. Αλεξάνδρεια) επιχειρεί να ανιχνεύσει και να κατανοήσει τις διαφορές που χωρίζουν αυτούς τους δύο κόσμους ανατρέχοντας στον 5ο π.Χ. αιώνα.  Ο συγγραφέας στο έργο του αυτό επιδιώκει να αφηγηθεί την ιστορία της μακρόχρονης σύγκρουσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ειδικότερα, οι διαφορές μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής ξεπερνούν σε βάθος την πολιτική και την θρησκεία. Στόχος του  να γίνει κατανοητή αυτή η ευμετάβολη σχέση προαπαιτείται η αναδρομή πριν από τις Σταυροφορίες, πριν από τη γένεση του Ισλάμ, πριν από τη γένεση του χριστιανισμού, στον 5ο π.Χ. αιώνα. 

Ίσως το βιβλίο αυτό να σας φαίνεται περισσότερο ιστορικό, όμως μην ξεχνάμε ότι μέσω της ιστορίας μπορούμε να ξετυλίξουμε τα πιο μεγάλα και μπερδεμένα κουβάρια…

 

Σίγουρα, τα παραπάνω βιβλία δεν αποτελούν απλά αναγνώσματα, αλλά δοκίμια με απώτερο στόχο να σας δώσουν τα εφόδια για να ανταπεξέλθετε και να κατανοήσετε τα δεδομένα του σήμερα…Ακόμαι και αν αρχικά νομίζετε ότι σας μπέρδεψαν περισσότερο, στην πορεία θα καταλάβετε οτι σας έκαναν να αντιλαμβάνεστε τον κόσμο με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο…

Αλεξάνδρα

Leave a Reply