Vinyl is back: η επιστροφή στη μυσταγωγία της ακρόασης ενός βινυλίου

Στις 21 Ιουνίου 1948 η Columbia Records ακουμπά την βελόνα στον πρώτο δίσκο βινυλίου για γραμμόφωνο, σηματοδοτώντας μια επανάσταση στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας, η οποία μελλοντικά θα άγγιζε το ρεκόρ στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις μέσα στους αιώνες. Μέχρι τα τέλη του ίδιου έτους το βινύλιο θα καθιερωθεί ως το κύριο μέσο κατασκευής των μουσικών δίσκων.  

vinyl.freeminds.gr

Η κυκλοφορία και διάθεση του φωνογράφου ωστόσο, άργησε να αγγίξει το φιλόμουσο κοινό. Η πτώχευσή του συγκρατήθηκε από την κατασκευή των πρώτων συσκευών αναπαραγωγής μουσικής με κερματοδέκτη που δεν ήταν παρά οι πρόδρομοι των juke box. Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια η εταιρία Decca θα φτιάξει δίσκους 78 στροφών από βινύλιο. Οι ανταγωνιστές της ωστόσο, θα ακολουθήσουν διαφορετική πορεία φτιάχνοντας τους πρώτους δίσκους 45 στροφών από βινύλιο την ίδια περίοδο. Γεγονός το οποίο θα σημάνει σταδιακά την κατάργηση των δίσκων γραμμοφώνου, με τις πωλήσεις να μειώνονται τη δεκαετία του 1950.

Και κάπως έτσι οδηγούμαστε στο 1889 όταν η Columbia Phonograph Co. ιδρύεται από τον Edward D. Easton και αρχίζει την μαζική κατασκευή Γραμμοφώνων. Η επιτυχία είναι άμεση, παρόλο που εκείνη την εποχή προωθούνταν η «ηχογραφημένη» μουσική μέσω των νίκελ juke boxes. Η έκρηξη της εμπορικής εκμετάλλευσης του βινυλίου ώθησε σε εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων βινυλίου για όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι τη σταδιακή περιθωριοποίησή τους με την έλευση της ψηφιακής εποχής στον ήχο. Όμως, στην πράξη η παραγωγή δίσκων βινύλιο δε σταμάτησε ποτέ…

vinylhome.freeminds.gr

Πλέον οι πωλήσεις των cd υποχωρούν διεθνώς συνεχώς και σταθερά, ενώ το βινύλιο επιστρέφει δυναμικά και ο αναλογικός ήχος αρχίζει να κερδίζει και πάλι έδαφος.

Για να το δούμε και στατιστικά οι πωλήσεις του 2014 στις ΗΠΑ έφτασαν τα 14 εκατομμύρια, αλλά μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι ήδη 9 εκατομμύρια, όπως έκανε γνωστό η RIAA. Αυτό σημαίνει πως οι πωλήσεις αυξήθηκαν φέτος κατά 52% σε σχέση με πέρυσι, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι πλατφόρμες streaming κυριαρχούν. Τόσο ψηλά νούμερα οι ΗΠΑ είχαν να δουν από το 1989, ουσιαστικά την τελευταία χρονιά πριν την επέλαση του CD. Ας σημειωθεί ότι το 2014 ανάμεσα σε 164 δισεκατομμύρια downloads καταγράφηκαν και 9,2 εκατομμύρια πωλήσεις βινυλίου στον κόσμο, το μεγαλύτερο νούμερο από το 1991. Δηλαδή ένα κομμάτι της τάξης του 3,6 % στην μουσική βιομηχανία ανήκει στο βινύλιο, ποσοστό που δεν σημειώνει εκρηκτική άνοδο, αλλά σταδιακή τα τελευταία 9 χρόνια.

keramikos.vinylisback.freeminds.gr

 

Μπορεί λοιπόν το cd να κατέκλυσε τη μουσική αγορά, τα τελευταία χρόνια όμως άρχισε κι αυτό με τη σειρά του να δίνει τη σκυτάλη στην ακρόαση μουσικής MP3 player. Η ευκολία, δηλαδή, στο να ακούει κάποιος μουσική, μπορεί να κέρδισε μεγάλο μέρος του κοινού, όμως είναι κοινώς αποδεκτό πως όταν κάποιος θέλει να αγοράσει μουσική, τότε προτιμάει το βινύλιο. Η φράση Vynil is back συμβαδίζει απόλυτα με την κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς ο άνθρωπος έχοντας βάλει φρένο στην καταναλωτική μανία με ότι του προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος που πια δεν μπορεί να τον ακολουθήσει λόγω οικονομικής στενότητας, ξαναβάζει μπροστά το παλιό πικ- απ του και γυρίζει στο βινύλιο ώστε να απολαύσει την στιγμή της μυσταγωγίας που προσφέρει η ακρόαση ενός βινυλίου το οποίο είναι ίσως το μόνο πράγμα που όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη έστω και μια φορά στη ζωή τους αγόρασαν, δώρισαν, άκουσαν, χάρηκαν τον ήχο του, χόρεψαν ή έσπασαν ακόμη σε πιο ειδικές περιπτώσεις.

Είναι μία πραγματικότητα ότι το βινύλιο μας ενώνει άσχετα με τι πρεσβεύει ο καθένας.

vinilio-2013

 

Για τους μεγάλους φαν του είδους ο Δεκέμβριος που έρχεται θα περιλαμβάνει πολλές μουσικές βραδιές βινυλίου σε μία εκδήλωση του Vynil is Back που διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο στον Κεραμεικό. Φέτος θα λάβει χώρα από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου στον χώρο του CINE ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ με πολλά εορταστικά event. Θα δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους λάτρεις να γνωρίσουν από δισκογραφικές εταιρίες μέχρι και φανατικούς συλλέκτες ενώ παράλληλα να δουν και να αγοράσουν μηχανήματα αναπαραγωγής και αξεσουάρ βινυλίου μέχρι και αυθεντικές αφίσες από την εποχή της δόξας του. 

 

postervinylisback.freeminds.gr

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο vynilisback.gr

Β.Κ.

Leave a Reply