Πρόσωπα: VICTORIA HISLOP, συγγραφέας και πρέσβειρα για την αντιμετώπιση της λέπρας

Η Βικτόρια που τώρα μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι στο Κεντ., το οποίο επισκέφτηκε τριάντα χρόνια αφότου  το πούλησαν οι γονείς της. Χρόνια ολόκληρα ήθελε να το ξαναεπισκεφτεί και πήγε..το είδε και τότε κατάλαβε μέσα από μια αναδρομή στο παρελθόν το πόσο πολύ άλλαξε, όπως εκμυστηρεύτηκε σε συνέντευξη για το ‘INDEPEDENT’.  Η  Βικτόρια λοιπόν μεγάλωσε στο Τόνμπριτζ. Σπούδασε αγγλικά στο Κολέγιο St. Hilda’s της Οξφόρδης.  

 

victoria hislop
Η Χίσλοπ ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων και εν συνεχεία ασχολήθηκε με τις δημόσιες σχέσεις.Τον Απρίλιο του 1988 παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη των εκδόσεων “Private Eye” Ίαν Χίσλοπ και έτσι μετά την γέννηση όμως του πρώτου της παιδιού,της  Έμιλι – Έλεν  αποφάσισε να αλλάξει σταδιοδρομία: Ξεκίνησε να εργάζεται ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος και αυτή της η επιλογή της έκανε πλούσια σε εμπειρίες και εικόνες, αφού ασχολήθηκε κυρίως με θέματα ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, παρότι εμείς τη γνωρίζουμε κυρίως μέσα από το συγγραφικό της έργο, συνεχίζει να γράφει ταξιδιωτικά άρθρα για τη Sunday Telegraph, τη Mail on Sunday και για  αρκετά περιοδικά. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι  έχει τακτική συνεργασία με την Daily Telegraph και συντάσσει τα προφίλ διασημοτήτων για το περιοδικό Woman & Home.

Σε αυτό το σημείο θα άξιζε να αναφερθούμε στο ότι, όταν ήταν παιδί ήθελε να γίνει … τενίστρια στο Wimbledon, όπως η ίδια αποκαλύπτει. Πέρασε ώρες και ώρες χτυπώντας μια μπάλα στις ξύλινες πόρτες του γκαράζ και αυτό ήταν μια από τις κορυφαίες αναμνήσεις κατά την επίσκεψη στο σπίτι της στο Κέντ. Και σίγουρα η αναδρομή σε αυτές τις στιγμές ήταν από τις πιο δυνατές εικόνες.

Η αγάπη  της για την Ελλάδα, την ιστορία και τους ανθρώπους της  αδιαμφισβήτητη και μόνο από το γεγονός ότι μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα. Ο εθισμός και η αγάπη της με την Ελλάδα μαρτυρείται από τα βιβλία της, τη  βαθιά γνώση των ιστορικών γεγονότων που διηγείται, αλλά και από την ιδιαίτερη ευαισθησία με την οποία τα παρουσιάζει.

victoria
Το 2005 εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα.Το μυθιστόρημά της αναδείχτηκε κορυφαίο σε πωλήσεις διεθνώς (έχει πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες ) και μεταφέρθηκε στην ελληνική τηλεόραση σε σειρά 26 επεισοδίων, εμπνεύστηκε από μια επίσκεψή της στη Σπιναλόγκα. Έγραψε Το Νησί το 2005 και κάπως έτσι αναδείχθηκε κορυφαία Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας στα British Book Awards και τώρα είναι πρέσβειρα για την αντιμετώπιση της λέπρας. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί το ότι  αρνήθηκε να επιτρέψει στο Χόλιγουντ να δραματοποιήσει το βιβλίο της αδιαφορώντας για την αναμενόμενη αμοιβή και επέλεξε να παραχωρήσει τα δικαιώματα σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό για τη δημιουργία της ομώνυμης σειράς. Την ενδιέφερε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και όχι να τον τρομοκρατήσει. Δείτε το παρακάτω βίντεο και είμαι σίγουρη ότι θα καταλάβετε..

 

Αν και το επόμενο βιβλίο της δεν εμπνευσμένο από  την Ελλάδα, είναι από Μεσογειακή χώρα, από την Ισπανία. Το έργο της αυτό “Ο γυρισμός” πραγματεύεται τα επώδυνα μυστικά του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.Με το επόμενο μυθιστόρημά της Το νήμα, επιστρέφει στην Ελλάδα για να μας  διηγηθεί την ταραγμένη ιστορία της Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της.  Το Νήμα μπήκε στη βραχεία λίστα των British Book Awards. Τα επόμενα βιβλία της έφτασαν στο Νο 1 της λίστας της Sunday Times. Το ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ κατέλαβε κατευθείαν την πρώτη θέση στα μπεστ σέλερ της Sunday Times με το που εκδόθηκε, τον Ιούνιο του 2019.

Τέλος, πρόσφατα αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ των Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Θεσσαλονίκη. Και θα κλείσω τη γνωριμία μου με τη Βικτόρια μέσα από την ομιλία που έδωσε στο TEDxThessaloniki με θέμα το “θάρρος”.

Γνωρίστε την μέσα από τα βιβλία της!!!!Δείτε πως βλέπει τον κόσμο μέσα από τα δικά της μάτια!
Αλεξάνδρα

Διαγωνισμός βιβλίου “ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ” της VICTORIA HISLOP