Βόλτα στη Βενετία!

Η αλήθεια είναι πως η Βενετία δεν ήταν ποτέ ψηλά στη λίστα με τους προορισμούς που ήθελα να επισκεφτώ. Λίγο αυτά τα σχόλια περί διόλου ευχάριστης ευωδίας των καναλιών που συχνά άκουγα, λίγο οι τιμές που όχι αδίκως σε τρομάζουν όταν σου έρχεται η ιδέα να σχεδιάσεις μια επίσκεψη στην πρωτεύουσα της περιφέρειας του Βένετο, λίγο ο έντονα τουριστικός της χαρακτήρας λόγω των εκατομμυρίων επισκεπτών και πολύ όλα αυτά μαζί με αποθάρρυναν επί χρόνια να κλείσω εισιτήρια για την πόλη με τις γόνδολες. Θα πω… λάθος! Ευτυχώς, αυτή η γνωστή low budget εταιρία μου έστειλε μέιλ με προσφορά για Βενετία μια μέρα που ήδη έψαχνα ποια πόλη θα γινόταν η επόμενη φίλη μου. Το πήρα για σημάδι. Και πήγα.

Βενετία

Για την ακρίβεια προσγειώθηκα στο Treviso. Από εκεί το λεωφορείο σε μεταφέρει στη Βενετία σε μισή με μία ώρα, ανάλογα με τη διάθεση του οδηγού. Στο τέρμα της διαδρομής στην Piazzale Roma, αποχαιρετάς ο,τιδήποτε έχει ρόδες, ακόμα και το ποδήλατο αφού η χρήση του επιτρέπεται εκ του νόμου μόνο από παιδιά! Η μετακίνηση από εδώ και πέρα γίνεται μόνο με τα πόδια ή με το υπέροχο vaporetto. Προηγείται βέβαια το σοκ της τιμής των 7,50 ευρώ για μόνο διαδρομή με αυτό. Προσωπικά προτίμησα να πάρω την κάρτα των 36 ωρών για 40 ευρώ καθώς αυτό θα κάλυπτε και την επίσκεψη μου στα γύρω νησιά που σκόπευα να κάνω. Να πω εδώ ότι αγαπώ το νερό και ότι δεν υποφέρω εύκολα από ναυτία οπότε η αγάπη μου για την μετακίνηση με το vaporetto θα πρέπει να εκληφθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Αν δεν ισχύει το ίδιο και για εσάς, η εμπειρία μπορεί να είναι λίγο διαφορετική.

Και έτσι ξεκινάει η γνωριμία με την πόλη. Από την πρώτη στιγμή η Βενετία σε μαγεύει γιατί απλά είναι διαφορετική από ό,τι άλλο έχεις επισκεφτεί. Χτισμένη πάνω σε 118 μικρά νησάκια, με πλούσια ιστορία και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική συμπεριλαμβάνεται –και διόλου αδίκως- στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Και ναι, είναι πολύ τουριστική και, δυστυχώς, ακριβή. Τι να κάνετε για να την απολαύσετε παρ’ όλα αυτά;

Αποφύγετε τα λεγόμενα top αξιοθέατα. Εντάξει, μπορείτε να περάσετε από την πλατεία του Αγίου Μάρκου, την γέφυρα των στεναγμών και το Ponte Rialto μια φορά. Εξάλλου, η Βενετία είναι γεμάτη ταμπελάκια που δείχνουν από πιο δρομάκι θα φτάσετε σε αυτά. Μετά, όμως, πηγαίντε απλά από την αντίθετη πλευρά του βέλους. Περιπλανηθείτε χωρίς χάρτη και σκοπό και θα βρείτε την πιο αυθεντική ομορφιά της πόλης σε μικρές πλατείες που τα παιδιά παίζουν, σε αδιέξοδα δρομάκια, σε στενά που μετά βίας χωράνε δύο άνθρωποι, σε γέφυρες που καταλήγουν σε πόρτες σπιτιών.

Βενετία

Μην πέσετε στην παγίδα των μουσείων. Το ξέρω, τα μουσεία της Βενετίας φιλοξενούν έργα τέχνης μοναδικής αξίας, αλλά η ίδια η πόλη είναι από μόνη της ένα έργο τέχνης και περιμένοντας στην ουρά όχι μόνο θα χάσετε χρόνο αλλά και την μοναδική αίσθηση από την επαφή με αυτήν. Αν θέλετε να επισκεφτείτε την Βασιλική του Αγίου Μάρκου, προσπαθήστε να είστε στην πλατεία στις 09.30. Οι πόρτες ανοίγουν ένα τέταρτο αργότερα και η μικρή ουρά που έχει σχηματιστεί κινείται γρήγορα. Όταν μπείτε μην ξεχάσετε να κοιτάξετε και το πάτωμα για να θαυμάσετε τα εντυπωσιακά μωσαϊκά. Επισκεφτείτε, επίσης, την Basilica di Santa Maria della Salute και περπατήστε μέχρι τη Fondamenta Dogana για να απολαύσετε την θέα. Προσωπικά αγαπημένη μου βασιλική, πάντως, θα ομολογήσω είναι η όχι και τόσο γνωστή Basilica dei Frari.

Κλείστε ένα free walking tour. Μπορείτε να βρείτε εύκολα με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Προγραμματίστε το κατά προτίμηση για την πρώτη σας μέρα στην Βενετία. Οι εθελοντές ξεναγοί θα σας δείξουν πώς να κινηθείτε τριγύρω, θα σας οδηγήσουν σε κάποια κρυφά σημεία και θα μοιραστούν τις γνώσεις τους για την ιστορία της πόλης και τις ιδιαιτερότητές της.

Βενετία

Φάτε μακαρονάδες και πίτσα! Το ξέρω, είναι αυτονόητο, αλλά είναι και ο μόνος τρόπος να μην φύγετε με άδειο πορτοφόλι. Και παγωτό! Πολύ παγωτό! Πιείτε και Aperol Spritz αφού αυτό πίνουν όλοι!

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Μουράνο. Ξέρετε εκείνο το νησάκι που φτιάχνουν το ομώνυμο γυαλί. Αφού περπατήσετε στα κεντρικά κανάλια με τα μαγαζάκια, διαλέξτε ένα οποιοδήποτε δρομάκι και απομακρυνθείτε από τον κόσμο για να θαυμάσετε τα σπίτια και τις πλατείες και να μπλεχτείτε με τους ντόπιους.

Βενετία

Το καλύτερο το κράτησα για το τέλος. Για κανένα λόγο -και το ξαναλέω αργά δυνατά: για κανένα λόγο- μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μπουράνο! Με το vaporetto θα σας πάρει περίπου 50 λεπτά να φτάσετε σε αυτό το μαγικό νησάκι από την Βενετία. Και αξίζει το κάθε ένα από αυτά! Είναι ένα μέρος πολύ διαφορετικό, όπου το μάτι σου χορταίνει χρώμα και ομορφιά, τόσο που αναρωτιέσαι γιατί εσύ συνεχίζεις να ζεις σε μια αδιάφορη γκρι πόλη.

Βενετία

Όσοι έχουν πάει στην Βενετία λένε ότι είναι ένα μέρος που είτε λατρεύεις είτε μισείς. Και είναι λογικό. Τίποτα τόσο διαφορετικό δεν μπορεί να αφήσει κάποιον απλά αδιάφορο. Εγώ, πάντως, τη λάτρεψα! Ελπίζω κι εσείς!

Καλές ανακαλύψεις, ταξιδιώτες!

Αρετή Χαλκιαδάκη