5 + 1 λόγοι για να επισκεφτείς φέτος το καλοκαίρι ένα ορεινό χωριό των Τζουμέρκων

«Καλοκαίρι και θάλασσα πάνε μαζί», έχουμε συνηθίσει να λέμε. Οι βουτιές δεν έχουν τελειωμό, οι παραλίες γεμίζουν ομπρέλες, ξαπλώστρες, κουβαδάκια, άπειρο κόσμο. Η κίνηση στους δρόμους (για εμάς του Θεσσαλονικείς) προς Χαλκιδική αποτελεί ένα στάνταρ μαρτύριο τα Σαββατοκύριακα, ενώ το να βρεις ελεύθερη ξαπλώστρα σε beach bar αναδεικνύεται σε αγώνας δρόμου. Παρόλα αυτά, φαίνεται αδιαπραγμάτευτη η ταύτιση του καλοκαιριού με την θάλασσα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σε ένα «παράλληλο» ελληνικό «σύμπαν», οι διακοπές του καλοκαιριού παίρνουν το άρωμα του βουνού. Κάπου εκεί χωμένα στις δροσερές φυλλωσιές των δέντρων τους, είναι και τα μαγικά χωριά των Τζουμέρκων. Καταπράσινες βουνοκορφές που σχίζουν σε σημεία το γαλάζιο του ουρανού. Φουντωτά πυκνά έλατα και βελανιδιές που ξαπλώνουν νοσταλγικά πάνω στις βουνοπλαγιές. Η απόλυτη γαλήνη διαγράφεται στο φόντο της σύνθεσης, εκεί που οι κορυφογραμμές διασχίζουν τον αμυδρό γκρι ορίζοντα. Στο βάθος, χαμηλά μια λεπτή υποτυπώδης δροσερή γραμμή σηματοδοτεί τις πηγές του Αχελώου. Κάπου κάπου, εντελώς ξαφνικά ξεπηδούν από τις πολύβουες φυλλωσιές των κοντινών σου δέντρων κάθε λογής πουλάκια, για να διαγράψουν κι αυτά την διαδρομή τους πάνω στο καφέ, πράσινο και γαλάζιο φόντο σου. Άρχισε να βρέχει. Το νερό της βροχής διαπλέκεται με τον απόηχο του ποταμιού σε ένα μαγικό τραγούδι. Οι σταγόνες ίσα που άγγιξαν τα κόκκινα και κίτρινα λουλούδια της αυλής σου. Αυτό ήταν. Μια καλοκαιρινή μπόρα. Αφουγκράζεσαι το τοπίο…

Οι λόγοι για να επισκεφτείς αυτό το μέρος, αν όχι προφανείς, είναι πολλοί:

#1: Χαλάρωση και ξεκούραση

Μακριά από την ταλαίπωρη βουερή καθημερινότητα της πόλης απολαμβάνεις την απόλυτη ηρεμία που σου προσφέρουν τα απομονωμένα αυτά χωριά. Η ζωή σ’ αυτά τα μέρη παραμένει ήσυχη, αργή και ξέγνοιαστη. Στις αυλές των παραδοσιακών καφενείων ή στις καταπράσινες πλατείες αγναντεύεις αμέριμνος τα πλατάνια και τις καστανιές που ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες σφυρίζουν απαλά ένα δροσερό τραγούδι. Συντροφιά σου ένα καλό βιβλίο, ένα ποτηράκι ούζο ή μια παγωμένη βυσσινάδα.

#2: Δραστηριότητες και επαφή με την φύση

Ένα πλήθος νέων περιπετειών και εμπειριών σε περιμένει να το ανακαλύψεις. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στον εναλλακτικό τουρισμό αποκτώντας ολοένα και αυξανόμενη εμπειρία στον χώρο. Φαίνεται ότι το μεράκι ορισμένων οδήγησε στην δημιουργία ομάδων ειδικευμένων στα ταξίδια στο βουνό. Αρκεί μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ, για να εντοπίσεις αξιόλογες πεζοπορικές και ορειβατικές ομάδες. Οι βόλτες στο βουνό θα σε οδηγήσουν σε μοναδικής ομορφιάς τοπία: εντυπωσιακούς καταρράκτες (βλ. Καταρράκτης και Θεοδώριανα), πέτρινα βρυσάκια σε κάθε χωριό, χώρους για πικ-νικ, κρεμαστές και πέτρινες γέφυρες, νερόμυλους, μοναστήρια κρυμμένα μέσα σε βράχους (βλ. Μονή Κηπίνας ή και

μοναστήρι Αγίας Κυριακής), αλπικά τοπία (must διαδρομή: Από Καλαρρύτες προς Μέτσοβο) και φυσικά, οι πηγές του Αχελώου που προσφέρονται για παγωμένες βουτιές (αυστηρά για αυτούς που δεν αντέχουν άλλο τον καύσωνα!).

#3: Δροσιά

Καμία παραλία δεν μπορεί να σου προσφέρει τον καθαρό και δροσερό αέρα των ορεινών χωριών της Πίνδου. Η φύση σε αυτά τα μέρη βρίσκεται στα καλύτερα της. Ο ύπνος του καλοκαιριού ανακτά το βάθρο που του αξίζει. Ο ιδρώτας αποτελεί ένα βρώμικο παρελθόν!

Τζουμέρκα

#4: Φαΐ

Εδώ ταιριάζει το ρητό που λέει ότι «δεν μετράει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα». Όσο κρέας και να φας στην πόλη, δεν θα είσαι ποτέ απόλυτα σίγουρος για την γνησιότητά του. Στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων θα βρεις μέτρια ποικιλία (όχι πάντα), αλλά οπωσδήποτε τα ψητά σούβλας της περιοχής διακρίνονται για την απίστευτη νοστιμιά τους. Ακόμη, προσφέρεται καλό ποταμίσιο ψάρι, γι’ αυτούς που το προτιμούν. Επιπλέον, οι ηπειρώτικες πίτες και τα γλυκά του κουταλιού έχουν σ’ αυτά τα μέρη την τιμητική τους.

#5: Επαφή με την ντόπια παράδοση

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η λαογραφική παράδοση κάθε τόπου. Στα χωριά αυτά μπορείς εύκολα να βρεις ανθρώπους πρόθυμους και ικανούς να σου αποκαλύψουν όλα τα περασμένα και ξεχασμένα για κάποιους μυστικά του τόπου.

#6: Μαθητεία στην απλότητα

Σε μια εποχή που έχουμε συνηθίσει να ζούμε αποξενωμένοι μέσα στα γκρίζα και θλιβερά κουτιά μας, τα ορεινά μικρά χωριουδάκια αποτελούν το αντίδοτο της απομόνωσης. Φτάνει να κάτσεις σε ένα από αυτά τα χωριά δυο μέρες, για να ξεκινήσεις να λες «καλημέρα» σε όποιον τύχει να βρεθεί στον δρόμο σου. Κάπως έτσι, συνειδητοποιείς την μιζέρια της σκοτεινής πολυκατοικίας σου και θέλεις να αρχίσεις να προσφέρεις απλόχερα την αγάπη σου στον συμπολίτη σου με αυτό το απλό και λιτό «καλημέρα», χαρίζοντάς του ταυτόχρονα και το πιο πλατύ σου χαμόγελο, κι ας μην τον γνωρίζεις στο ελάχιστο. Η απλότητα προσεγγίζει όλα τα κομμάτια της ζωής στο χωριό, αφού οι κάτοικοι είναι μαθημένοι στα λίγα και καλά.

Από το Συρράκο και τους Καλαρρύτες (ίσως τα δύο πιο εντυπωσιακά και τουριστικά χωριά της περιοχής), την Κυψέλη και τον Καταρράκτη, ως τα Θεοδώριανα, το Βουργαρέλι και τη Νεράιδα, οι επιλογές παραμένουν πολλές. Τα καταπράσινα ορεινά τοπία, οι τραχείς βουνοπλαγιές, τα δροσερά πλατάνια και τα πυκνά έλατα, το καλό φαγητό, τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπιτάκια, η τοπική παράδοση και η ήρεμη απλή ζωή των κατοίκων κερδίζουν κάθε επισκέπτη. Η επιλογή είναι δική σας!

Γεωργία Δημητριάδου