Αποτοξίνωση σκέψεων

Ανεξαρτήτως μέρας και ώρας, διάθεσης, περίστασης, αντοχών και κόπωσης, δύο πράγματα δεν σταματούν να δουλεύουν, τα ρολόγια (και αυτά με επιφύλαξη!) και το μυαλό μας. Αυτός ο μαγικός, θαυματουργός και μυστήριος μηχανισμός που υποκινεί τα πάντα, από τις πιο απλές κινήσεις μέχρι και τις πιο πολύπλοκες ενέργειες, φροντίζει να μας τροφοδοτεί με σκέψεις, συναισθήματα και επιθυμίες με σταθερό και αμείωτο ρυθμό. Αποτέλεσμα δε, αυτής της μόνιμης εγγρήγορσης είναι οι αλλεπάλληλες σκέψεις, η ίδια η καθημερινότητα μας.

Μέσα στη δίνη, όμως, αυτής της διαρκούς κίνησης στροβιλίζονται σκέψεις όλων των ειδών, ευχάριστες ή δυσάρεστες, σκέψεις που η κάθεμία αναπόφευκτα επιδρά κατά τρόπο διαφορετικό στην διάθεσή μας, στην απόδοση, ακόμα και στην ξεκούρασή μας. Και φτάνει η ώρα που οι άτακτες αυτές σκέψεις πρέπει να πάρουν τη θέση που τους ταιριάζει και να καταλαγιάσει, έστω και για λίγο, η «τρικυμία» μέσα μας. Και τι καλύτερο από μια αποτοξίνωση σκέψεων; Ένα καλό ξεσκαρτάρισμα τοξικών και αρνητικών σκέψεων αρκεί να μας προσφέρει την ισορροπία που αναζητούμε μέσα στις – αντίξοες πολλές φορές – συνθήκες της καθημερινότητας.

Thought detoxification

Και ξεκινάμε…

1.Τι δεν κάναμε: Κάθε μέρα, λίγο πριν το τέλος της η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται. Αναλογιζόμαστε τι δεν κάναμε από αυτά που είχαμε προγραμματίσει, σε τι δεν καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και τι –  για κλάσματα δευτερολέπτων ίσως – δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε. Ψυχοφθόρα, αγχωτική, και απογοητευτική συνήθεια που μόνο ευκολότερη δεν κάνει την ήδη δύσκολη ρουτίνα μας. Αντί για αυτό όμως, ίσως θα έπρεπε να εστιάσουμε στο μέγεθος των υποχρεώσεων που έχουμε και στις οποίες ανταποκρινόμαστε καθημερινώς, στα πράγματα τα οποία πετύχαμε καθώς και στις όμορφες στιςγμές και τα ευτράπελα που ενδεχομένως μας έφτιαξαν, ακόμα και λίγο, το κέφι και προσέθεσαν μια ευχάριστη νότα στη μέρα μας. Όσο πιο ανάλαφρες είναι οι σκέψεις μας, τόσο περισσότερη χαλάρωση εξασφαλίζουμε.

2. Τι πρέπει να κάνουμε: Η πλέον κακή συνήθεια, που όλοι μας έχουμε και την οποία όλοι μας δυσκολευόμαστε να αποβάλουμε, είναι η απόφαση να οργανώσουμε το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις μας, τη στιγμή εκείνη που ζητάει το σώμα μας απεγνωσμένα να ξεκουραστεί και να γεμίσει μπαταρίες. Σκέψεις γύρω από τις αυριανές οικονομικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις αρκούν για να ταράξουν την ηρεμία και να ακυρώσουν την οποιαδήποτε προσπάθεια ξεκούρασης και χαλάρωσης. Στο τέλος, λοιπόν, της μέρας προτιμότερο είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας, επιλέγοντας να τον περάσουμε όπως μας ευχαριστεί περισσότερο, και να αφήσουμε προγραμματισμούς και deadline για το επόμενο πρωινό (κατά προτίμηση, μαζί με τον καφέ μας). Η επόμενη μέρα θα έρθει σίγουρα με όλα τα παρεπόμενα της, οι στιγμές όμως ξεκούρασης είναι πολύτιμες και δυσεύρετες και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε την στιγμή που η ευκαιρία εμφανίζεται μπροστά μας.

Ας δώσουμε, λοιπόν, μια ευκαιρία στο μυαλό να αδειάσει από ότι το ταλαιπωρεί και στον οργανισμό μας το διάλειμμα και την ηρεμία που έχει ανάγκη για να μας συντονίσει και να μας καθοδηγήσει μέσα στη ρουτίνα της επόμενης μέρας.

Έλενα Παπαιωάνου