Ταξιδεύοντας κινηματογραφικά στην Τήλο….


freeminds τήλος


” ο κινηματογράφος είναι η μελέτη του χρόνου και η αναζήτηση των χαμένων μνημών μας…..”

 Το Κινηματογραφικό Εργαστήρι Χανίων έχει ως σκοπό την κινηματογραφική εκπαίδευση μέσω της παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού. Οι εκπαιδευόμενοι κινηματογραφιστές οργανώνουν και υλοποιούν μικρού μήκους ταινίες, γνωρίζοντας όλα τα στάδια παραγωγής ταινίας. Το εργαστήρι έχει τμήματα για όλες τις ηλικίες (παιδιά δημοτικού – γυμνασίου – λυκείου, ενήλικες αρχάριους και για ενήλικες με μικρή εμπειρία).

Ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε μιά πολύ μικρού μήκους ταινία του κ.Θωμαδάκη, υπευθύνου του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Χανίων,που γύρισε στο νησί της Τήλου, ένα μικρό νησάκι στα Δωδεκάνησα


τηλος

Λίγα λόγια για την Τήλο

Ιστορικά αναφέρεται από τον Όμηρο όπου πρώτοι κάτοικοί της ήταν από τη Ρόδο. Στον Τρωικό Πόλεμο φαίνεται πως κατοικήθηκε από τους Δωριείς. Στην αρχαιότητα η Τήλος φημίζονταν για τα μύρα της και διάφορες αλοιφές και από τον 2ο αιώνα π.Χ. αποτελούσε δήμο των Ροδίων. Σύμφωνα με βυζαντινή παράδοση ο Αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος με προτροπή της μητέρας του μετέφερε Τηλίους εποίκους στη Κύπρο στη περιοχή που σήμερα ονομάζεται Τηλυρία. Επίσης στη βυζαντινή περίοδο η Τήλος λεηλατήθηκε τόσο από τους Σαρακηνούς όσο και από τους Ενετούς. Αργότερα η νήσος περιήλθε στους Ιωαννίτες Ιππότες (1309) και όταν καταλήφθηκε η Ρόδος από τον Σουλεϊμάν Α΄ τον Μεγαλοπρεπή, το 1522, ακολούθησε τη τύχη των υπολοίπων νήσων. Τον 16ο αιώνα η Τήλος αναφέρεται από περιηγητές ως “Επισκοπή” ή “Επισκοπία”, ενώ στη Πορτολάνα του Δημητρίου Τάγια αναφέρεται με το αρχαίο ίδιο όνομα. Στο “Οδοιπορικό” του Ιακώβου Μηλοΐτη (1673) φέρεται να κατοικείται από 4000 κατοίκους, (αριθμός που δεν διασταυρώθηκε από άλλη πηγή). Το 1675 η Τήλος καταστράφηκε από το Γάλλο πειρατή Κρεβελιέ και μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα δοκιμάστηκε από επιδρομές Αλγερινών αλλά και Ευρωπαίων πειρατών.

 

ενώ,
Στo channel του εργαστηρίου, μπορείτε να δείτε όλες τις ταινίες τους:
http://www.youtube.com/user/thodorist1866?feature=mhee

” να βλέπετε κινηματογράφο και ακόμα καλύτερα να κάνετε …”
μας προέτρεψε ο κ.Θωμαδάκης

Αλεξάνδρα….

Leave a Reply