Θεσ…καφέ;

Στα ανασκιρτήματα του φθινοπώρου, περπατώντας στα στενά της Βαλαωρίτου, είτε στην οδό Κατούνη ή ακόμη στην οδό Αγίου Μηνά, συναντάς αγαπημένα σημεία για καφέ που είναι έτοιμα να προσφέρουν ό,τι τραβάει η ψυχή εκείνων που σουλατσάρουν χαλαρά τριγύρω, κι ας βρίσκονται στο πολύβουο κέντρο της πόλης.

Ένα τέτοιο σουλάτσο δώσαμε ραντεβού να κάνουμε κι εμείς σήμερα, δυο καλές φίλες που είχαν χαθεί για λίγο μέσα στο θάμπωμα της θερινής ραστώνης. Τώρα, όμως, μ’ ένα δροσερό αεράκι στο μέτωπο, θέλω να καθίσουμε σ’ ένα από τα αγαπημένα στέκια, να σου εξομολογηθώ όλα εκείνα τα λόγια του Αυγούστου, τις σκέψεις και τα χαμόγελα που ξέβρασε το καλοκαίρι κι έμειναν τώρα εδώ μονάχα με την αλμύρα της θάλασσας. Μόνο σε σένα μπορώ να τα εμπιστευτώ, γιατί μόνο οι καλοί φίλοι μπορούν και σφιχταγκαλιάζουν τα λόγια της αλμύρας.

Έλα, να κεράσω καφέ, να ξεπλένουμε τα χρώματα που άφησαν τα ζεστά ηλιοβασιλέματα και τα δροσερά ξημερώματα πάνω στα μαλλιά μας. Ίσως καθίσουμε σε μία από εκείνες τις μακρόστενες, μυστηριακές στοές με τις σιδερένιες πόρτες που κρατούν ακόμη την αλλοτινή, θεσσαλονικιά αίγλη. Εκεί, που αντηχούν ακόμη οι καρδιές ερωτευμένων ανθρώπων.

Ίσως πάλι σε κάποιο μικρό, μοντέρνο καφέ που μπορεί να εμπνεύσει νέα ξεκινήματα και φρέσκες ιδέες. Μέσα στο πλήθος τους κόσμου, ανάμεσα σε πρόσωπα που χαμογελούν και συζητούν ο ένας πλάι στον άλλον για τα σημαντικά ασήμαντα και υφαίνουν πολύτιμο χρόνο με κατακόκκινες κλωστές, έλα, να μπλεχτούμε κι εμείς μαζί τους.

Αν θέλεις ακόμη, πάμε να καθίσουμε σε ένα απο τα μαγαζιά απέναντι απο τα παραδοσιακά υφασματάδικα της πόλης στην οδό Καρύπη, να απολαύσουμε κάθε γουλιά καφέ, έχοντας φόντο το Μπεζεστένι και τους μπλε και κίτρινους τοίχους παλιών, χαμηλοτάβανων κτιρίων με τα μακρόστενα οβάλ παράθυρα που συνεχίζουν και διατηρούν στην όψη τους την ομορφιά της πόλης αυτής.

Όπου και αν διαλέξεις να πάμε, ένα είναι σίγουρο πως με τη δική σου συντροφιά, πάντα, όλα γίνονται πιο γλυκά. Και πάντα θα αγκαλιάζω τον απλό σου τρόπο να δηλώνεις την παρουσία σου στις αλλαγές των εποχών, πίνοντας καφέ στις γωνιές της πόλης που αγαπάμε, καθώς περιμένουμε μαζί να πάρουν σχήμα και μορφή όλα όσα αξίζουν τελικά να έρθουν και να μείνουν.

Γεωργία Καλπαζίδου