Επίδαυρος 2018: Ηλέκτρα σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου

Ας ταξιδέψουμε στον κόσμο της Ηλέκτρας..
Η Ηλέκτρα ή αλλιώς Λαοδίκη αποτέλεσε σύμβολο ανά τους αιώνες της αγάπης προς τον πατέρα και της αντιζηλίας με τη μητέρα της.  Κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, η Ηλέκτρα ήταν μέλος της  καταραμένη οικογένεια των Ατρειδών. Μια ηρωίδα που έμεινε στην ιστορία ως  η εκδικήτρια και τιμωρός του φόνου  του πατέρα της καθώς και η ηθική αυτουργός της μητροκτονίας που επακολούθησε.

Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, η καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου είναι η παράσταση που κατάφερε να με συνεπάρει.  Ένα ολόκληρο καλοκαίρι “μιλούσα” για την αρτιότητα της, την υψηλή αισθητική της από εικαστική άποψη, την ευστοχία στην αποτύπωση της ιστορίας της  σοφόκλειας τραγωδίας και για την σταδιακή κορύφωση του δράματος που ολοκληρωνόταν στο φινάλε της παράστασης. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας μιλήσω για αυτή την παράσταση χωρίς να σας τα προδώσω όλα.

Ηλέκτρα
Ο κ. Θάνος Παπακωνσταντίνου, ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει:  “Γραμμένη στη σκιά του Πελοποννησιακού πολέμου, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή είναι από τα πιο «άγρια» έργα του ποιητή. Από την πρώτη κιόλας σκηνή, της επιστροφής του μητροκτόνου Ορέστη, ως και τις επινίκιες ιαχές του χορού στην τελευταία, αναπτύσσεται ένας διαρκής διάλογος μεταξύ σκότους και φωτός. Μια μάχη αντιθέσεων με κεντρικό θέμα τη δίκη: τη διαταραγμένη ισορροπία και την αποκατάστασή της. Αποτυπώνοντας έναν κόσμο εμφύλιου σπαραγμού, ο ποιητής μάς προσκαλεί να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία ενός φυσικού νόμου: του νόμου της ανταπόδοσης. Ο ίδιος τοποθετείται πέρα από κάθε ηθική – δεν τον ενδιαφέρει αν η χαμένη ισορροπία θα επανέλθει με τρόπο καλό ή κακό· το θέμα είναι να επανέλθει. Η βία διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις. Όταν γίνεται μια βίαιη προσβολή της δίκης, η απάντηση θα είναι επίσης βίαιη. Το ότι το μέτρο της εκδίκησης εδώ ξεπερνά τα συνήθη όρια για μια «πολιτισμένη» κοινωνία, οδηγώντας στη μητροκτονία, επίσης δεν ενδιαφέρει. Η Ηλέκτρα του Σοφοκλή κραυγάζει για ανταπόδοση, όχι για δικαιοσύνη.”  Αυτή ακριβώς τη δραματικότητα προσπάθησε να μεταδώσει ο σκηνοθέτης μέσα από τους ηθοποιούς του, που σαν μαριονέτες κινούνταν σε οριακά σημεία ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, στον οδυρμό και τη μανία για εκδίκηση. Και τα κατάφερε! Χωρίς πολλά πολλά σκηνικά στολίδια κατάφερε να αποτυπώσει όλη αυτή τη δραματικότητα.

Ηλέκτρα

Ηλέκτρα

Με τη βοήθεια της Νίκης Ψυχογιού που δημιούργησε ένα ολόλευκο τοπίο που παράλληλα με την κορύφωση του δράματος μεταμορφωνόταν σε κατάμαυρο, φθαρμένο και βρώμικο τοπίο που δε θυμιζε σε τίποτα τις πρώτες εικόνες της παράστασης. Μια υπέροχη σύλληψη που συνεπαίρνει τον θεατή, καθώς επέρεχεται με απόλυτη φυσικότητα η μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη. Φυσικά, όλο αυτό δε θα μπορούσε να επιτυεχθεί αν οι ηθοποιοί δεν ήταν αυτοί που είναι! Ο Νίκος Χατζόπουλος, η μαυροντυμένη φιγούρα της Ιεράς Εξέτασης, η  Μαρία Ναυπλιώτου, η πανάθλια μάνα  στα όρια του παραλογισμού και ο Χρήστος Λούλης, ο Αίγισθος που ενσαρκώνει αφενός την πτώση της εξουσίας και αφετέρου τη δύναμη της βίας που ανατροφοδοτεί τη βία. Η έκπληξη όμως σε αυτή την παράσταση, η ευχάριστη έκληξη ήταν η Αλεξία Καλτσίκη που κατάφερε να αποδώσει με ουσιαστικό τρόπο τη βαριά μοίρα της Ηλέκτρας με τόση όση δραματικότητα μεταφέροντας τον οδυρμό μέσα από το λόγο αλλά και τις εκφράσεις -ακόμα και η σιωπή της μετέφερε τον πόνο της σε όλους εμάς που αποστομωμένοι την παρακολουθούσαμε να βιώνει τον εσωτερικό σπαραγμό. Και φυσικά ο 12μελής γυναικείος Χορός που πλαισίωσε με απόλυτη αρτιότητα -φωνητικά και κινησιολογικά- την όλη παράσταση.

Μια παράσταση που θα σας μεταφέρει στο παρελθόν με αέρα μοντερνισμού….

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Σκύλλας
Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Α΄Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Παναγιώτου
Β΄Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Βηλαράς
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Παπακωνσταντίνου
Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Διανομή ρόλων
Νίκος Χατζόπουλος: Παιδαγωγός
Αλέξανδρος Μαυρόπουλος: Ορέστης
Μάριος Παναγιώτου: Πυλάδης
Αλεξία Καλτσίκη: Ηλέκτρα
Ελένη Μολέσκη: Χρυσόθεμις
Μαρία Ναυπλιώτου: Κλυταιμνήστρα
Χρήστος Λούλης: Αίγισθος

Χορός
Ασημίνα Αναστασοπούλου, Σοφία Αντωνίου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νάντια Κατσούρα, Ελένη Κουτσιούμπα, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μαρία Μηνά, Ιωάννα Μιχαλά, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Νάνσυ Σιδέρη, Καλλιόπη Σίμου, Δανάη Τίκου

Μουσικοί επί σκηνής: Θοδωρής Βαζάκας, κρουστά, Χρήστος Γιάκκας, τρομπόνι, Μαρία Δελλή, Μπαγιάν, Αλέξανδρος Ιωάννου, κρουστά, Γιάννης Κρητικός,κλαρινέτο

Μην την χάσετε!!! 

Τελευταίες παραστάσεις: 

Αλεξάνδρα