Τα θαλάσσια τέρατα του κόσμου μας!!

loxnes

Αρκετές χιλιάδες ανθρώπων έχουν δει δραστήρια όντα, σαν και αυτό του Loch Ness σε λίμνες και στα ανοιχτά των ακτών. Είναι όλα οφθαλμαπάτη και φάρσες ή μπορεί πράγματι να υπάρχουν άγνωστα είδη κρυμμένα στο νερό??

  Το 1976 η τοπική εφημερίδα τού Falmouth της νοτιοδυτικής Μεγάλης Βρετανίας έλαβε ταχυδρομικά τις φωτογραφίες ενός παράξενου όντος. Μια γυναίκα είχε φωτογραφίσει ένα μεγάλο ζώο με μακρύ λεπτό λαιμό, μικρό κεφάλι και κοντή ουρά. Το ζώο βαφτίστηκε «Morgawr» και ξαφνικά άρχισαν να το βλέπουν και άλλοι πολλοί, χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητά του.

Όντα σαν το Morgawr δεν είναι τόσο σπάνια όσο θα πίστευε κανείς. Θαλάσσιες εκτάσεις σε αρκετά σημεία του βόρειου ημισφαίριου και σε πολλές βαθιές και κρύες λίμνες σε εύκρατα γεωγραφικά πλάτη, φαίνεται να φιλοξενούν ζώα αυτού του τύπου. Σε όλες τις περιπτώσεις περιγράφονται ως σφριγηλά και ογκώδη ζώα με σώμα όμοιο με ελέφαντα ή μεγάλης φώκιας, τέσσερα δυνατά πόδια ή άκρα γενικότερα και με το χαρακτηριστικό μακρύ λαιμό με το μικρό κεφάλι. Συνήθως έχουν μήκος έξι – οκτώ μέτρα.

Το πλέον διάσημο από αυτά τα θαλάσσια ερπετά ή ζώα είναι αναμφίβολα το τέρας τού Loch Ness. Ωστόσο, τα μακρύλαιμα ζώα έχουν παρατηρηθεί σε τουλάχιστον 100 διαφορετικές λίμνες και σε παράκτιες περιοχές. Στο Cadboro Bay, στις δυτικές ακτές του Καναδά, το ζώο ονομάζεται Cadbosaurus. Μάλιστα, τα τελευταία 200 χρόνια το έχουν δει τουλάχιστον 300 φορές!

Ήδη, από τον 6ο αιώνα θρύλοι έκαναν λόγο για ένα τεράστιο θαλάσσιο θηλαστικό που κρυβόταν στα νερά. Οι πιο «μαζικές» μαρτυρίες, όμως, που υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός τέρατος, της «Νέσι», αρχίζουν τον Ιούλιο του 1933. Τότε, το αυτοκίνητο του ζεύγους Σπάισερ, που κινείτο σε δρόμο κοντά στη λίμνη, μόλις και κατάφερε να αποφύγει ένα μεγάλο, γλιστερό και με τεράστια ουρά ζώο, που εξαφανίστηκε στα λασπωμένα νερά.

Τα επόμενα χρόνια οι μαρτυρίες και οι υποθαλάσσιες φωτογραφίες, που παρουσιάζουν ένα καφεπράσινο ον, σαν τεράστιο φίδι, με δύο καμπούρες και μεγάλη ουρά, πληθαίνουν. Αυτές οι μαρτυρίες ανοίγουν το δρόμο σε λεπτομερείς επιστημονικές έρευνες. Τα αποτελέσματα των ερευνών, εκτός από τον εντοπισμό πολλών υποθαλάσσιων σπηλαίων, δεν απέδειξαν ούτε απέκλεισαν την ύπαρξη της «Νέσι».

Από το 1933 όταν δημοσιεύτηκε η πρώτη φωτογραφία ως και το 2003 που το BBC πραγματοποίησε ειδική αποστολή στην περιοχή με σόναρ, χωρίς να βρει κανένα απόγονο δεινοσαύρου, οι φήμες φούντωναν. Ακόμα και σήμερα όμως, κάποιοι πιστεύουν ότι το γιγαντιαίο θαλάσσιο καλαμάρι δεν είναι αποκύημα φαντασίας και ότι – όπως λέει και η κρυπτοζωολογία και ο  Γαλλο-Βέλγος ιδρυτής της Μπέρναρντ Χέβελμανς, οι μύθοι και οι θρύλοι μπορούν να αποτελέσουν πρώτης τάξης υλικό για τους επίδοξους ερευνητές.Οι θεωρίες για το τι ακριβώς είναι η «Νέσι» ήταν πολλές, αλλά σύμφωνα με την πιο επικρατούσα, πρόκειται για ένα θαλάσσιο ερπετό -παρόμοιο με αυτά που εξαφανίστηκαν πριν 60 με 70 εκατομμύρια χρόνια- το οποίο απομονώθηκε στα νερά της λίμνης όταν αυτή έπαψε να συνδέεται με τη θάλασσα.

teras-tou-lohnes1-570

Δορυφόροι κατέγραψαν μία φιγούρα στα νερά της λίμνης Λοχ Νες και από πολλούς υποστηρίζεται ότι είναι η Νέσι, το μυθικό τέρας της λίμνης.

Οι δορυφόροι της Apple κατέγραψαν το περίγραμμα μίας σκιάς στα παγωμένα νερά της πιο διάσημης λίμνης της Σκωτίας. Μετά από την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών αναζωπυρώθηκαν οι φήμες αναφορικά με την ύπαρξη του μυθικού τέρατος, της Νέσι.Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν από την Apple και εικάζεται ότι είναι γνήσιες και δεν πρόκειται για φάρσα.Βεβαίως υπάρχουν και οι πιο δύσπιστοι μελετητές που αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη φιγούρα είναι αποτέλεσμα κάποιου κυματισμού που προκλήθηκε στη διάσημη λίμνη, τη στιγμή της λήψης των φωτογραφιών από το δορυφόρο της Apple.

Εδώ και περίπου 80 χρόνια η λίμνη του Λοχ Νες, βόρεια της Σκοτίας, κρύβει ένα τρομακτικό μυστικό ή… ένα τουριστικό τρικ?!Η «Νέσι», πάντως, παραμένει ένας από τους πιο διαχρονικούς μύθους, αλλά ωσότου υπάρξει σαφής επιστημονική απόδειξη και καταγραφή της, η μορφή της θα συνεχίσει να «εμφανίζεται» σε μπλουζάκια, φλιτζάνια, τσάντες, κουκλάκια και ό,τι άλλο μπορεί να πωληθεί.

Το μεγάλο ερώτημα είναι βεβαίως, τι ακριβώς έχουν δει οι άνθρωποι ή τι πιστεύουν ότι έχουν δει. Προφανώς , αρκετοί έχουν παραπλανηθεί. Αρκετές χιλιάδες πάλι έχουν δώσει περιγραφές με μεγάλες ομοιότητες μεταξύ τους. Από την άλλη, είναι πολύ πιθανόν τυχόν οφθαλμαπάτες να μας επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό που ορισμένα πράγματα  να τα βλέπουμε μεγαλύτερα απ’ ότι είναι, με αποτέλεσμα ακόμη και πουλιά ή γνωστά ζώα να μας φαίνονται τέρατα!

17-03-09_271436_21

 

Μια λαϊκή προσέγγιση των θαλάσσιων τεράτων κάνει λόγο για τον πλειόσαυρο , προϊστορικό ζώο που έζησε σε περιορισμένο αριθμό πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Το 1938 αλιεύτηκε μάλιστα ένα ψάρι που θεωρούσαν ότι είχε εκλείψει . Καθώς οι πλειόσαυροι διέθεταν πνεύμονες, θα έπρεπε να ανέρχονται στην επιφάνεια κατά διαστήματα για να αναπνέουν. Επομένως, με λίγη καλή θέληση δεν είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως κρύβονται κάπου στα βάθη!

Παρ΄ όλα αυτά δε μπορεί να αποκλειστεί μετά βεβαιότητας το γεγονός, πως ορισμένα ζώα μπορεί να ανήκουν σε είδη που θεωρούνται ότι έχουν εκλείψει ή να πρόκειται σε ορισμένες περιπτώσεις για εντελώς άγνωστα ζώα. Εξάλλου, ανεξερεύνητες παραμένουν ακόμη αρκετές θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη μας, ενώ συχνά ανακαλύπτονται νέα μεγάλα ζώα!!

Xρο

 

Leave a Reply