To τένις είναι κάτι περισσότερο από τρόπος ζωής…

Και όλα ξεκίνησαν μέσα από μια αθεράπευτα έντονη και παράλληλα ανεξήγητη έλξη μου με το τένις..

Το τένις όχι μόνο σαν άθλημα, αλλά και ως προς την κοσμοθεωρία που αποπνέει..

Μετά από ένα χρόνο ερασιτεχνικής ενασχόλησης με το χώρο αυτό νομίζω ότι ξέρω το λόγο της έλξης μου. Είναι αυτό το περιβόητο Attitude που λένε ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιονδήποτε θα ήθελε να ασχοληθεί με το τέννις. Προσεγγίζοντας την έννοια μάλλον θα το ερμηνεύαμε ως την Ψυχική Προδιάθεση, δηλαδή τη σωστή εκμάθηση και παράλληλα την νοητική δριμύτητα από την οποία πρέπει να διακατέχεται οποιοσδήποτε αποφασίζει να ασχοληθεί με αυτό το κατά τ’ άλλα κλασικό άθλημα. 

Ας περιπλανηθούμε στον κόσμο του τένις μέσα από μια σύντομη αναδρομή στις απαρχές αυτού του αθλήματος για να το προσεγγίσουμε λίγο καλύτερα, να ξετυλίξουμε τις πτυχές του…

Ξετυλίγοντας την ιστορία του τένις

tenis

 

Το τένις χρονολογείται αρκετά χιλιάδες χρόνια πριν, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν ενδείξεις που τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σε κάποια του μορφή αποτελούσε κομμάτι της  αρχαίς ελληνικής κουλτούρας.

Η ιστορία του παιχνιδιού “τένις”  ξεκίνησε από μια μορφή γαλλικού χάντμπολ του 12ου αιώνα που ονομάζεται “Paume” . Σε αυτό το παιχνίδι χτυπούσαν τη μπάλα με το χέρι. Έτσι, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το παιχνίδι “Paume” χάντμπολ μετονομάστηκε σε  “Jeu de Paume” (παιχνίδι της παλάμης). Το παιχνίδι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από ευρωπαίους μοναχούς για ρόλους ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια τελετουργικών εκδηλώσεων. Στην αρχή, χτυπούσαν τη μπάλα με το χέρι, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, έπειτα όμως δημιουργήθηκε το δερμάτινο γάντι. Αυτό το δερμάτινο γάντι αντικαταστάθηκε με μια προσαρμοστική λαβή για αποτελεσματικό χτύπημα και σερβίρισμα της μπάλας. Αυτή ήταν και η γέννηση της ρακέτας του τένις.

Φυσικά τόσο η ρακέτα όσο και τα μπαλάκια του τένις άλλαζαν διαρκώς με το πέρασμα των χρόνων και πριν καταλήξουν στην τωρινή τους μορφή.Η πρώτη μπάλα του τένις ήταν από ξύλο. Αργότερα η μπάλα του τένις ήταν γεμάτη με κυτταρινικό υλικό προκειμένου να βελτιωθεί το παιχνίδι. Οι μοναχοί από όλες τις περιοχές της Ευρώπης ευνόησαν το παιχνίδι “Jeu de Paume” κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα. Το παιχνίδι εξαπλώθηκε και εξελίχθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έγινε όμως ιδιαίτερα δημοφιλές, ειδικά στη Γαλλία, λόγω του ότι υιοθετήθηκε από την βασιλική οικογένεια. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το έτος 1316 ο Γάλλος βασιλιάς Louis X πεθαίνει μετά από το σκληρό παιχνίδι “Jeu de Paume”, γεγονός που δεν επηρεάζει τη δημοτικότητα του παιχνιδιού.

Μεταξύ του 16ου και του 18ου αιώνα το τένις επιλέχθηκε τόσο από τους βασιλιάδες όσο και από τους ευγενείς. Και καθώς οι Γάλλοι ξεκινούσαν το παιχνίδι φωνάζοντας τη λέξη “Tenez” (Παίξτε!), το παιχνίδι μετονομάζεται σε “real tennis (πραγματικό τένις)” ή “royal (βασιλικό)”.

Ορόσημα στην ιστορία του τένις 

 • To 1530,  o άγγλος βασιλιάς Ερρίκος VIII κατασκευάζει γήπεδο τένις στο Hampton Court Palace (το γήπεδο αυτό δεν υπάρχει πλέον, αλλά παρόμοιο δικαστήριο χτίστηκε εκεί το 1625 και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα).
 • To 1583 που κατασκευάστηκε η πρώτη ρακέτα στην Ιταλία.
 • Το  1870 ιδρύεται  στην περιοχή Wimbledon του Λονδίνου, το All England Croquet Club.  Το τένις είναι ακόμα κλειστό παιχνίδι που παίζεται  μόνο από βασιλικούς και πλούσιους ευγενείς.
 • Το 1873 ο κύριος Walter Wingfield εφήυρε μια έκδοση του Real Tennis που μπορεί να παιχτεί σε εξωτερικούς χώρους σε γκαζόν. Το παιχνίδι ονομάστηκε “Sphairistike” και παζιόταν σε γήπεδα πλουσίων Άγγλων και αυτό ειναι και το τενις με τη μορφη που το συναντάμε στις μέρες μας. Ο Wingfield ασχολείται με το Sphairistike και καθορίζει δύο κουτιά που περιλαμβάνουν δύο καθαρές θέσεις, ένα δίχτυ, ρακέτες και λαστιχένιες μπάλες, ενώ επιπλέον δημιουργεί και οδηγίες σχετικά με την τοποθέτηση των ατομών στο γήπεδο και ευρύτερα τους κανόνες παιχνιδιού.
 • Το 1877  τοποθετείται  το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τένις  που διεξήχθη στο Worple Road στο Wimbledon, Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο). Οι χορηγοί ήταν το All England Croquet Club. Μόνο 22 παίκτες μπήκαν στο Mens Singles, το οποίο ήταν το μοναδικό γεγονός. Ο πρώτος νικητής  στην ιστορία τένις του Wimbledon ήταν ο Spencer Gore.
 • Το 1881, η Αμερική ίδρυσε την Εθνική Ένωση Αντισφαίρισης Τέννις των Ηνωμένων Πολιτειών (USNLTA) και την ίδια χρονιά κατέχει το πρώτο Εθνικό Πρωτάθλημα, τον πρόδρομο του US Open.Ο πρώτος νικητής στην ιστορία του αμερικανικού εθνικού πρωταθλήματος τένις ήταν ο Dick Sears.
 • Το 1884  τα πρωταθλήματα του Wimbledon είναι ανοιχτά για τις γυναίκες. Αρψχικά, υπήρχαν μόνο 13 συμμετοχές Την ίδια χρονιά διεξήχθη και το Mens doubles  για πρώτη φορά στην ιστορία του τένις.
 • Το 1896 το τένις αποτέλεσε ένα από τα βασικά αθλήματα στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 • Το 1905  ιδρύθηκε το πρωτάθλημα AUSTRALIAN OPEN.
 • Το 1927 ο γαλλικός εθνικός σύλλογος  χτίζει ένα νέο γήπεδο τένις και το ονομάζει  Roland Garros.
 • Το 1967 κατασκευάζεται η πρώτη μεταλλική ρακέτα του τένις από τον Wilson. Το Wimbledon διοργανώνει τουρνουά επίδειξης για επαγγελματίες και δηλώνει ότι τα πρωταθλήματά του του 1968 θα είναι ανοιχτά σε όλους τους συμμετέχοντες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Και από τότε το τένις ανοίγει για όλο τον κόσμο…

tennis

 Όπως σας ανέφερα και στην αρχή το τένις δεν αποτελεί ένα κλασικό άθλημα, κρύβει μέσα του μια “μυσταγωγία” που εν μέρει φανερώνεται και από την ιστορική του πορεία. Ανατρέχοντας στις μελέτες της Ένωση Τένις των ΗΠΑ αναδεικνύονται τα πολύπλευρα οφέλη που προκύπτουν από την ενασχόληση του ατόμου με το τένις σε επαγγελματικό αλλά και ερασιτεχνικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα σε σωματικό επίπεδο σύμφωνα με μελέτές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το τένις δεν βοηθά απλά στην καύση θερμιδών, αλλά  διατηρεί την καρδιά υγιή, ενισχύει τους μυς, αυξάνει την οστική πυκνότητα, βελτιώνει την ευελιξία και ισορροπία. Από την άλλη σε πνευματικό επίπεδο, σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου του Ιλινόις, το τένις απαιτεί εγρήγορση και τακτική σκέψη γεγονός που δημιουργεί συνδέσεις μεταξύ των νεύρων και του εγκεφάλου και έτσι οδηγεί σε συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη τον εγκέφαλο. Ενώ, σε ηθικό επίπεδο η ενασχόλιση του ατόμου με το τένις οδηγεί στην ανάπτυξη ηθικών αρετών όπως αυτοπειθαρχία, διαχείριση λαθών, ανοχή στις αντιξοότητες και τέλος διαχείριση και μείωση του STRESS. Τα οφέλη όμως δεν εκλείπουν και σε κοινωνικό επίπεδο καθώς σύμφωνα με τον Dr. Jim Gavin, Πανεπιστήμιο Concordia , το τένις ξεπερνά όλα τα άλλα αθλήματα στην ανάπτυξη θετικών χαρακτηριστικών προσωπικότητα- κοινωνικότητας και συμπεριφοράς φυσικής κατάστασης.


To τένις είναι κάτι περισσότερο από τρόπο ζωής…
όπως εύστοχα αναφέρουν οι Douglas και K. Dog….
 

Αλεξάνδρα