Ταξίδια φαντασίας… παρακαταθήκη ζωής

παραμύθι
Μύθι μύθι παραμύθι.. το κουκί και το ρεβίθι!  Αφορμή η παγκόσμια ημέρα παιδικού  βιβλίου. Αίτια οι απίστευτες ώρες γέλιου, χαράς, προβληματισμού, μάθησης.  Τα παιδικά βιβλία είναι ένας θησαυρός, όπως άλλωστε είναι και τα βιβλία κάθε ηλικίας. Διαβάζοντας ταξιδεύεις, ζεις ζωές στις οποίες ποτέ δε θα πρωταγωνιστήσεις  μα αισθάνεσαι πως είσαι ένα με τους ήρωες.

Τα παιδιά έχουν αστείρευτη φαντασία, κάποια έχουν και φίλους φανταστικούς, συνοδοιπόρους στην αγνότητα της ηλικίας τους. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από όσα οι γονείς πιστεύουν. Και στο σημείο αυτό τα παιδικά βιβλία είναι εργαλεία διαπαιδαγώγησης, είναι ένας τρόπος να μάθουν οι λιλιπούτειοι φίλοι μας, τα παιδιά μας αξίες ανεκτίμητες.

Είναι ταυτόχρονα τα παιδικά βιβλία ένας τρόπος να μοιράζονται οι γονείς με τα παιδιά εμπειρίες – ναι, γιατί όχι!, κι οι μεγάλοι έχουν οφέλη από το διάβασμα παιδικών βιβλίων και μάλιστα πολλά.. το σημαντικότερο: επιστρέφουν στα μικρά εκείνα πράγματα από τα οποία πηγάζουν βαθιά συναισθήματα κι οι σοφίες της ζωής, γιατί κάθετι μεγάλο έχει μια βάση, μικρή, πολύτιμη, μοναδική!-.

Οι γονείς γίνονται παιδιά και τα παιδιά αγαπάνε να βλέπουν τους γονείς να παριστάνουν τους αγαπημένους τους ήρωες. Τα παιδιά αγαπάνε τους παππούδες που τους διηγούνται ιστορίες.

Η ανάγνωση παιδικών βιβλίων βοηθά τα παιδιά να χειρίζονται καλύτερα τη γλώσσα τόσο στον προφορικό όσο και στο γραπτό λόγο. Είναι μια εξάσκηση για να γράφουν καλύτερες εκθέσεις στο σχολείο.

Τα παιδικά βιβλία είναι  ανεκτίμητα αναγνώσματα. Κάτοπτρα με αντανακλάσεις σε πολλούς τομείς της ζωής των παιδιών, μικρών και μεγάλων. Ταξίδια φαντασίας. Ταξίδια ονειρικά. Με ήρωες απτούς και με αποκυήματα φαντασίας. Γιατί το διαφορετικό πρέπει να το αναγνωρίζουν οι άνθρωποι. Γιατί από μικροί πρέπει να μάθουν, να μάθουμε … να σεβόμαστε ό, τι απλόχερα μας χαρίζεται, να προσφέρουμε, να αγαπάμε, να αναγνωρίζουμε, να υπάρχουμε. Να είμαστε μικροί πρίγκιπες, μικρές πριγκίπισσες  για το εαυτό μας και για τον κόσμο γύρω μας..

Γ.Α