10 + 2 ταινίες για τις “λευκές” μέρες

Αποκλεισμένοι στο σπίτι λόγω του χιονιά; Αξιοποιήστε αυτές τις μέρες και λιώστε βλέποντας ταινίες, παλιές, κλασικές ή καινούργιες. Μπορείς να παρακολουθήσεις στο netflix τα αγαπημένα σου ντοκιμαντέρ και να προγραμματίσεις βραδιές σινεμά ή ενημέρωσης.Αν δεν έχεις το χρόνο να ψάξεις σου  προτείνουμε 10+2 ταινίες, προκειμένου το κενό της αναμονής να γεμίσει και κατά αυτό τον τρόπο.

tainies #menoumespiti

 1. Αγγλος ασθενής.
  Ο Αντονυ Μιγκέλα σκηνοθετεί σχεδόν με ακρίβεια τις αναμνήσεις του Ούγγρου χαρτογράφου μέσα από τις τελευταίες του στιγμές στο κρεβάτι του πόνου. Ζωντανεύει στη μνήμη του έρωτες, προδοσίες, πολιτικές διαμάχες, ενώ ο Β Παγκόμιος Πόλεμος είναι προ των πυλών. Μάχεται μεταξύ ζωής και θανάτου, ανάμεσά στα τραύματά του και τις αναλαμπές της αμνησίας του.
 2. Ανακαλύπτοντας τον Φόρεστερ.
  Τίποτα παραπάνω από έναν ύμνο στη συγγραφή και στη θέληση της ανθρώπινης προσωπικότητας, σε συνδυασμό με το πολύτιμο δώρο της φιλίας.
 3. Ενας υπέροχος άνθρωπος.
  Μια ταινία που απέσπασε τέσσερα βραβεία στα 74α Οσκαρ. Η υπόθεση μας φέρνει κοντά σε ένα χαρισματικό και ταπεινό επιστήμονα, ο οποίος, για την πρωτότυπη ιδιοφυή του σκέψη βραβεύεται με Νόμπελ. Η επαφή του με το πανεπιστήμιο και τους γρίφους του κρατά ζωντανό το μυαλό του που παλεύει με την ασθένειά του, τη σχιζοφρένεια. Η αγάπη δύο ανθρώπων αποδεικνύει πως το συναίσθημα αυτό μπορεί να θεραπεύσει ψυχή, νού και σώμα.
 4. Η τετραλογία του Ιντιάνα Τζόουνς.
  Είσαι Αρχαιολόγος; Μήπως Κλασικός Φιλόλογος; Μήπως ένας απλός άνθρωπος που του αρέσουν η περιπέτεια, οι αρχαίες γλώσσες, οι χαμένοι πολιτισμοί και τα αντικείμενα από το ρού της Ιστορίας; Τότε αυτές οι ταινίες, Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού, Ο ναός του κακού, Η τελευταία Σταυροφορία και Το βασίλειο του κρυστάλινου κρανίου είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωσή σου (με την τρίτη να είναι η αγαπημένη του γράφοντος).
 5. Ο κύκλος των χαμένων ποιητών.
  Οποιος εκπαιδευτικός σέβεται τον εαυτό του και θεωρεί ότι η διδασκαλία είναι λειτούργημα, οφείλει να παρακολουθήσει αυτή την ωδή στους πραγματικούς Δασκάλους.
 6. Η λέσχη των αυτοκρατόρων.
  Τα παραπάνω ισχύουν και για αυτή την ταινία. Αποτελούν και τα δύο πονήματα Παιδείας. Η μόνη διαφορά έγκειται στο γνωστικό αντικέιμενο. Στην πρώτη είναι η Λογοτεχνία, ενώ σε αυτήν η Ιστορία.
 7. Κοινός παρονομαστής.
  Μια ελληνική παραγωγή με φιλοσοφική διάθεση. Τρείς άνδρες συζητούν, διαφωνούν και συμφωνούν, σε ένα καφενεδάκι της επαρχίας, για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα και τη γυναικεία φύση. Οι σκέψεις τρέχουν και ο ‘’κοινός παρονομαστής’’ εισβάλλει αιφνιδιαστικά, ταράζοντας τις αντιλήψεις των συνομιλητών.
 8. Ετερος εγώ.
  Ενα στυνομικό θρίλερ, με άρωμα καλού ελληνικού κινηματογράφου. Δύο μενταγιόν με τον φιλόσοφο Πυθαγόρα και δύο διαφορετικούς αριθμούς, μια δολοφονία αλλά και μια απόπειρα δολοφονίας θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Μια αλληλουχία γεγονότων οδηγεί σε μια απόκρυφη αλήθεια.
 9. Ρομπέν των Δασών: οι ήρωες με τα κολάν.
  Οταν ο Μέλ Μπρούκς έχει κέφια, δεν απογοητεύει ποτέ το κοινό του. Ετσι, αυτή η κωμωδία προσφέρει άφθονο το απαραίτητο συστατικό για την καλοπέραση, το γέλιο.
 10. Κόμης Μοντεχρίστο.
  Ενα έργο που διαδραματίζεται το 1815- 1838 πριν την έναρξη του πολέμου των Εκατό Ημερών. Μια ταινία που συγκεντρώνει το ρομαντισμό, τα ιστορικά γεγονότα, το όνειρο, την κρίση των αξιών. Ο πρωταγωνιστής ύστερα από την άδικη φυλάκισή του επιστρέφει διψασμένος για εκδίκηση. Η ελπίδα, η συγχώρεση, η δικαιοσύνη αποτυπώνονται στους χαρακτήρες. Αραγε θα υπάρξει δικαιοσύνη ή θεία δίκη;
 11. Seven.
  Αστυνομικό θρίλερ, το οποίο παίζει με το μυαλό του θεατή, φέρνοντας σε αντιπαράθεση την κοινή λογική με τη χριστιανική ηθική και την κεκαλυμμένη παράνοια. Οι Κέβιν Σπέισι, Μόργκαν Φρίμαν και Μπράντ Πίτ όπως δεν τους έχετε ξαναδεί.
 12. Το θαύμα της Αννυ Σάλιβαν.
  Σε έναν κόσμο που οι διαταραχές δεν βρίσκουν την αποδοχή που πρέπει, ένα κορίτσι εκ γενετής τυφλό, κωφό και χωρίς λόγο και μια χαρισματική και υπομονετική δασκάλα δημιουργούν έναν υπέροχο κόσμο. Η ταινία χαρίζει βαθιά νοήματα και ένα αίσθημα ελπίδας πως με τη θέληση όλα μπορούν να συμβούν.

Καλή προβολή

Γρηγόρης Χατζηλαμπρινός / Μαριαλένα Βιλλιώτη