‘Οταν το χουχούλισμα συναντά…

Καιρός για ταινίες ;;;
ταινίες παλιές, που δεν έχει τύχει να δείτε ή ταινίες που όσες φορές και αν τις έχουμε δει πάντα υπάρχει ακόμα μια φορά που θα μείνουμε καθηλωμένοι μπροστά στην οθόνη για αυτές.

                        1. HACHIKO: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ

“Ο Χατσίκο, ένας σκύλος ράτσας Ακίτα στην πόλη Odate. Το 1924 ο ιδιοκτήτης του Χατσίκο που ήταν… καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας τον πήρε μαζί του στο Τόκιο. Ο Χάτσικο τον αγαπούσε ιδιαίτερα. Κάθε μέρα έφευγαν μαζί από το σπίτι και ο καθηγητής έπερνε το τρένο ενώ ο Χατσίκο που τον συνόδευε μέχρι το σταθμό, όπου και τον περίμενε. Κάποια μέρα ο καθηγητής πέθανε κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης, από τότε και μετά ο Χατσίκο πήγαινε μόνος του κάθε μέρα στον σταθμό, στο ίδιο σημείο και τον περίμενε να γυρίσει για 9 συνεχόμενα χρόνια μέχρι ούτε ο  Χατσίκο πέθανε.”
Μία αληθινή και όμως απίστευτη ιστορία αφοσίωσης ενός σκύλου στον ιδιοκτήτη του. Σύμβολο πίστης και αληθινής φιλίας που αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για μια εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις κλονίζονται καθημερινά.

και όσο κλάψαμε κλάψαμε..

                    2. CLICK: Η ΖΩΗ ΣΕ FAST FORWARD

Μια κωμωδία…”Ένας αρχιτέκτονας που  παραμελεί την οικογένειά του για χάρη της δουλειάς έχοντας συνδέσει την προσωπική του ευτυχία με τα χρήματα. Μια νύχτα αποκτά ένα τηλεκοντρόλ, με το οποίο μπορεί να “χειρίζεται” την καθημερινότητά του σαν ταινία σε βίντεο και αρχίζει να προχωρεί τα “κεφάλαια” της ζωής του, αναζητώντας τη μέρα που θα  πάρει προαγωγή. Η καταξίωση θα  φέρει όμως και  την ευτυχία ;”
Μπορεί να μην μαγευτείτε από το ευφάνταστο σενάριο ή τις καταπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών, όμως σίγουρα θα ταυτίσετε τον εαυτό σας με τον Sadler…έστω σε στιγμές προσωπικής  συζήτησης με τον εαυτό σας…ΠΟY κρύβεται άραγε η πραγματική ευτυχία;;; Τι θα ήμασταν ικανοί να θυσιάσουμε στο βωμό του χρήματος και τη δόξας;

                             3. A CLOCKWORK ORANGE: ΤO ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Μία  ταινία του 1971, σκηνοθετημένη από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ. “Βία, η έξαρση της στη δεκαετία του 60 και ο τρόπος να αντιμετωπιστεί. Ο Κιούμπρικ θέτει στο κοινό της εποχής το ερώτημα αν αξίζει να θυσιαστεί το αγαθό της ελευθερίας της έκφρασης ακόμα και αν αυτή επιδρά στην έννομη τάξη ή τελικά η ανθρωπότητα πρέπει να οδηγηθεί στην ανάγκη εξάλειψης της βίας ακόμα και αν αυτή επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.Πρωταγωνιστής ο Άλεξ. Οι μεγάλες αγάπες του Άλεξ είναι τα ναρκωτικά, οι βιασμοί και η Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν. “

Μια ταινία πιο επίκαιρη από ποτέ, μια σπουδή πάνω στη βία. Θεωρήθηκε εξτρεμιστική για την εποχή της και απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες….μόνο για την εποχή της; ακόμα και σήμερα οι σκληρές αλλά απόλυτα αληθινές. Νεανικής βία αλλά και ελεύθερη βούληση του ανθρώπου για να επιλέξει το καλό ή το κακό…Σύγχρονοι προβληματισμοί ή μάλλον προβληματισμοί που θα είναι πάντα επίκαιροι …..

και τέλος “Θα αφήσουμε το κύμα να μας παρασύρει…;;”

                        4. DIE WELLE: TO KYMA

Ένα κοινωνικό δράμα “Ένας καθηγητής πολιτικής ιστορίας με αναρχικό παρελθόν και πρωτοποριακές ιδέες στήνει ένα παιχνίδι ρόλων με τους μαθητές του. Μέσα από ένα διδακτικό πείραμα θέλει να τους δείξει στην πράξη την κρυφή γοητεία του ολοκληρωτισμού. Προτείνει την εφαρμογή ενός ιδιότυπου πειράματος, που προβλέπει συγκρότηση μιας ελίτ με μυστικούς κώδικες, σκληρή πειθαρχία και υψηλούς στόχους.Τα πράγματα όμως αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο”

«Αν η αναπαράστασή μας του φασιστικού τρόπου σκέψης είναι ολοκληρωμένη, τότε ούτε ένας από εσάς δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχτεί ότι παραβρέθηκε σ’ αυτή την τελική συγκέντρωση του Τρίτου Κύματος. Όπως ακριβώς οι Γερμανοί, θα σας φαίνεται δύσκολο να παραδεχτείτε στους εαυτούς σας ότι φτάσατε μέχρις αυτού του σημείου. Δεν θα επιτρέψετε στους φίλους και τους γονείς σας να γνωρίζουν ότι ήσασταν διατεθειμένοι να παραδώσετε την προσωπική σας ελευθερία και τη δύναμη για τα κελεύσματα της τάξης και κάποιων αόρατων αρχηγών. Δεν μπορείτε να παραδεχτείτε ότι χειραγωγηθήκατε. Ότι γίνατε ακόλουθοι. Ότι αποδεχτήκατε το Τρίτο Κύμα ως τρόπο ζωής. Δε θα παραδεχτείτε ότι συμμετείχατε σ’ αυτό τον παραλογισμό. Θα κρατήσετε αυτή τη μέρα και αυτή τη συγκέντρωση σαν μυστικό. Ένα μυστικό που θα μοιράζομαι μαζί σας»……

movie time

 Αλεξάνδρα

Leave a Reply