Το τέλειο Κυριακάτικο Πρωινό, το τέλειο brunch
Υγιενό …θρεπτικό… διαφορετικό
Το πρωινό αυτό είναι περισσότερο brunch, δηλαδή ένα γεύμα που δεν είναι ούτε πρωινό ούτε μεσημεριανό, αλλά κάτι ενδιάμεσο. Tο ο γεύμα που μπορεί να το απολαύσει ο εργαζόμενος μια μέρα αργίας και όλοι εμείς (άνεργοι) καθημερινά. Το Brunch σαν έννοια προέρχεται από την Αγγλία περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα, θεωρούνταν ένα είδος γεύματος και σερβίρονταν σε μπουφέ. Το 1896 εντάχθηκε στο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης, όπου και αναφέρεται ότι ο όρος αυτός επινοήθηκε για να περιγράψει το κυριακάτικο πρωινό μετά από το βράδυ Σαββάτου, που όλοι είχαν βγει.
Ας δούμε λοιπόν τις λαχτριστές μας προτάσεις:
Pancakes με βρώμη και μπανάνες
και έτσι συνδυάζεται τις διαιτητικές ίνες, τα ιχνοστοιχεία και την ενέργεια (μπανάνες, μέλι)
Τι θα χρειαστείτε :
– Βρώμη 100γρ
– 4-5 ασπράδια αυγού
– 1 ολόκληρο αυγό
– Μερικές σταφίδες (20γρ) ή 2-3 ξερά δαμάσκηνα σε κομματάκια
– Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
– Μέλι
– Λίγη κανέλα
– Μία μπανάνα κομμένη σε φέτες
Εκτέλεση: Βάζουμε στο μίξερ την βρώμη, μαζί με τα ασπράδια, το αυγό, τις σταφίδες, την κανέλα και τα ανακατεύουμε. Λαδώνουμε το αντικολλητικό τηγάνι και ανάβουμε το μάτι σε χαμηλή φωτιά. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το μείγμα και το αφήνουμε να ψηθεί. Όταν αρχίσει να γίνεται καφέ, το γυρνάμε. Μόλος είναι έτοιμο, σερβίρουμε με μέλι από πάνω και την κομμένη μπανάνα. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα φρούτα, όπως φράουλες, σταφύλι κτλ. για περισσότερη γεύση και θρεπτικά συστατικά.
Τορτίγια ολικής άλεσης με σπανάκι και μοτσαρέλα
Υλικά:
– 1 τορτίγια ολικής άλεσης
-2 ασπράδια και ένας κρόκος αυγού
– 200 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα σε κομματάκια
– 5-7 φύλα σπανάκι φρέσκο
– μισή ντομάτα σε φέτες (προαιρετικά)
– Λίγο μαύρο πιπέρι(προαιρετικά)
Εκτέλεση: Χτυπάτε τα ασπράδια και τον κρόκο στο blender και ψήνετε το μείγμα σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και από τις δυο πλευρές, προσθέτοντας από πάνω την μοτσαρέλα να λιώσει. Βάζετε την τορτίγια σε ένα πιάτο ως βάση, από πάνω προσθέτετε το σπανάκι και την ντομάτα και από πάνω την ομελέτα. Αν θέλετε, τρίβετε και λίγο μαύρο πιπέρι από πάνω και τέλος. Αν θέλετε να γίνει πιο εντυπωσιακή βάζετε και μια τορτίγια από πάνω και το κόβετε σαν πίτα.
Ψημένο αυγό μέσα σε φωλιά από ψωμάκι
Υλικά:
-4 στρογγυλά ψωμάκια
-4 μεγάλα αυγά
-1 κουταλια κρέμα γάλακτος
-80 γρ. τριμμένο τυρί
-αλάτι
-πιπέρι
-μπαχαρικά της αρεσκείας σας
Εκτέλεση: Προθερμαίνεις φούρνο στους 170. Κόβεις τα “κεφάλια” από τα ψωμάκια και αφαιρείς την ψίχα. Τοποθετείς τα ψωμάκια σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Βάζεις ένα αυγό σε κάθε ψωμάκι και ρίχνεις από πάνω ό,τι μυρωδικό θες, αλατοπίπερο και τυρί. Τοποθετείς στον φούρνο και ψήνεις για 20 λεπτά. Βγάζεις το ταψί, τοποθετείς τα “κεφάλια” από τα ψωμάκια στο πλάι από κάθε ψωμάκι και ψήνεις για άλλα 5 λεπτά.
Και καθώς ετοιμάζεται το Brunch σας ….