To Sunday Roast που πρέπει να δοκιμάσετε!

To τραπέζι αποτελεί χώρο συγκέντρωσης της οικογένειας, της παρέας, των φίλων. Άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους ενώνονται πάνω από ένα τραπέζι και επικοινωνούν. Αυτή είναι η εικόνα που έχω για το φαγητό, με αυτό το σκεπτικό μαγειρεύω και με την ίδια λογική σας προτείνω και τις συνταγές αυτού του βιβλίου, λέει ο Chef Άκης Πετρετζίκης. Και εμείς θα κλέψουμε τις ιδέες του για το Κυριακάτικο τραπέζι μας ή όπως το λέει για το Sunday Roast από το βιβλίο του “Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις..”

Και πρέπει να τα δοκιμάστε γιατί είναι εύκολο, γιατί είναι νόστιμο και γιατί είναι διασκεδαστικό! 
Εμείς το δοκιμάσαμε και αλήθεια ξετρελαθήκαμε! Νιώσαμε λιγάκι chef!!Sunday Roast

Μα τι είναι αυτό το SUNDAY ROAST;
Τοψητό της Κυριακής λοιπόν είναι το παραδοσιακό βρετανικό κύριο γεύμα που σερβίρεται συνήθως την Κυριακή  που αποτελείται από ψημένο κρέας, πατάτα ψητό και συνοδεία όπως  την παραδοσιακή πουτίγκα του Yorkshire, λουκάνικα, λαχανικά και σάλτσα.
 Επίσης, το ψητό της Κυριακής είναι δημοφιλές σε πολλές περιοχές της Ιρλανδίας, ειδικά στις περισσότερες περιοχές του Ulster..

Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις

 

 

Για εμάς όμως το concept κυριακάτικο τραπέζι, δε θα περιλαμβάνει μόνο το κλασικό φαγητό των pub αλλά αυθεντικές βρετανικές συνταγές “πειραγμένες” λιγάκι, όπως μας τις προτείνει ο Άκης. Εμείς επιλέξαμε από τις προτάσεις του Άκη και σας παρουσιάζουμε το μενού όπως εμείς θα το διαμορφώναμε..

 

 

 

 

 

 

Το ΜΕΝΟΥ μας

Θα ξεκινούσαμε με ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΗΛΑ σε συνδυασμό με ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΨΗΤΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΚΑΙ SAUCE ΣΑΦΡΑΝ και ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΨΗΤΟ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ, έτσι για να δείξουμε τη gourmeδιαρικη διάθεση μας. Και αυτά θα είναι μόνο τα ορεκτικά μας για να τους ανοίξουμε την όρεξη και να ανυπομονούν για τα κυρίως.

ROAST BEEF

Για κυρίως θα επιλέξουμε ΓΕΜΙΣΤΟ ΣΟΛΩΜΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ για τους λάτρεις του ψαριού αλλά τους “κρεατοφαγάδες”  θα τους ξεμυαλίσουμε με την ποικιλία των συνταγών μας, άλλωστε έχουν την τιμητική τους (όπως δηλώνει και ο τίτλος μας). Από το τραπέζι δε θα μπορούσε να λείπει λοιπόν το ROAST BEEF με τις ΠΟΥΤΙΓΚΕΣ. Το αστείο είναι ότι οι πουτίγκες είναι αυτές που κρίνουν τις ικανότητες των chef στην Αγγλία, καθώς όσο πιο φουσκτώτες και πιο αέρινες είναι τόσο πιο ικανός είναι ο μάγειρας -και αυτό δεν είναι πολύ εύκολο! Στο γεύμα αυτό οι πουτίγκες παίζουν το ρόλο του ψωμιού και σε συνδυασμό με το κρέας και τη σάλτσα απογειώνουν το γεύμα. Επιπλέον, θα ετοιμάζαμε ΜΠΡΙΖΟΛΑΚΙΑ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΟΥΙΣΚΙ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑΣ και ΠΑΝΣΕΤΑ CONFIT ΜΕ ΠΟΥΡΕ PARSNIP ΚΑΙ ΠΙΚΛΑ ΣΤΑΦΥΛΙ – ένα πιάτο που η γεύση του εξισσοροποιείται από τη μια η λιπαρή οπτική του κρέατος και από την άλλη η όξινη γεύση του πουρέ. Ενώ, τέλος επιλέξαμε ΜΟΣΧΑΡΙ WELLINGTON ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΕ ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ ΚΑΙ ΤΡΟΥΦΑ. Ο Άκης επιλέγει να προτείνει μια εναλλακτική πιο οικονομική παραλλαγή του WELLINGTON χωρίς φουά γκρα και πιστέψε με έχει να ζηλέψει σε τίποτα την αυθεντική εκδοχή. 

Τέλος, για ορεκτικό επιλέγουμε το STICKY TOFFEE με παγωτό καιμάκι, το οποίο αποτελεί παραδοσιακό αγγλικό γλυκό και αποτελεί πραγματικό τεστ ικανοτήτων για τους pastry chef. Το γλυκό αυτό εμπεριέχει χουρμάδες στους οποίους οφείλεται και η τόση ιδιαίτερη γεύση του γλυκού.

Αν θέλετε σε κάθε περίσταση να απογειώσετε και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, τότε δεν έχετε παρά να αφήσετε τον Άκη να τρυπώσει στην κουζίνα σας. 12 διαφορετικές θεματικές ενότητες με πλήρες μενού και πολλές πολλές συνταγές για κάθε γούστο θα σας λύσουν τα χέρια… Και όλα αυτά μέσα στο πιο γουστόζικο βιβλίο Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις”

Αλεξάνδρα