H χάρτινη παραλία

Ενα ακόμη καλοκαίρι βρίσκεται μπροστά μας, άλλη μια ευκαιρία για όλους και όλες να αφήσουν τις έγνοιες τους στην άκρη, έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα και να δώσουν την ευκαιρία στο σώμα τους και το πνεύμα τους να ηρεμήσουν και να εναρμονιστούν με το θερινό περιβάλλοντα χώρο αμφότερα. Ακόμη και κάτω από τις παρούσες συνθήκες τίποτα δεν πρέπει να πτοεί τον άνθρωπο. Οι όποιες δυσκολίες θα καταπολεμηθούν από την καλή διάθεση του κόσμου, την τήρηση των όποιων ενδεδειγμένων μέτρων και την ετοιμότητα πνεύματος. Η τελευταία παράμετρος κρίνεται και η σημαντικότερη προϋπόθεση για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την κινητοποίηση όσων δεν επιθυμούν να νωθρεύουν και να μένουν αδρανείς. Η ανάγνωση βιβλίων παραμένει μια κλασική άσκηση για το μυαλό. Ετσι λοιπόν, παρακάτω παρατίθενται 10 και 1 βιβλία, των οποίων οι σελίδες αφήνουν μιαν αίσθηση αρμύρας, περιπέτειας, ξεγνοιασιάς και έντονης ηλιοφάνειας.

βιβλία καλοκαιρινές επιλογές

Μόμπυ Ντίκ:

Ενα από τα αριστουργήματα του Χέρμαν Μέλβιλ, γραμμένο το 1851, ακολουθεί την αφήγηση ενός ναύτη, του Ισμαήλ, ο οποίος αφηγείται την εμμονική καταδίωξη του Μόμπυ Ντίκ, μιας λευκής φάλαινας φυσητήρα, η οποία έκανε ζημιά στον καπετάνιο του πλοίου με το όνομα Πίκοουντ, Αχαάβ. Πολύ χαρακτηριστική είναι η πρώτη φράση του ογκώδους βιβλίου ‘’Λέγε με Ισμαήλ’’. Από το Σαίξπηρ και τη Βίβλο μέχρι τις διάφορες θαλασσινές ιστορίες του 19ου αιώνα, αυτό το λογοτεχνικό συνονθύλευμα κατάφερε να βρεί τη θέση του στο συγγραφικό στερέωμα στις αρχές του 20ου αιώνα και έκτοτε να αποτελεί ένα βιβλίο αναφοράς για τη θάλασσα.

20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα:

Η αχαλιναγώγητη φαντασία του Ιουλίου Βέρν τον οδήγησε στην πιο γνωστή υποβρύχια ιστορία, γραμμένη το 1869. Για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα το υποβρύχιο Ναυτίλος θα γίνει το ανεπιθύμητο σπιτικό τριών ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν, παράλληλα με την απόδρασή τους, να αποκωδικοποιήσουν την αινιγματική συμπεριφορά του μορφωμένου οικοδεσπότη τους, πλοιάρχου Νέμο.

Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ:

Το 1726 ο κληρικός Τζόναθαν Σουίφτ παρουσίασε στο ιρλανδικό αναγνωστικό κοινό αυτό το βιβλίο, το οποίο αποτέλεσε μια σάτιρα στα ταξιδιωτικά αναγνώσματα της εποχής. Το βιβλίο κατέκτησε το φιλαναγνωστικό κοινό και έκτοτε εκδίδεται συνεχώς.

Το νησί των θησαυρών:

Ο Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον, γνωστός στο λογοτεχνικό στίβο για τις επιδόσεις του στη φαντασία και τον τρόμο, αποτόλμησε, αρχικά, να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και να τις θέσεις στην υπηρεσία του υγρού στοιχείου. Ως αποτέλεσμα προέκυψε αυτή η πειρατική ιστορία του 1883, η οποία συνδυάζει αρμονικά την αγωνία με την ενηλικίωση.

Ο άρχοντας των μυγών:

Το 1954 ο διανοούμενος καθηγητής Γουίλιαμ Γκόλντινγκ έδωσε στο αναγνωστικό κοινό της Βρετανίας ένα μυθιστόρημα, το οποίο ξεκινάει ως περιπέτεια σε ένα νησί, στην πορεία όμως μετατρέπεται σε κοινωνιολογική μελέτη, της οποίας αντικείμενα είναι οι νεαροί επιζήσαντες, οι οποίοι αναγκάζονται να μιμηθούν την κοινωνία του άστεως, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, με πολύ αντιφατικά αποτελέσματα.

Ο γέρος και η θάλασσα:

Μπορεί για τον Αμερικανό Ερνεστ Χέμινγουεϊ αυτό το βιβλίο να ήταν άλλο ένα κόσμημα στη λογοτεχνική του συλλογή, για την υπόλοιπη ανθρωπότητα όμως ήταν ένα δείγμα ήθους, ισχυρής θέλησης και πείσματος για την αποπεράτωση οποιασδήποτε δραστηριότητας, την οποία ένας ηλικιωμένος ψαράς, ονόματι Σαντιάγκο, αποφασίζει να υπηρετήσει με όλο του το είναι.

Εγκλημα στο Νείλο:

Ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρώ θέτει για ακόμη μια φορά τα μικρά φαιά του κύτταρα σε λειτουργία, προκειμένου να εξιχνιάσει το μυστηριώδη φόνο της δεσποινίδος Λινέτ Ρίτζγουεϊ πάνω στο ατμόπλοιο Καρνάκ, στη μέση του γνωστού αιγυπτιακού ποταμού. Η πένα της Αγκάθα Κρίστι παρήγαγε ένα ακόμη αριστούργημα, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1937.

Το νησί:

Δια χειρός Βικτώριας Χίσλοπ το 2007, αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα διαδραματίζεται σε μια από τις πλέον γνωστές περιοχές της Κρήτης, τη Σπιναλόνγκα, αφηγούμενο μια φανταστική ιστορία σχετικά με την οικογένεια μιας έφηβης, της Αλέξις Φίλντινγκ.

Σουέλ:

Η Ιωάννα Καρυτιάνη αποφάσισε το 2006 να γράψει μια νουβέλα, η οποία θα πραγματεύεται τη μοναξιά, την αναζήτηση του εαυτού, τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων, όλα αυτά με τη συντροφιά του βωβού κυματισμού του ωκεανού.

Η γυναίκα του φάρου:

Δύο εποχές γεμάτες μυστήριο, προσμονή, αγάπη, αγωνία, προδοσία και πίστη στο μυθιστόρημα της Πασχαλίας Τραυλού. Το λογοτεχνικά αισθητικό αποτέλεσμα του 2010 μόνο άρτιο μπορεί να θεωρηθεί.

Φώς μέσα στη θύελλα:

Ο ηθοποιός Κώστας Κρομμύδας αξιοποίησε τις συγγραφικές του δυνάμεις το 2017 για να ετοιμάσει και να παραδώσει προς πάντα ενδιαφερόμενο ένα θαλασσινό αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις μιας Παλαιοντολόγου, της Φωτεινής Μέλιου, η οποία καλείται να διαλευκάνει την άγρια δολοφονία ενός ιερέα στο νησί Αθωρα.

Καλή αναγνωστική απόλαυση εν μέσω θέρους σε όλους και όλες!

Γρηγόρης Χατζηλαμπρινός