Σπιρουλίνα: μύθοι και αλήθειες για το φύκος-superfood της εποχής

Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα και μάλιστα έχει ξεκινήσει και η μαζική παραγωγή του από περιοχές της Βόρειας Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα είδος βακτηριδίου που ονομάζεται, το οποίο συχνά αναφέρεται ως μπλε-πράσινο φύκι. Αναπτύσσεται τόσο σε γλυκό όσο και σε θαλασσινό νερό και δικαιωματικά κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε τόσα είδη υπερ-τροφών για την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών του. Ωστόσο η νοοτροπία του Έλληνα, όταν κάτι ήταν της μόδας, ανέκαθεν οδηγούσε σε πανζουρλισμό, παρεξηγήσεις και μία υπερκατανάλωση που αποδεικνυόταν εν τέλει μόνο μία τάση μόδας. Γύρω από την θρεπτική αξία της σπιρουλίνας έχουν γίνει συζητήσεις βασισμένες σε μελέτες και επιστημονικές έρευνες και μερικά από τα οφέλη της θα παρουσιαστούν παρακάτω.

spirulina.freeminds.gr

Αλήθειες

Όπως όλα τα φυτά έτσι και αυτό το κυανοβακτήριο φωτοσυνθέτει παράγοντας ενέργεια μέσα από το φως του ήλιου. Η ενέργεια αυτή του προσδίδει συστατικά όπως πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία που αγγίζουν την ημερήσια συνιστώμενη δόση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα μία κουταλιά της σούπας από σκόνη σπιρουλίνας περιέχει:

  • το 21% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης Χαλκού
  • το 11% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης Σιδήρου
  • το 11% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης B1 (Θειαμίνη)
  • το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β2 (Ριβοφλαβίνη)
  • το  4% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β3 (Νιασίνη)
  • 4 γραμμάρια πρωτεΐνης με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρά μας. Μάλιστα η ποιότητα της πρωτεΐνης στη σπιρουλίνα θεωρείται εξαιρετική και είναι συγκρίσιμη μόνο με εκείνη στα αυγά.

Παράλληλα είναι πλούσια σε Μαγγάνιο, Κάλιο και Μαγνήσιο καλύπτοντας έτσι όλες τις καθημερινές ανάγκες μας από πλευρά θρεπτικής αξίας.

Περιέχει την ουσία “φυκοκυανίνη” στην οποία οφείλεται και το χαρακτηριστικό μπλε πράσινο χρώμα της και τις προσδίδει τις επιπλέον ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Μία δόση σπιρουλίνας ημερησίως είναι ικανή να καταπολεμήσει τις αρνητικές ρίζες που “γεννά” ο οργανισμός μας και να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το στρες και τις φλεγμονές αναστέλλοντας τις παραγωγικές διαδικασίες που ενεργοποιούνται κατά την φλεγμονώδη αντίδραση.

spiulinaeffects.freeminds.gr

Μία μελέτη που διεξάχθηκε σε 25 άτομα με διαβήτη τύπου 2, η λήψη 2 γραμμαρίων σπιρουλίνας ανά ημέρα βελτίωσε σημαντικά τους δείκτες της καλής χοληστερόλης (ΗDL) ενώ μείωσε την ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια . Μια άλλη μελέτη σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη έδειξε, ότι 1 γραμμάριο σπιρουλίνας ημερησίως μείωσε κατά 6,3% τα τριγλυκερίδια και κατά 10,1% την LDL χοληστερόλη. Αυτό σημαίνει πως παίζει άμεσο ρόλο η παρουσία της στις καθημερινές συνήθειες ατόμων με καρδιοπάθειες, χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση.

 

Μύθοι

  • Ένα γραμμάριο σπιρουλίνας την ημέρα είναι μία αποτελεσματική δόση για μία ισορροπημένη διατροφή

Η σπιρουλίνα δεδομένου ότι είναι μία καθαρή και φυσική τροφή που περιέχει δεκάδες διαφορετικά είδη ουσιών, απαιτεί μία συγκεκριμένη ποσότητα που θα καθιστά απορροφήσιμα καθένα από τα προαναφερθέντα συστατικά. Η δοσολογία σε όλες τις κλινικές μελέτες ξεκινά από ένα έως δέκα γραμμάρια ημερησίως ωστόσο η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι τρία γραμμάρια σκόνης ή αλλιώς 6 δισκία των 500mg -όπως είναι η συνηθισμένη ποσότητα δισκίων που κυκλοφορεί στο εμπόριο-. Είναι δύσκολο να προσαρμόσουμε τόσο μεγάλη δοσολογία μέσα στην διάρκεια της μίας ημέρας αλλά γίνεται ευλόγως κατανοητό πως οτιδήποτε λιγότερο είναι σχεδόν μη απορροφήσιμο.

  • Άτομα με δυσλειτουργία τους θυροειδούς αδένα δεν πρέπει να λαμβάνουν αυτό το φύκος. 

Είναι ευρέως γνωστό πως εφόσον το φύκος για το οποίο μιλάμε μεγαλώνει και ωριμάζει σε θάλασσα αυτομάτως περιέχει Ιώδιο. Το χημικό αυτό στοιχείο είναι διαδεδομένα απαγορευτικό σε άτομα με υπερ- και υποθυροειδισμό. Στην Ελλάδα, όπως ξανά αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου, υπάρχει η κακή νοοτροπία της φημολογίας και των γεγονότων που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα χωρίς να υπάρχει η παραμικρή εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία ή έστω η μικρή έρευνα πίσω από τις λέξεις μας. Είναι δυνατόν να έχει αναπτυχθεί η επιστήμη σε τέτοιο βαθμό και να μην έχει βρεθεί τρόπος να απαλλάξουμε την σπιρουλίνα από το “κακό” ιώδιο της; Προφανώς όχι. Υπάρχουν καλλιέργειες του φύκους μέσα σε ελεγχόμενο γλυκό νερό -ακόμα και στην Ελλάδα-που απαλλάσσουν τη σπιρουλίνα από το βάσανο του Έλληνα που έχει πρόβλημα με τον θυροειδή του αδένα.

  • ο καλύτερος τρόπος λήψης της είναι το βράδυ εκεί που ο οργανισμός αναγεννά όλες τις θρεπτικές αξίες από τα κύτταρα του

Το superfood που ονομάζεται σπιρουλίνα περιέχει δεκάδες θρεπτικά συστατικά τα οποία ο οργανισμός μπαίνει σε μία διαδικασία απορρόφησης και έπειτα μεταβολισμού ώστε να “διαλέξει” ποιά και πόσα από αυτά θα κρατήσει. Οι διαδικασίες αυτές ίσως δημιουργήσουν μία κατάσταση εγρήγορσης ή υπερέντασης στον ανθρώπινο οργανισμό και αυτός είναι ο λόγος που η σπιρουλίνα δεν θα ήταν καλό να συνδυάζεται με τον ύπνο. Χωρίς βέβαια αυτό να είναι κανόνας αφού υπάρχουν πολλοί υποκειμενικοί παράγοντες ιδιοσυγκρασίας, ο καλύτερος τρόπος δοσολογίας είναι ανάμεσα από τα γεύματα και σε απόσταση 4 ωρών από την κατάκλιση.

  • η σπιρουλίνα ως superfood δεν έχει παρενέργειες

Η σπιρουλίνα φαίνεται να είναι ασφαλής, ακόμη και σε υψηλές δόσεις, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Μερίλαντ στις ΗΠΑ. Ωστόσο ακόμα και το πιο αγνό πράγμα στον κόσμο μπορεί να έχει παρενέργειες αν δεν ελεγχθεί με μέτρο η ποσότητα και ο τρόπος λήψης του. Πονοκέφαλος, ναυτία και εμετός, εφιδρώσεις και εξανθήματα στο πρόσωπο είναι μερικά από τα συμπτώματα αλλεργίας στο συγκεκριμένο φύκος. Αλλά η πιο βασική αντένδειξη που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας όχι μόνο για την σπιρουλίνα αλλά για όλα τα βιταμινούχα εκείνα σκευάσματα που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα. Στην περίπτωση αυτή οτιδήποτε “τονώνει”, “ξυπνάει” ή  “δυναμώνει” το ανοσοποιητικό σύστημα εμείς θέλουμε να το κρατήσουμε σε “χειμερία νάρκη”. Είναι βασικό να το γνωρίζουν αυτό άτομα που πάσχουν από ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα.

spiroulinajuice.freeminds.gr

tips

  • προτίμησε την αμέσως μετά την προπόνηση σου ή το γυμναστήριό σου ως μεταπροπονητικό ρόφημα, θα  σου αποδώσει απλόχερα όσα συστατικά έχασες κατά τη διάρκεια της άσκησής σου και με το παραπάνω.
  • με ένα φλιτζάνι φράουλες, μισό κεσεδάκι άπαχο γιαούρτι και 2 κουταλιές της σούπας σπιρουλίνα μπορείς να φτιάξεις ένα υπέροχο smothie πλούσιο σε όλες τις βιταμίνες που ξέχασες να πάρεις μέσα στη μέρα σου!
  • αν προτιμάς τη σπιρουλίνα στο κύριο γεύμα σου συνδυάζεται άψογα στο πέστο βασιλικού της μακαρονάδας σου είτε σε νιφάδες μέσα στην πράσινη σαλάτα σου.

 

Β.Κ.