Σουλατσάροντας στις Σπέτσες

Μία βόλτα στο πιο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού, στις Σπέτσες.

Από ότι μας είπαν οι ντόπιοι το όνομα του, το πήρε την εποχή της Ενετοκρατίας, λόγω των πολλών μυρωδάτων λουλουδιών του -isola di spezzie, νησί των αρωμάτων-. Το νησί των αρωμάτων λοιπόν, είναι και πλούσιο ιστορικά καθώς αναδείχθηκε στο παρελθόν  σε μια από τις ισχυρότερες ναυτικές κι εμπορικές δυνάμεις στο Αιγαίο. Πολλοί ήταν οι Σπετσιώτες καπετάνιοι που συμμετείχαν στους αγώνες του 1821 με εξέχουσα μορφή την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

σπέτσες-παλιο λιμανι

Φτάνοντας στο νησί δε μπορείς παρά να ξεκινήσεις τα σουλάτσα.

παλιό λιμάνι -Ορλώφ

Πρώτος προορισμός το γραφικότατο λιμάνι της Ντάπιας, στο οποίο βρίσκεται το παλαιό πυροβολείο, ο τόπος συγκέντρωσης αρχόντων και καπεταναίων του 1821 και στο νεοκλασικό αρχοντικό του Σωτήριου Ανάργυρου, που χτίστηκε τον 18ο αι. Το κτίσμα αυτό ανά περιόδουυς φιλοξένησε το δημαρχείο, τη γαλλική οικογένεια βαρόνων Ρότσιλδ, ενώ λειτούργησε και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το πιο επιβλητικό κτίριο-κατά τη γνώμη μου- όμως είναι το ιστορικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο», κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα, με την εξαίσια αρχιτεκτονική και υπέροχα διακοσμημένους χώρους. Υπήρξε τόπος διαμονής διάσημων πολιτικών, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών. Βρίσκεται  στην πλατεία Ποσειδωνίου, όπου δεσπόζει και το άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.Και αφού σουλατσάρεις όλη την πολή δε μπορείς παρά να κάνεις μια στάση στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, που λειτουργεί και ως Μουσείο, στην πλατεία Πευκάκια. Ένας ιδιαίτερος χώρος που ξεχωρίζει για το υπέροχο σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα και φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα και ιστορικά κειμήλια, που συνδέονται με τη δράση της.

Ποσειδώνιο-αρχοντικό του ευεργέτη των Σπετσών Σωτήριου Ανάργυρου
Και η βόλτα μας συνεχίζεται στον φάρο των Σπετσών, ο οποίος μαζί με αυτόν της Τζιας αποτέλεσαν τους πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου κατά το 1837. Βέβαια αυτός που βρίσκεται σήμερα στο παλιό λιμάνι των Σπετσών είναι ο πέτρινος που πρωτολειτούργησε το 1885. Και μετά στους ταρσανάδες. Με τον όρο ταρσανάδες, βυζαντινοτουρκικής προέλευσης όρος αναφερόμαστε σε μικρές ναυπηγικές μονάδες και νεώρια στα οποία ανελκύονται μικρά σκάφη συνήθως αλιευτικά και λέμβοι για καθαρισμούς, υφαλοχρωματισμούς αλλά και φύλαξη.

 ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΡΜΑΤΑ
Ενώ, ιδιαίτερη σημασία αλλα και ομορφιά παρουσιάζουν αφενός ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου στου οποίου το καμπαναριό του υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης του 1821 και αφετέρου η Παναγία της Αρμάτας  που χτίστηκε προς τιμή της νίκης των Σπετσιωτών, των Υδραίων και των Ψαριανών εναντίον των Τούρκων. Μάλιστα στο εσωτερικό της εκκλησίας βρίσκεται  ο πίνακας του Ι. Κούτση, που απεικονίζει τη ναυμαχία στον κόλπο των Σπετσών 1887.

Και κάπου εδώ έφτασε η ώρα για βουτιές

Αν και πρόκειται για ένα μικρό νησί οι επιλογές για τις βουτίες σας είναι πολλές. Εμείς σας προτείνουμε τις κάταλληλες παραλλίες ανάλογα με το ύφος της βουτιάς που επιλέγετε.

-για όλους αυτούς που θέλουν να ζήσουν τις Σπέτσες σε όλο το εύρος του κοσμοπολιτισμού τους δεν έχουν παρά να επισκεφτούν την παραλία το Καΐκι. Εκεί μπορούν να συνδυάσουν το μπάνιο τους με θαλάσσια σπορ, φαγητό και ποτό

Παραλία Καΐκι

-για τους πιο μοναχικούς και φυσιολάτρες προτείνω το Λιγονέρι μικρή, μη οργανωμένη παραλία ή τον Όρμο της Ζωγεριάς, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας δίπλα στις σκιές των πεύκων.

Λιγονέρι

Όρμος της Ζωγεριάς

-για του ερωτευμένους  η σπηλιά του Μπεκίρη, στην παραλία των Αγίων Αναργύρων. Μια μαγευτική σπηλιά όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας και παράλληλα να πάρετε και λίγη απο την τύχη που μοιράζει απλόχερα.

σπηλιά του Μπεκίρη

Και μην ξεχάσεις να: 

  • πιεις καφέ στο Nuovo 1800 -ότι καλύτερο από θέμα φινέτσας, ποιότητας και θέας-
  • πας για φαγητό (gourmedies) στο Ορλώφ στο παλιό λιμάνι για να απολαύσεις και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα από το μπαλκόνι του
  • πας για ψάρι και ουζάκια στη βεράντα του Πάτραλη
  • φας το μπέργκερ που υπογράφει η Νόνη Δούνια στο Bluefield Burger
  • πιείς τα coctail σου στο THROUBI -μαγευτικές βραδιές-
  • επισκεφτείς το Brachera για τα πιο καλτ  ποτά
  • φάς αμυδαλωτό από τον Πολίτη

2 ακόμα καλοί λόγοι να επισκεφτείς τις Σπέτσες

  • Η γιορτή της Αρμάτας όπου γιορτάζεται η επέτειος της Ναυμαχίας των Σπετσών κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Στη γιορτή αυτή πραγματοποιείται  αναπαράσταση της ναυμαχίας της Αρμάτας, εν συνεχεία πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας και πολλά πολλά πυροτεχνήματα.
  • Δύο μεγάλα αθλητικά γεγονότα που πραγματοποιούνται κάθε Οκτώβριο και Απρίλιο. Το Spetses Mini Marathon κάθε Οκτώβριο που περιλαμβάνει αγώνες δρόμου, κολύμβησης αλλά και αγώνες για παιδιά και το Spetsathlon τον Απρίλιο ο μεγαλύτερος αγώνας τριάθλου της Ελλάδας.

και να θυμάστε…

“Το ταξίδι, όπως και η αγάπη εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα” Alain de Botton

Σπέτσες, το νησί της καρδιάς μου…

Αλεξάνδρα