Σουλατσάροντας στα Χανιά…

Περνώντας άλλο ένα Πάσχα στα Χανιά, δε θα μπορούσα παρά να σας εκμυστηρευτώ την ομορφιά της πόλης μας και να σας δώσω ένα μικρό δείγμα από τις όμορφες εικόνες που καθημερινά βλέπουμε.

Μια πόλη που για πολλούς θεωρείται ονειρική, καθώς αν και είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας συνδυάζει τις παραδόσεις και τις ρίζες τις με τις επιρροές που γεύτηκε από άλλους πολιτισμούς. Πολιτισμούς που έχουν αφήσει το στίγμα τους σε κάστρα, τείχη, κτίσματα, μοναστήρια και εκκλησίες. Όσο για την αρχαία Κυδωνία σύμφωνα με τα λεγόμενα αρχαίων συγγραφέων θεωρείται “μητέρα των άλλων κρητικών πόλεων”.  Η πόλη της Λευτεριάς και της Δικαιοσύνης, άλλωστε  και μόνο η ονομασία που της έχει προσδοθεί ως Βενετία της Ανατολής, μαρτυράει πολλά. Σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης για αιώνες, καίριο σημείο της Μεσογείου ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, κατακτήθηκε, υπέφερε, υποδουλώθηκε, μα δεν υπέκυψε ποτέ..

χανια

Καθημερινή εικόνα για όσους περνάν από το λιμάνι, ενώ για τους άλλους καρτ-ποσταλ….. 

χανια λιμάνι

Η πόλη των Χανίων χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα. Την παλιά πόλη, με το παλιό λιμάνι, και τη νέα πόλη, εκτός των τειχών. Επιτρέψτε μου αρχικά να αφιερώσω το πρώτο μου”σουλάτσο” στο λιμάνι και στα σοκάκια.

Το Ενετικό  λιμάνι. Αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες  και ντόπιους.  Η προκυμαία του είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο της παλιάς πόλης των Χανίων, γεμάτο με καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και άλλα καταστήματα, αλλά και μνημεία που σώζονται από τις περιόδους της Βενετοκρατίας (1252-1645), της τουρκοκρατίας (1645-1898) και των χρόνων της Αιγυπτιοκρατίας που μεσολάβησαν (1831-1841). Η ακτή Τομπάζη, η ακτή Κουντουριώτη και η ακτή Ενώσεως με αρκετά ιστορικά κτήρια, όπως τα νεώρια, το μεγάλο Αρσενάλι και το Γυαλί Τζαμί.

Το τελευταίο από τα νεώρια, προς τα δυτικά είναι το Μεγάλο Αρσενάλι, που στέκει σε διακριτή θέση από τα υπόλοιπα. Η κατασκευή του κατά το 1600, είχε ολοκληρωθεί όμως η συστηματική του αξιοποίηση ως λειτουργικό κτήριο ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα. Το 1872 προστέθηκε στο κτίσμα και ο δεύτερος όροφος και από τότε το Μεγάλο Αρσενάλι πήρε πνοή,  χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει το Χριστιανικό Σχολείο, θεατρικές παραστάσεις, δημοτικό νοσοκομείο, αλλά και το Δημαρχείο των Χανίων, για περισσότερο από μια δεκαετία, από το 1928. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Εισβολής, βομβαρδίστηκε και υπέστη σοβαρές ζημιές. Στο τέλος του 20ου  το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου των Χανίων, αποφασίζει την αναστήλωση και ανάπλασή του, που ολοκληρώθηκε το 2002 και το ξαναλειτουργεί ως πολυχώρο εκδηλώσεων, συνέδρια και σεμινάρια, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια και συναυλίες.

Το Γυαλί Τζαμί στην τούρκικη γλώσσα ή αλλιώς “το παραθαλάσσιο τζαμί” είναι το παλαιότερο μουσουλμανικό οικοδόμημα της Κρήτης. Τμήμα της νότια πλευράς του καταστράφηκε απο τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των Γερμανών κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα ο μικρός εσωτερικός χώρος του κτιρίου χρησιμοποιείται ως χώρος εικαστικών εκθέσεων.

Το κέντρο της είναι το Συντριβάνι, οπου διασταυρώνονται οι κεντρικότεροι δρόμοι της παλιάς πόλης.. Απέναντι απο την ακτή μπορεί κανείς να θαυμάσει το βενετσιάνικο φάρο του 1595 – 1601, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης..Όμως, δε διαθέτει απλά μια απέραντη ομορφιά, αλλά προσφέρει κάθε είδους επιλογές διασκέδασης (καφέ, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ). Κάθε ώρα της ημέρας είναι το σημείο συνάντησης ανθρώπων από κάθε γωνιάς της γης, ντόπιων και επισκεπτών.

Από διαφορετικές οπτικές το λιμάνι και ο φάρος…
          χανιά

χανιά

Τα ίχνη του παρελθόντος αισθητά. Ο πολιτισμός της πόλης μας ξεδιπλώνεται στα μάτια του κάθε επισκέπτη: μνημεία, ναοί, ολόκληρες συνοικίες…

Για όποιον, λοιπόν επιδικωκει να μυηθεί, να έρθει λίγο παραπάνω σε επαφή με τον πολιτισμό και την παράδοση των Χανίων, θα πρότεινα να επισκεφτεί:

α.Λαογραφικό Μουσείο «Κρητικό σπίτι», Χανιά, οδ. Χάληδων 46β.
β. Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, Χανιά, Ακτή Κουντουριώτη, Παλιό Λιμάνι.
γ. Αρχαιολογικό Μουσείο, Χανιά, οδ. Χάληδων 25.
δ. Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Χανιά, Ακτή Τομπάζη 31 (Μεγάλο Αρσενάλι).

Επισκεπτόμενος όμως, κάποιος το λιμάνι δε μπορεί να μην κάνει μια βόλτα στις “συνοικίες της παλιάς πόλης”. Πλακόστρωτα στενά σοκάκια, καλοδιατηρημένα σπίτια και μαγαζιά κάθε εποχής συμπληρώνουν την εικόνα για ένα γραφικό και ευχάριστο περιβάλλον κατάλληλο για βόλτα.Το σημέιο σηνάντησης Ελλήνων, Ενετών, Τούρκων, Εβραίων και Αιγύπτιων και αν κάνετε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της πόλης, θα καταλάβετε το γιατί. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, η πόλη των Χανίων είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας, που ιδρύθηκε από τον Μίνωα.Απο τότε, η Κυδωνία κατοικείται σε όλες τις μετέπειτα φάσεις της ιστορίας περνώντας από φάσεις ακμής και παρακμής κατά περιόδους. Γνωρίζει πολέμους, λεηλασίες και κατακτήσεις και μέσα στις όλες αλλαγές το όνομά της παραφράζεται σε Χανιά.Κατά τον 13ο αιώνα η μεσαιωνική πόλη των Χανίων διαμορφώθηκε από τους Ενετούς κατακτητές και χαρακτηρίζεται από Βενετσιάνικο μανιερισμό με κάποια Φλαμανδικά στοιχεία. 
                   παλιά σοκάκια χανίων
παλιά σοκάκια χανίων

Και μετά από αυτή τη βόλτα στο λιμάνι και τα σοκάκια της παλιάς πόλης, είμαι σίγουρη ότι θα θελήσετε να δοκιμάσετε την υπέροχη κρητική κουζίνα. Η Κρητική κουζίνα είναι τρόπος ζωής, απλή, λιτή, χωρίς περιττά καρυκεύματα, χωρίς ενισχυτικά γεύσης.Άλλωστε, τα συστατικά της κρητικής διατροφής είναι το παρθένο ελαιόλαδο, τα άγρια χόρτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψάρι, το κρέας, τα θαλασσινά, το κρασί, η τσικουδιά! Σ’αυτά προστίθενται ένας μεγάλος αριθμός ειδών τυριών και ιδιαίτερα η κρητική γραβιέρα, ο ανθότυρος και η μυζήθρα.
Ποιος θα αντισταθεί  σε παραδοσιακά  πιάτα, όπως κατσίκι με σταμναγκάθι,  σφακιανό γιαχνί ή τσιγαριαστό, κότα και ζυγούρι πιλάφι (ή αλλιώς το γνωστό γαμοπίλαφο), χοχλιούς μπουμπουριστούς, κρεατότουρτα…..και τόσα άλλα;
Και μετά από όλα αυτά τα υπέροχα εδέσματα καλιτσούνια και τσικουδιά….

Αξίζει λοιπόν να επισκεφτείτε  τα Χανιά, έναν τόπο με ιδιαίτερο πολιτισμό που συνδυάζει την κοσμοπολίτικη ζωή και την αγροτική κληρονομιά, τα επιβλητικά βουνά με την καταγάλανη θάλασσα και που δε θα ήταν τίποτα χωρίς τους ιδιαίτερους και ξεχωριστούς, ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους της.

Είναι τόσα ακόμα που θα σας πω και θα σας δελεάσω….. ΈΠΟΝΤΑΙ!!
Είμαι σίγουρη ότι το καλοκαίρι θα τα πούμε κάπου στα Χανιά!

Αλεξάνδρα

Leave a Reply