ΕΝΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΧΗ

Έχοντας μόλις αποχαιρετήσει το 2018 και διανύοντας τις πρώτες κιόλας μέρες του 2019, πηγαία ανάγκη είναι να κλείσουμε κύκλους και εκκρεμότητες προκειμένου να κάνουμε το επόμενο βήμα, να γυρίσουμε σελίδα και να σχεδιάσουμε το πλάνο του νέου έτους. Οι νέες αυτές μέρες κυλούν μέσα σε μια δίνη συναισθημάτων, σκέψεων, επιθυμιών και ενοχών και ο πιο λυτρωτικός και καθαρτικός τρόπος αποχαιρετισμού αυτών είναι μια ειλικρινής αυτοκριτική και εξομολόγηση.

2019

Όσο λυρικό και δύσκολο και αν ακούγεται, στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό, καθώς μόλις τρεις λέξεις αρκούν…

ΣΥΓΓΝΩΜΗ: Όλοι κάνουμε λάθη, όλοι αδικούμε κάποια στιγμή, με τη θέλησή μας ή χωρίς αυτή, κάνουμε πράξεις για τις οποίες δεν είμαστε και τόσο υπερήφανοι τελικά και μετανοιώνουμε γι’ αυτές. Όμως, είτε από εγωισμό, είτε από αδυναμία, είτε από φόβο διστάζουμε να το παραδεχτούμε και ο βραχνάς σφίγγει ακόμα πιο πολύ κάθε φορά που θέλουμε να πάμε παρακάτω. Ας πούμε λοιπόν ένα συγγνώμη σ’ αυτούς που το δικαιούνται, για όσα έγιναν, ακόμα κι αν διορθώθηκαν ή ξεχάστηκαν, αφήνοντας πίσω τύψεις και πικρία και κάνοντας ένα βήμα παρακάτω, αυτή τη φορά ειλικρινές και σταθερό.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ: Δεν υπάρχει πιο γλυκός και ταυτόχρονα λυτρωτικός τρόπος έκφρασης από το να φωνάξεις ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα έχεις στη ζωή σου, όσο μικρά και απλά και αν φαίνονται, γιατί στην πραγματικότητα είναι σπάνια και δυσεύρετα σε χαλεπούς καιρούς. Έυκολα ό,τι έχουμε το θεωρούμε δεδομένο και ξεχνάμε να το εκμεταλλευτούμε ποιοτικά και όμορφα, και φυσικά δεν είναι λίγες οι φορές που δεν εκτιμούμε κάτι μέχρι να το χάσουμε, μαθαίνοντας με τον σκληρό τρόπο ότι τίποτα δεν μένει αν δεν το κρατήσουμε, και αν ακόμα το να το κρατήσουμε δεν περνάει από το χέρι μας, τουλάχιστον οφείλουμε να το χαρούμε όσο θα διαρκέσει. Ας αφεθούμε, λοιπόν, και ας νιώσουε ευγνωμοσύνη για όσα μας χαρίστηκαν, για όσα κατακτήσαμε και κυρίως για όσα δεν στερηθήκαμε.

ΜΙΑ ΕΥΧΗ: Μια ευχή από καρδιάς, μια ευχή ανιδιοτελής και με πηγαία ειλικρίνεια, μια ευχή που δεν είναι εγωιστική, που δεν εκφράζει πείσματα και «θέλω» που δεν απέχουν πολύ από καπρίτσια. Μια ευχή που μας γεμίζει και μόνο ψελλίζοντάς τη, τα κενά που νιώθουμε και συμπληρώνει τα κομμάτια που λείπουν από τη ζωή μας. Εκείνη η ευχή που κατευθύνεται στην ευτυχία και την πληρότητα με την ουσιαστική και ανθρώπινη έννοια. Και ποιος ξέρει; Κάθε ξεχωριστή ευχή από κάθε ξεχωριστό άνθρωπο, ίσως κάνει τη διαφορά που μέχρι τώρα αναζητούμε.

Ευτυχισμένο, Αγαπημένο, Γεμάτο και Δημιουργικό το 2019!!!!

Έλενα Παπαιωάννου