Ας μιλήσουμε για σκάκι..

freeminds skaki
Ας μιλήσουμε για σκάκι ..

Η αφορμή για αυτή μας τη συζήτηση δεν είναι άλλη παρά  η επιτυχία της  13 χρονης παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Σταυρούλας Τσολακίδου. Η αθλήτρια του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας  κατέκτησε την πρώτη θέση στα Παγκόσμια Ατομικά Πρωταθλήματα στο Αλ Άιν στην κατηγορία των κορασίδων μέχρι 14 ετών και έγινε πρωταθλήτρια κόσμου. Έδωσε συνολικά έντεκα αγώνες από τις οποίες είχε 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα. Ήρθε αντιμέτωπη συνολικά με 126 σκακίστριες από 63 χώρες.

το σκάκι και η απαρχή του

Το σκάκι έχει ιστορία τουλάχιστον 1500 ετών. Αρχικά,  ξεκίνησε στην Ινδία τον 6ο αιώνα και έπειτα στην Περσία από όπου και διαδόθηκε στην Ευρώπη τον 9ο αιώνα. Παραλλαγές του σκακιού υπήρχαν στην αρχαιότητα σε αρκετές περιοχές (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) που διεκδικούν και την καταγωγή του παιχνιδιού. Απότον 15ο αιώνα το σκάκι αποκτά σύγχρονους κανόνες στην Ευρώπη και αρχίζει να διαδίδεται κυρίως στις ανώτερες οικονομικές τάξεις. Ενώ, γνωρίζει τη μεγάλη ανάπτυξη από το 1800.Τότε αρχίζουν να διοργανώνονται επίσημα πρωταθλήματα, οι εφημερίδες ασχολούνται τακτικά με σκακιστικά νέα, σταθεροποιείται η σύγχρονη μορφή των σκακιστικών κομματιών, τυπώνονται γραμματόσημα με θέμα το σκάκι και γράφονται βιβλία που ερευνούν τους κανόνες του παιχνιδιού. Το 1924 έχουμε την ίδρυση της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE).

Ορόσημο

Επίσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διοργανώνεται για πρώτη φορά το 1886 και 1ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής αναδεικνύεται ο Αυστριακός Βίλχελμ Στάινιτς. Πριν από τον Στάινιτς υπήρχαν μερικοί ισχυροί σκακιστές όπως οι Γκρέκο, Φιλιντόρ, Στάουντον, Άντερσεν, και Μόρφυ οι οποίοι θεωρούνται οι καλύτεροι μέχρι την επίσημη καθιέρωση των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων.

Γιατί όμως κάποιος να επιλέξει το σκάκι;

Γιατί το σκάκι λειτουργεί σαν ένα παιχνίδι που αναπτύσσει ένα σύστημα αξιών, καθώς αναπόφευκτα επηρεάζει τον τρόπο αντίληψης άλλων καταστάσεων που θα συμβουν στη ζωή ενός ανθρώπου, πόσο μάλλον ενός παιδιού και θα τον βοηθήσουν να τις αντιμετωπίσει. Συγκεκριμένα θα αναφερθούμε σε μερικές από τις αξίες που εφοδιάζεται ένας σκακίστής:

 • Λόγω των συνεχών αποφάσεων που καλείται να λάβει ο παίχτης και των συνεπειών που επωμίζεται, το σκάκι βοηθάει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθεσης, της κρίσης και μιας αίσθησης ανεξαρτησίας.
 • Το άτομο συνηθίζει να παίρνει αποφάσεις για θέματα που οι παράμετροι τους μεταβάλλονται διαρκώς, οπότε καταπολεμάται και η αναποφασιστικότητα του ατόμου και το άσκοπο χάσιμο χρόνου .
 • Αναγκαζόμαστε να παίρνουμε υπόψη μας την ύπαρξη άλλων ατόμων και να αποδεχτούμε ότι όντως οι αποφάσεις τους επηρεάζουν τη δική μας τη ζωή. Ως άμεσο αποτέλεσμα των παραπάνω καταπολεμάται ο εγωκεντρισμός και ωριμάζει ο χαρακτήρας του παιδιού.

 

Quiz 

Ξέρετε τι σημαίνουν οι όροι  

 • Γκαμπί (Gambit)
 •  Πιρούνιασμα

περιμένουμε τις απαντήσεις σας…..

 

Αλεξάνδρα 

One thought on “Ας μιλήσουμε για σκάκι..

 • September 18, 2015 at 3:41 pm
  Permalink

  Σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση το
  Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή
  για μακροζωία και υγεία.

Leave a Reply