Οι ξένες τηλεοπτικές διασκευές του 2020

Λίγο πριν την εκπνοή της πολυτάραχης αυτής χρονιας, απαριθμούμε τις τηλεοπτικές σειρές που μας γοήτευσαν, μας συγκίνησαν και μας προβλημάτισαν. Η ιδιαίτερότητα της λίστας αυτής είναι πως αναφέρεται στα σίριαλ που αποτελούν διασκευές γνωστών μυθιστορημάτων.


1. Normal People

Πρόκειται για μια ιρλανδική μίνι σειρά βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Sally Rooney. Τα δώδεκα επεισόδια ξεδιπλώνουν την περίπλοκη ερωτική ιστορία ανάμεσα στη Μαριάν και τον Κόνελ, δυο ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές, και ακολουθούν την μετάβαση από την εφηβική στην ενήλικη ζωή. Η σειρά προβλήθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα BBC 3 και Hulu και ήταν υποψήφια για τρία βραβεία Primetime Emmy.  

 

  1. Unorthodox

Μια σειρά που προσέλκυσε το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών από την πρώτη κιόλας ημέρα προβολής της ήταν το Unorthodox. Η γερμανοαμερικάνικη παραγωγή αποτελεί διασκευή της αυτοβιογραφίας της Deborah Feldman, η οποία διηγείται την προσπάθειά της να απομακρυνθεί από την υπερορθόδοξη, συντηρητική κοινότητα των χασιδιστών Εβραίων και να ζήσει στη Γερμανία, μακριά από την καταπίεση. Την παραγωγή ανέλαβε η συνδρομητική πλατφόρμα Netflix. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Esty έχει αναλάβει η ταλαντούχα ηθοποιός Shira Haas. H σειρά απέσπασε βραβείο Primetime Emmy, δύο βραβεία APRA καλύτερης μουσικής και επίσης διακρίθηκε στα βραβεία της γερμανικής τηλεόρασης.

3. The Undoing

Η πολυαναμενόμενη σειρά του δικτύο HBO δεν απογοήτευσε το φιλοθεάμον κοινό, που ανέμενε με αγωνία να δει στη μικρή οθόνη τους αγαπημένους ηθοποιούς Nicole Kidman και Hugh Grant να υποδύονται ένα επιτυχημένο  και  ευτυχισμένο ζευγάρι. Ο γάμος τους πρόκειται ωστόσο να κλονιστεί μετά από μια μυστηριώδη δολοφονία. Το ψυχολογικό θρίλερ βασίζεται στο μυθιστόρημα You Should Have Known της αμερικανίδας συγγραφέως Jean  Hanff Korelitz.

4. Little fires everywhere

Η επιτυχία του ομώνυμου μυθιστόρηματος (2017) της Celeste Ng ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγήσει και στην τηλεοπτική του μεταφορά. Πράγματι, στις αρχές  του έτους, το δίκτυο Hulu ανακοίωσε την προβολή οκτώ επεισοδίων, που πραγματεύονται το πώς η ειδυλλιακή ζωή σε ένα αμερικανικό προάστιο διαταράσσεται από την άφιξη της Mia Warren και της κόρης της. Οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι ανήκουν στις  Reese Witherspoon και Kerry Washington. 

5. Brave New World

Το κλασικό πια έργο του Aldus Huxley Θαυμαστός καινούργιος κόσμος (1932) μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη το καλοκαίρι του 2020 από το δίκτυο Peacock. Η σειρά επιστημονικής φαντασίας αναφέρεται στο μακρινό μέλλον, όπου οι άνθρωποι ζουν σε κατάσταση μακαριότητας σε κοινωνίες απαλλαγμένες τις ανησυχίες που προκύπτουν απο οικείους σε εμάς θεσμούς όπως η οικογένεια, τα χρήματα, οι μονογαμικές σχέσεις και η ιδιωτικότητα. Οι ζωές τους ελέγχονται από ένα σύστημα τεχνιτής νοημοσύνης. Όσοι δεν εντάσσονται σε αυτές τις κοινωνίες θεωρούνται άγριοι και ακοινώνητοι. Ένας μυστηριώδης άνδρας τέτοιου είδους εμφανίζεται για να αντρέψει την φαινομενική ευδαιμονία. Η σειρά δεν ανανεώθηκε για δεύτερη σεζόν, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στους θεατές.

6. Bridgerton

 

Στην εκπνοή του χρόνου, όλοι μιλούν για την νέα, πολλά υποσχόμενη τηλεοπτική σειρά εποχής του Netflix, Bridgerton, βασισμένη στη σειρά ιστορικών μυθιστορημάτων της Julia Quinn. Παραγωγός είναι η Shonda Rhimes, γνωστή στο κοινό από τις παραγωγές του Grey’s Anatomy, του Private Practice και του Scandal. Ο τίτλος της σειράς αντλήθηκε από την ομώνυμη πολυπληθή οικογένεια που ζούσε στην Αγγλία τον 19ο αιώνα, οι απόγοι της οποίας αναζητούν τους ιδανικούς συντρόφους. Αναμένουμε να δούμε εάν οι προσδοκίες του κοινού θα εκπληρωθούν.

Ρία Ροροπούλου