Πρόσωπα: Ρόζαμουντ Πίλτσερ, η συγγραφέας του ρομάντζου

«Αν οι ιστορίες μου δεν έχουν ευτυχισμένο τέλος, έχουν πάντα ένα ελπιδοφόρο τέλος. Η ζωή είναι μια σειρά από προβλήματα και αποφάσεις, και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το καταλάβουμε καλά αυτό» Ρόζαμουντ Πίλτσερ

Η ΡΟΖΑΜΟΥΝΤ ΠΙΛΤΣΕΡ (1924-2019) γεννήθηκε στην Κορνουάλη. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου υπηρέτησε στο γυναικείο σώµα του Βρετανικού Ναυτικού (1943-1946). Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα δημοσίευσε το πρώτο της έργο, με το ψευδώνυμο Τζέιν Φρέιζερ, το οποίο διατήρησε για αρκετά χρόνια.

ΡΟΖΑΜΟΥΝΤ ΠΙΛΤΣΕΡ
Το μυθιστόρημα που της χάρισε παγκόσμια αναγνώριση ήταν το ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΚΟΧΥΛΙΑ, που έγινε αμέσως μπεστ σέλερ και ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς και διασκευάστηκε για το θέατρο.  Από όλα τα πράγματα που αγάπησε στη ζωή της η Πενέλοπε, ξεχωρίζει μάλλον ένα: τον πίνακα του πατέρα της, Μαζεύοντας κοχύλια. Αυτός ο πίνακας, με τα παιδιά που παίζουν στην αμμουδιά, είναι η δική της παιδική ηλικία: τα ξένοιαστα χρόνια πριν από έναν άτυχο, χωρίς αγάπη, γάμο και ύστερα έναν μεγάλο έρωτα, που τον σφράγισε όμως η τραγωδία του πολέμου… Τώρα, καθώς οδεύει προς τη δύση της ζωής της, ο πίνακας αυτός γίνεται η αιτία μιας απρόβλεπτης έντασης με τα τρία της παιδιά. Η αξία του θα μπορούσε να τους χαρίσει πλούτη ή φήμη – ό,τι ονειρεύεται ο καθένας. Αλλά η Πενέλοπε πρέπει ν’ αποφασίσει αν θέλει –κι αν πρέπει– να τον αποχωριστεί για χάρη τους… Η Ρόζαμουντ Πίλτσερ ξετυλίγει την ιστορία μιας γυναίκας και μιας οικογένειας σ’ ένα μυθιστόρημα για όλα όσα φέρνει και όσα μοιραία παίρνει η ζωή, που συγκίνησε εκατομμύρια αναγνώστες και την καθιέρωσε ως μία από τις πιο δημοφιλείς συγγραφείς της γενιάς της.

Την ίδια επιτυχία είχαν και τα μυθιστορήματα “Σεπτέμβρης”, “Ο γυρισμός” (Romantic Novel of the Year Award, 1996), “Στον αστερισμό των διδύμων”, “Το μοναχικό λιοντάρι”, “Το έρημο σπίτι”, “Χειμερινό ηλιοστάσιο”, “Το άγριο θυμάρι”, “Το τέλος του καλοκαιριού”, “Η μέρα της καταιγίδας”, “Η άλλη όψη”, “Το γαλάζιο δωμάτιο”, “Το καρουζέλ”, “Χιόνι τον Απρίλη”, “Φωνές το καλοκαίρι”. Μετά το μυθιστόρημα “Winter Solstice”  σταμάτησε να γράφει λόγω ηλικίας.

Με είκοσι οκτώ μυθιστορήματα στο ενεργητικό της, η Πίλτσερ ανήκει στις δημοφιλέστερες συγγραφείς της εποχής μας. Τα έργα της έχουν βραβευτεί, έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες. Το 2002 χρίστηκε αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Officer of the Order of the British Empire; OBE).

Άρχισε να γράφει όταν ήταν επτά και δημοσίευσε την πρώτη ιστορία της όταν ήταν 18 ετών. Από το 1943 έως το 1946, ο Pilcher υπηρέτησε με την Ναυτική Υπηρεσία Γυναικών. Στις 7 Δεκεμβρίου 1946 παντρεύτηκε τον Graham Hope Pilcher, o οποίος  πέθανε τον Μάρτιο του 2009. Μετακόμισαν στο Νταντί της Σκωτίας όπου ζει ακόμα σήμερα με το  σκυλί της στο Perthshire. Είχαν δύο κόρες και δύο γιους και δεκατέσσερα εγγόνια. Ο γιος της, ο Robin Pilcher, είναι και αυτός  μυθιστοριογράφος.

rp-401830

Το 1949, το πρώτο βιβλίο της, ένα μυθιστόρημα ειδύλλιο, δημοσιεύθηκε από τη Mills & Boon, υπό το ψευδώνυμο Jane Fraser. Δημοσίευσε άλλα δέκα μυθιστορήματα με αυτό το όνομα. Από το 1965 υπέγραφε με  το δικό της όνομα σε όλα τα μυθιστορήματά της. Το 1996, το μυθιστόρημά της Coming Home κέρδισε το βραβείο ρομαντικού μυθιστορήματος της χρονιάς από τη Ρομαντική Ένωση Νέων. Αποσύρθηκε από το γράψιμο το 2000 και έπειτα από μόλις δύο χρόνια ονομάστηκε Αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE).

 Στις 7 Φεβ του  2019 στα 94 της χρόνια κι έπειτα από 80 χρόνια συγγραφικής καριέρας έφυγε από τη ζωή η Ρόζαμουντ Πίλτσερ ύστερα από εγκεφαλικό.

Αλεξάνδρα Φιωτάκη

Διαγωνισμός Σεπτεμβρίου “ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ” της ΡΟΖΑΜΟΥΝΤ ΠΙΛΤΣΕΡ