Ανακύκλωσε τώρα!!

Γίνε και εσύ μέλος της ανακύκλωσης!

Μάθε να αγαπάς το περιβάλλον και τον εαυτό σου!! ….

images

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες το περιβάλλον έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Η ρύπανση του αέρα, η καταστροφή των δασών και η μόλυνση των υδάτων  είναι τρεις από τις αμέτρητες αιτίες που συντελούν καθημερινά στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Όμως, ο σεβασμός στο περιβάλλον δεν είναι απλά μια υποχρέωση για τον άνθρωπο, αλλά ανάγκη υψίστης σημασίας. Μια σημαντική παρατήρηση είναι ότι λόγω της αλλαγής του σημερινού τρόπου ζωής έχει αλλάξει κατά πολύ και η σύσταση των σκουπιδιών που παράγουμε καθημερινά, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί και ο αριθμός των συσκευασιών που καταλήγουν στα απορρίμματα. Αυτό αποτελεί σημαντική μορφή ρύπανσης και ανεπανόρθωτη και αδικαιολόγητη σπατάλη φυσικών πόρων. Είναι ανυπέρβλητη ανάγκη λοιπόν, να περιοριστεί στο ελάχιστο.

Το ανησυχητικό είναι ότι παρότι γίνονται προσπάθειες σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst της IBHS (Infobank Hellastat), το ποσοστό ανακύκλωσης, αν και έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εντούτοις υπολείπεται ακόμα σημαντικά συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τοποθετώντας την Ελλάδα στις χαμηλές θέσεις της κατάταξης (μόλις 22η στις 28 χώρες της Ε.Ε.). Η χαμηλή αυτή επίδοση δημιουργεί προβληματισμό αναφορικά με τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου που έχει τεθεί από την Ε.Ε. για το 2020, όταν θα πρέπει να ανακυκλώνεται τουλάχιστον το 50% των οικιακών απορριμμάτων. (Πηγή.naftemporiki.gr)

Πρέπει να αντιδράσουμε σε όλο αυτό!!

Πως;;;
Μα,  με την ανακύκλωση

Με την ανακύκλωση:

 • Μειώνονται τα απορρίμματα.
 • Εξοικονομείται ενέργεια και φυσικοί πόροι.
 • Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων.
 • Επιτυγχάνεται η μακροπρόθεσμη πτώση των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.
 • Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον .
 • Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη.
 • Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για τη συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.

Ήξερες ακόμη ότι :

 • Η ενέργεια που εξοικονομείται από την ανακύκλωση έστω και ενός μπουκαλιού μπορεί να τροφοδοτήσει έναν ηλεκτρικό λαμπτήρα των 100 βατ για μία ώρα περίπου, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για 25 λεπτά και  μία τηλεόραση για 20 λεπτά!
 • Ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί και πετάει ποσότητα χαρτιού που ισοδυναμεί με 7 δέντρα το χρόνο!
 •  Περίπου 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες πετιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ!
 • Για να φτιάξουμε έναν τόνο χαρτί χρειάζονται 24 δέντρα!
 • Το ανακυκλωμένο χαρτί παράγει 73% λιγότερη ατμοσφαιρική μόλυνση από το να φτιάξουμε χαρτί από πρώτη ύλη!

Γιατί λοιπόν να καταστρέψουμε τον πλανήτη και κατα συνέπεια και τους εαυτούς μας ; Γιατί να μην ζούμε σε μία πόλη καθαρή και όμορφη; Μην είσαι αδιάφορος μάθε να ανακυκλώνεις και αγάπα τον εαυτό σου!!Μην χάνεισ άλλο τον χρόνο σου!!

Πληροφορίες για την ανακύκλωση καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να ανακυκλώσεις μπορείς να βρεις   ΕΔΩ !

Φιωτάκη Μαρία
 

Leave a Reply