Το Διάβασμα μας κάνει πιο ελκυστικούς

Από μικρή θυμάμαι να έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στη μυρωδιά που ανέδυαν τα βιβλία. Λάτρευα τις εκδρομές σε βιβλιοθήκες καθώς και το να παραμένω ώρες μέσα στο βιβλιοπωλείο. Μεγαλώνοντας η έλξη μου προς τα βιβλία γινόταν όλο και μεγαλύτερη. Στο δωμάτιο μου ονειρευόμουν μια μεγάλη βιβλιοθήκη που θα φιλοξενούσε χιλιάδες μικρούς και μεγάλους κόσμους.

Αυτό και έκανα γέμισα το δωμάτιο μου με ράφια. Η μυρωδιά των ξύλινων ραφιών πλημμύρισε το δωμάτιο. Τοποθέτησα τα βιβλία-σχολικά και μη-με τέτοια προσοχή και σεβασμό.Αγαπούσα να μπαινοβγαίνω στην ψυχοσύνθεση των ηρώων και να γίνομαι ένα κομμάτι τους «Για να κρύβομαι εκεί απ’τη ζωή όταν λείπω» όπως εύστοχα έλεγε ένα τραγούδι. Πάντα μια τροφή για σκεψή γυρνούσε γύρω από τους τέσσερις τοίχους του δωματίου μόλις απολάμβανα τη συντροφιά των βιβλίων.

read books
Τα τεμπέλικα απογεύματα με έβρισκαν δίπλα στο τζάκι το χειμώνα, στο μπαλκόνι και στη θάλασσα το καλοκαίρι αγκαλιά με τους συγγραφείς. Σχεδόν όλες οι ιστορίες που έτρεχαν στις σελίδες τους είχαν κάτι απερίγραπτο να μου αφήσουν. Αισθανόμουν βαθιά μέσα μου μια ευχαρίστηση, μια ικανοποίηση να γεμίζει κάθε σπιθαμή του εγκεφάλου λες και του έδιναν οξυγόνο να αναπνέει παραμένοντας ζωντανός. Μου άρεσε να προβληματίζομαι θέτοντας ερωτήματα και ψάχνοντας τα χαμένα νοήματα που γεννούσαν οι λέξεις σαν μικρές εκρήξεις. Κρατούσα σημειώσεις, έγραφα μικρές αθώες σκέψεις, κύκλωνα λέξεις που τραβούσαν την προσοχή μου προσθέτοντάς τες στο προσωπικό μου λεξικό. Πάντα με μολύβι για να μην «πληγώνονται» με  το μελάνι…

Ο εθισμός μου στις βιβλιόδετες σελίδες και η μυρωδιά του τυπογραφημένου χαρτιού δεν έπαψε ποτέ να με εκπλήσσει, να με ηρεμεί. Δημιουργούσε κάτι ιδιαίτερο στην ιδιοσυγκρασία μου, στο είναι μου. Λες και σε μια άλλη ζωή υπήρξα βιβλίο που είχε αγαπηθεί τόσο από τον κτήτωρά του.

Ψάχνοντας κάποιες παλιές εκδόσεις αγαπημένων μου βιβλίων στο διαδίκτυο διέκρινα μια εικόνα που έγραφε: «Το διάβασμα μας κάνει πιο ελκυστικούς». Ως κλασσική βιβλιοφάγος αποφάσισα να θέσω τους μηχανισμούς των σκέψεων μου σε λειτουργία. Να ανακαλύψω τους λόγους για τους οποίους αυτή η φράση έγινε η πλέον αγαπημένη μου.

charming people

Ας απαριθμήσουμε λοιπόν τους πιθανούς λόγους που οδηγούν στο συμπέρασμα πως διαβάζοντας γινόμαστε πιο ελκυστικοί.

#1 Εμπλουτίζει το Λεξιλόγιο μας: Πόσες φορές η δασκάλα στο σχολείο μας ανέφερε τη σημαντικότητα της επίσκεψης σε μια βιβλιοθήκη. Μας παρότρυνε να δανειζόμαστε βιβλία για να ανακαλύψουμε νέες λέξεις. Θα μας βοηθούσαν να εκφράζουμε πιο όμορφα τις σκέψεις και τις απόψεις μας στο «σκέφτομαι και γράφω» ή μετέπειτα στο μάθημα της Έκθεσης.

#2 Βοηθά την αντιληπτική μας ικανότητα: Διαβάζοντας βιβλία αναπτύσσεται η ικανότητα μας να κατανοούμε περισσότερο την πραγματική ζωή μέσω των ιστοριών ή των γεγονότων που διαδραματίζονται. Όπως έλεγε ο Christopher Morley « Ο πραγματικός σκοπός των βιβλίων είναι να παγιδεύσει το μυαλό για να το αναγκάσει να σκεφτεί μόνο του». 

#3 Βελτιώνει τα επίπεδα της αυτοπεποίθησής μας: Διαβάζοντας γινόμαστε καλύτεροι ομιλητές, αφηγητές αλλά και πιο κοινωνικά δραστήριοι. Αποκτούμε μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό μας και τις απόψεις μας.

#4 Δυναμώνει τη γνώση:  Γνωρίζοντας, οι άνθρωποι γινόμαστε εξυπνότεροι, σοφότεροι. Η γνώση είναι ένα «όπλο» κατά της άγνοιας και των συνεπειών της. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε τόσο δυνατότεροι γινόμαστε. «Το διάβασμα είναι για το μυαλό ό,τι η γυμναστική για το σώμα» δήλωνε οJoseph Addison.

#5 Μειώνει την αίσθηση της μοναξιάς: Η συντροφιά ενός βιβλίου μας μεταφέρει σε κόσμους, γεγονότα, συναισθήματα κάνοντάς μας να νιώθουμε πως είμαστε κομμάτι των ηρώων και όσων βιώνουν.

#6 Διαμορφώνει την προσωπικότητά μας: Η ταύτιση με ένα συγγραφέα, με έναν ήρωα, μια κατάσταση διαμορφώνει καλύτερα τον εαυτό μας. Αυτό που θα θέλαμε να είμαστε και αυτό που γινόμαστε. Άλλωστε «Τα βιβλία είναι καθρέφτες. Βλέπεις μέσα τους μόνο αυτά που ήδη έχεις μέσα σου» σύμφωνα με τον Carlos Ruiz Zafon.

#7 Εστιάζει περισσότερο στο είναι μας: Κάποιος που αγαπάει τα βιβλία δεν μένει στο «φαίνεσθαι». Λαχταρά να μάθει τα βαθύτερα μονοπάτια της ψυχής. Αναζητά μέσα από τις συζητήσεις να βρει τη μαγεία ενός χαρακτήρα.

 #8 Σε κάνει καλύτερο άνθρωπο: Μαθαίνεις να εξερευνάς  ό,τι φοβάσαι,   να συμμετέχεις σε συζητήσεις για θέματα που ούτε είχες φανταστεί.  Ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα, ιστορίες που δεν έχεις ξανακούσει, συναισθήματα που δεν είχες γνωρίσει.

#9 Δίνει ελπίδα όταν απογοητευόμαστε από τον κόσμο που ζούμε. Μας κάνει να γεμίζουμε όνειρα, να ερωτευόμαστε, να καταλαβαίνουμε γεγονότα που δεν έχουμε ζήσει, να τολμάμε.

#10 Μας ενθαρρύνει να ξεπερνάμε τις δυσκολίες: Ένα βιβλίο μας δίνει ώθηση μέσω της ιστορίας του να παίρνουμε θάρρος και να αντιμετωπίζουμε τη ζωή όπως οι ήρωες. Με αισιοδοξία, πάθος, αγάπη, δύναμη και αγώνα για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Σας παροτρύνω να εντάξετε τα βιβλία στη ζωή σας. Ίσως ανακαλύψετε ότι  διαβάζοντας πράγματι είστε εκλυστικοί.  Πρώτα για τον εαυτό σας και
ύστερα για τους γύρω σας.  Ο 
Alfred Doblin είπε κάποτε: «Διαβάζω όπως η φλόγα διαβάζει το ξύλο». Να διαβάζετε γιατί ένα καλό βιβλίο είναι η φλόγα που διαβάζει την ψυχή μας.

Μαριαλένα Βιλλιώτη

#booklovers