3 + 1 λόγοι για να διαβάσεις ένα άρθρο

Ρουτίνα, υποχρεώσεις, δουλειά, λίγος ελεύθερος χρόνος και όλα αυτά σταθερά και ανελιππώς επαναλαμβανόμενα… Κάπως έτσι πάει η καθημερινότητα και κάπως έτσι προχωράει και η ζωή μας, χωρίς να λείπουν, βέβαια, τα μικρά μεν, ευχάριστα δε διαλείμματα. Και εκεί που ξεκλέβουμε λίγο πολύτιμο χρόνο μέσα στη μέρα ή όταν επιτέλους επιστρέφουμε στον καναπέ μας, από το μυαλό μας περνούν σκέψεις και επιθυμίες για το τι θέλουμε να κάνουμε και δεν προλαβαίνουμε, και κυρίως πως να εκμεταλλευτούμε τον λιγοστό αυτό πολύτιμο χρόνο ηρεμίας και χαλάρωσης. Αρκετοί θα σκεφτούν ότι η επιλογή είναι τόσο απλή όσο και προφανής…«ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΙΠΟΤΑ» φωνάζει όλο μας το είναι. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να σας υπενθυμίσουμε τέσσερις καλούς λόγους για να γεμίσετε τον κενό αυτό χρόνο με την ανάγνωση ενός άρθρου και να σας δώσουμε μερικά tips για να απολαύσετε τη διαδικασία ακόμα περισσότερο.

reading articles
1.
Το μυαλό όσο ανάγκη έχει να ξακουραστεί, άλλο τόσο έχει ανάγκη να διευρύνει τους ορίζοντές του, και όχι μόνο μέσα από τις στερεότυπες διαδικασίες. Ο καλύτερος, λοιπόν, συνδυσμός χαλάρωσης και ουσιαστικής και εποικοδομητικής παράλληλα ψυχαγωγίας είναι η ανάγνωση ενός άρθρου, σε στιγμές που το μυαλό ηρεμεί και δεν λειτουργεί υπό πίεση, καθώς έτσι υπάρχει η δυνατότητα να ενημερωθεί κανείς για ζητήματα που τον αφορούν και να απορροφήσει χωρίς το άγχος της «υποχρέωσης», γνώσεις και πληροφορίες, οξύνοντας την κριτική του ικανότητα κατά τρόπο ευχάριστο και χαλαρωτικό. Όπως άλλωστε και ο Ισοκράτης μας δίδαξε «η ανάγνωση πλουτίζει την μνήμη, καλλιεργεί το γούστο και μορφώνει τον χαρακτήρα».

2. Άρθρα για όλα τα γούστα, για όλες τις ηλικίες, για όλα τα επαγγέλματα, για όλες τις ώρες της ημέρας, για θέματα επίκαιρα, για ζητήματα κοινωνικής και πολιτικοποικονομικής φύσης, είναι διαθέσιμα με όλα τα δυνατά μέσα ενημέρωσης και τεχνολογίας της εποχής μας και είναι ικανά να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν στις επιθυμίες του εκάστοτε αναγνώστη. Ευελιξία, ποικιλία και δημιουργικότητα χαρακτηρίζουν όχι μόνο τους αρθρογράφους αλλά και τους αναγνώστες, στους οποίους απευθύνονται, καθώς πρόκειται για μια σχέση αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας που προϋποθέτει τόσο ανοιχτόμυαλους πομπούς όσο και ανοιχτόμυαλους δέκτες.

3. Ακόμα ένας – πρακτικός αυτή τη φορά – λόγος για να επιλέξουμε την ανάγνωση ενός άρθρου αποτελεί το γεγονός ότι πρόκειται για ένα κείμενο μεστό, περιεκτικό και επίκαιρο, ικανό να δημιουργήσει εικόνες και να περάσει «μηνύματα» άμεσα, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη και, πολλές φορές, ευαισθητοποιώντας τον δίνοντάς του αφορμή να εξετάσει ένα ζήτημα από μια νέα οπτική γωνία. Πέρα, λοιπόν, από ψυχαγωγικό, μπορεί να επιτελέσει και πολύ σημαντικό κοινωνικό και – γιατί όχι – αφυπνιστικό ρόλο.

4. Last but not least – για μας που αρνούμαστε πεισματικά να εγκαταλείψουμε τη βολή μας – με μια απλή κίνηση, είτε μέσα από το κινητό μας, είτε μέσα από το tablet και το laptop, μπορούμε να περιηγηθούμε και να βρούμε άρθρα του δικού μας ενδιαφέροντος, χωρίς να κάνουμε ούτε ένα βήμα από τον αγαπημένο μας καναπέ.

Τέλος, μεγαλύτερη απόλαυση στην συντροφιά του αγαπημένου μας άρθρου προσθέτουν μια μεγάλη κούπα με καφέ, ένα αναπαυτικό μαξιλάρι, χαλαρή μουσική από το βάθος του δωματίου και extra καλή διάθεση!!!

Έλενα Παπαιωάννου