Η φύση αποτελεί πηγή έμπνευσης για την πλειονότητα των καλλιτεχνών μέσα στους αιώνες. Κάποιοι από αυτούς αντλούν αυτή την έμπνευση τους είτε από τις μεγαλειώδεις εικόνες που το φυσικό περιβάλλον χαρίζει απλόχερα, είτε από τις μικρές λεπτομέρειες που είναι ικανές να γοητεύσουν και το πιο απαιτητικό κοινό. Ανάμεσα τους η φωτογράφος Rachel Talibart, η οποία έχει αφιερώσει την ζωή και την τέχνη της στην αποτύπωση του θαλασσινού τοπίου.
Η Talibart το 2000 εγκατέλειψε τη δουλειά της ως δικηγόρος στο Λονδίνο, για να αφιερωθεί στη μεγάλη της αγάπη, τη φωτογραφία. Διατηρώντας ζωντανές μνήμες από θαλάσσια ταξίδια της παιδικής της ηλικίας στη νότια Αγγλία, αποφάσισε να αποτυπώσει το στοιχείο που τη μάγευε περισσότερο: το μένος των κυμάτων και την παντοδυναμία της τρικυμίας. Δεν άργησε να καταξιωθεί και να διακριθεί ως η καλύτερη φωτογράφος ασπρόμαυρων φωτογραφιών για το 2018, ως η καλύτερη φωτογράφος φυσικών τοπίων το 2017, ενώ το 2016 το φημισμένο περιοδικό Times της χάρισε βραβείο καλύτερης φωτογραφίας. Εκθέσεις με έργα της φιλοξενούνται στην Αγγλία και στην Νέα Υόρκη, ενώ συχνά η ίδια διοργανώνει workshops φωτογραφίας.
Η συλλογή της Talibart «Σειρήνες» που ξεχώρισε και την καταξίωσε, έχει λάβει στοιχεία από την αρχαιοελληνική μυθολογία. Θεοί που αναδύονται μανιασμένοι μέσα από τα κύματα, όπως ο Ποσειδώνας και η Θέτιδα, που θρηνεί για τον νεκρό Αχιλλέα, η βλοσυρή νύχτα με τα επικίνδυνα πέπλα της. Η τρομερή «Μέδουσα», η εκ γενετής γριά Κητώ, η κόρη της Γαίας και του Πόντου, που σύμφωνα με τον Ησίοδο συμβολίζει τους κινδύνους της θάλασσας, η Άρπυια, το ανθρωπόμορφο πουλί, η Νιόβη, που διέπραξε «ύβρη» και έχασε τα τέκνα της. Στην ίδια συλλογή συμπεριλαμβάνεται και ο Λεβιάθαν, το φοβερό τέρας της Παλαιάς Διαθήκης, το «Αρπακτικό» που επιτίθεται στη λεία του και το κύμα «Μάελστρομ», αφιερωμένο στο επικίνδυνο παλιρροϊκό ρεύμα της Νορβηγίας. Κάθε κύμα, λοιπόν, έχει αποκτήσει το δικό του όνομα και μαρτυρεί ένα επικίνδυνο ταξίδι στην αναζήτηση ενός εντυπωσιακού κύματος. Ας αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους.
«Αναδυόμενος Ποσειδώνας»
«Νυξ»
«Θέτις»
«Μέδουσα»
Ρία Ροροπούλου