Public Book Awards 2018

Ο θεσμός που έλειπε από την χώρα μας, εδώ και πέντε χρόνια φαίνεται πως ήρθε για να μείνει και διοργανώνεται για ακόμα μία φορά με σκοπό να αναδείξει τα αγαπημένα βιβλία του αναγνωστικού ελληνικού κοινού. Ο λόγος για τα Βραβεία Βιβλίου Public που ξεκίνησαν πρώτη φορά  το 2014 και κάθε χρόνο από τότε, με μεγάλη επιτυχία, διεξάγουν τον μεγαλύτερο θεσμό για το βιβλίο, με συμμετοχές 1800 συγγραφέων, 130 εκδοτικών οίκων και υποψηφιότητες σε περισσότερα από 2.600 βιβλία.

Public Book Awards 2018

Ο καθένας από εμάς, ανάλογα με το τι βιβλία διαβάζει, μπορεί να ψηφίσει μέσα από εννιά διαφορετικές κατηγορίες και επιπλέον αυτή του ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου που προστίθεται φέτος.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας αποτελείται από δύο στάδια. Αρχικά, έως τις 21 Απριλίου, το αναγνωστικό κοινό καλείται μέσω ειδικής ιστοσελίδας να ψηφίσει το αγαπημένο του βιβλίο με υποψηφιότητες που κατατέθηκαν από τους εκδότες που συμμετέχουν στα Βραβεία Βιβλίου Public αλλά και τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία που πρότειναν εκδοτικοί οίκοι. Σε δεύτερη φάση, τα δέκα πρώτα δημοφιλέστερα βιβλία που θα έχει αναδείξει η διαδικτυακή ψηφοφορία θα ανακοινωθούν με αλφαβητική σειρά και ανά κατηγορία, με μία δεύτερη ψηφοφορία να λαμβάνει χώρα έως τις 21 Μαΐου. Αυτή τη φορά με το δικαίωμα μίας και μόνο ψήφου, ανά κατηγορία. Η τελική καταμέτρηση των ψήφων είναι και αυτή που θα αναδείξει τον μεγάλο νικητή.

Τα αποτελέσματα των βραβείων θα ανακοινωθούν τέλος Μαΐου σε μια βραδιά γιορτής για το βιβλίο και αφιερωμένη φυσικά στους αναγνώστες του. Τα βραβεία θα είναι τα εξής δέκα:

 • Ελληνικό Μυθιστόρημα
 • Ελληνικό Διήγημα
 • Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα
 • Ελληνικό non-fiction (δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία, μαρτυρία, πολιτική, οικονομία)
 • Σύγχρονη Ελληνική ποίηση
 • Παιδική Λογοτεχνία
 • Εφηβική Λογοτεχνία
 • Ευ ζην
 • Ήρωας-Ηρωίδα έμπνευση
 • Ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο

Η τελευταία κατηγορία προστέθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της διοργάνωσης με σκοπό να δυναμώσει το έργο του ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου που αποτελεί κέντρο και συνέχεια του πολιτισμού μας, απελευθερωμένο από τις σύγχρονες εστίες της “ιντερνετικής” κατάχρησης. Παράλληλα θα υπάρξουν και κατηγορίες βραβείων που θα αναδειχθούν από ειδική επιτροπή και αυτά είναι:

 • Βραβείο Τιμώμενης Χώρας, αποσκοπεί στην ανάδειξη βιβλίων ξένης λογοτεχνίας που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, με κάθε χρόνο τα βραβεία να αφιερώνουν σε διαφορετική χώρα τις υποψηφιότητες, φέτος σειρά έχει η Ιταλία
 • Εκδοτικό Αποτύπωμα, θα αναδείξει, όχι βιβλίο ούτε συγγραφέα αλλά τον εκδότη εκείνο που μέσα από την βιβλιοπαραγωγή του έχει δώσει το δικό του εκδοτικό αποτύπωμα για τη χρονιά που μας πέρασε. Για την κατηγορία αυτή θα αποφασίσει κριτική επιτροπή, τα ονόματα της οποίας θα ανακοινωθούν, για λόγους διαφάνειας, μετά την ολοκλήρωση και ανακοίνωση των νικητών στην τελετή απονομής βραβείων.
 • Βραβείο Εικονογράφησης, θα βραβευθεί το βιβλίο με την καλύτερη εικονογράφηση μέσα από επιτροπή που θα απαρτίζεται από εικαστικούς, γραφίστες και εικονογράφους.

Τέλος, θα υπάρξουν και τα βραβεία των Βιβλιοπωλείων Public παιδικό και ενηλίκων, όπου θα ψηφίσουν όλοι οι βιβλιοπώλες των καταστημάτων Public. Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα μοιράσει σε 1000 τυχερούς δωροεπιταγές για την μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων Public.

Πρόκειται για έναν θεσμό που ευχόμαστε να παραμείνει για πολλά ακόμα έτη, αναδεικνύοντας την δύναμη του Έλληνα βιβλιοφάγου που μέσα στους ρυθμούς της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας ποτέ δεν σταμάτησε να αγοράζει το αγαπημένο του βιβλίο από το βιβλιοπωλείο στηρίζοντας το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό ενός πολιτισμού.

1.800 συγγραφείς, 160 εκδότες, 2500 υποψήφια βιβλία! Ποια ήταν τα αγαπημένα σου για τη χρονιά που πέρασε; Ανάδειξέ τα, στα Βραβεία Βιβλίου Public 2017, ψήφισε κι εσύ στον μεγαλύτερο θεσμό γύρω από το βιβλίο εδώ: http://www.publicbookawards.gr

Β.Κ