Πράγματι, η ψυχολογία μας είναι ένας σύνθετος μηχανισμός που δέχεται πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα κάθε στιγμή και από αυτά διαμορφώνεται και αναλόγως κυμαίνεται και η διάθεση μας. Τέτοια ερεθίσματα είναι κυρίως η καθημερινότητα μας με ο,τιδήποτε αυτή συνεπάγεται, οι κοινωνικές και επαγγελματικές καθώς και οι οικογενειακές σχέσεις και γενικά η κοινωνική και οικονομική πορεία του ευρύτερου περιβάλλοντος μας. Τι γίνεται όμως, όταν τα μηνύματα αυτά είναι αρνητικά και τα προβλήματα ξεπερνούν πολλές φορές τις δυνάμεις και ο σθένος μας; Τότε είναι η στιγμή που η ψυχολογία μας ‘’παίρνει την κάτω βόλτα’’ και η ζυγαριά γέρνει προς την πλευρά της δύσκολης, από πολλές πλευρές, καθημερινότητας. Τότε είναι που θυμώνεις και αγανακτείς για τους κόπους που έχεις κάνει και που δεν έχουν βρει το αντίκρυσμα που τους αξίζει. Τότε είναι που αναρωτιέσαι που πήγε η ηρεμία, η ισορροπία και η δικαιοσύνη. Τότε είναι που απογοητεύεσαι, θολώνεις και πολλές φορές ενεργείς σπασμωδικά. Και δυστυχώς, τότε είναι που παλεύεις με το δίλημμα αν αξίζει να το παλέψεις λίγο ακόμα ή αν κουρασμένος και ανήμπορος να αντιδράσεις μένεις να κοιτάς τις εξελίξεις να έρχονται.
Πόσο δύσκολο όμως, είναι να τα παραβλέψεις όλα αυτά και να προσπαθήσεις να φέρεις τη ζυγαριά εκεί που πρέπει και όχι μόνο να πας κόντρα στην ήδη διαμορφωμένη ψυχολογία αλλά και να την αντιστρέψεις; Η απάντηση είναι ότι η ανατροπή είναι δύσκολη αλλά και αναγκαία ταυτόχρονα. Κι αυτό γιατί η ψυχολογία μας είναι αυτή που μας υπαγορέυει τις σκέψεις μας, τις κινήσεις μας και τις επιλογές μας και το κόστος ενός συνδυασμού κακής ψυχολογίας και λανθασμένης κίνησης είναι μεγάλο. Η ψυχολογία λειτουργεί τις περισσότερες φορές ως κίνητρο κι έτσι πρέπει να τη χρησιμοποιούμε, σαν έναυσμα μιας νέας προσπάθειας, σαν μια ‘’σπρωξιά’’ τη στιγμή που φοβόμαστε, τη στιγμή που δειλιάζουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι τίποτα δεν άλλαξε και τίποτα δεν ανατράπηκε όσο παραμέναμε αδρανείς και μεμψιμοιρούσαμε. Όσο ουτοπικό και ρομαντικό και αν ακούγεται τόσο απαραίτητο είναι για να μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε και να πάρουμε κουράγιο να αντιμετωπίσουμε και γιατί όχι να αλλάξουμε την καθημερινότητα μας.
Πέρα όμως, από θέμα μυαλού, σκέψεων και διάθεσης η ψυχολογία συνδέεται άρρηκτα με την υγεία και δεν είναι λίγες οι φορές που εξαιτίας αυτής κλωνίζεται η υγεία είτε η σωματική είτε η ψυχική. Σε δύσκολες εποχές δεν αρκεί να κρατάμε μόνο το μυαλό αλλά και το σώμα μας για να ανταπεξέλθουμε στις αντιξοότητες και η κακή ψυχολογία λειτουργεί εδώ ως ανασταλτικός παράγοντας.
Δεν πρέπει λοιπόν, να ξεχνάμε ότι οι δυσκολίες και τα προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν όμως, μόνο αν αλλάξουμε την ψυχολογία μας θα μπορέσουμε να κάνουμε έστω ένα βήμα, μικρό ή μεγάλο, για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.
Έλενα Παπαιωάννου