Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ!

To τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού TIME, όπου απεικονίζεται ένα κορίτσι που κλαίει και κοιτάζει ψηλά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπμ, “ήρθε” πάλι για να μας υπενθυμίσει ότι το προσφυγικο ζήτημα είναι ένα ανοιχτό ζήτημα και να “ξεγυμνώσει” τον απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο ο Τράμπμ διαχειρίζεται το προσφυγικό. Αφορμή γιαυτό το εξώφυλλο στάθηκε η πολιτική του κ.Trump για το διαχωρισμό των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού – η οποία θεωρητικά έχει αποσυρθεί τώρα λόγω πιέσεων που δέχθηκε από τους ανθρώπους του εσωτερικού κύκλου του Προέδρου αλλά ακόμα και από τη σύζυγό του Melania Trump και την μεγαλύτερη κόρη Ivanka Trump.

Donald Trump, A 2-Year-Old Immigrant Girl. See TIME's Hard-Hitting Cover

Παρακολουθώντας λοιπόν, τις εξελίξεις ευρύτερα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα  θεωρώ πως οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε διάφορες σκέψεις και υιοθετούμε κατά καιρούς διττές απόψεις και συμπεριφορές απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ πολιτικά στο θέμα, παρά μόνο κοινωνικά, ανθρώπινα. Συνεχίζουμε να αντικρίζουμε χιλιάδες πρόσφυγες, κατατρεγμένους ανθρώπους και ανήλικα παιδιά-βρέφη να καταφθάνουν υπό άθλιες συνθήκες σε διάφορες χώρες. Είναι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι πονεμένοι, που έχασαν αγαπημένους, οικογένεια, συγγενείς, φίλους, περιουσία και πατρίδα και πλέον είναι θύματα δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται την ανάγκη τους για επιβίωση, το όνειρό τους για καλύτερες συνθήκες ζωής, για αξιοπρέπεια. Διακινδυνεύουν τις ζωές τους και τις ζωές των παιδιών τους, προσπερνώντας θάλασσες, πείνα, εξαθλίωση, αρρώστιες και κάθε μορφή ένδειας με την ελπίδα να αφήσουν πίσω τους τα χαλάσματα και να κάνουν μια νέα αρχή. Διακρίνεις στα μάτια τους τον πόνο, την απελπισία, το φόβο, αλλά και τη δίψα τους για επιβίωση και δεν ξέρεις πως να αντιδράσεις. Είναι ίσως λογικό να φοβάσαι, να θεωρείς πως είναι απειλή, εάν όντως παραμείνουν στη χώρα μας για μεγάλο διάστημα. Αυξάνονται καθημερινά κατά χιλιάδες και σε αρκετά νησιά ξεπερνούν και τον ντόπιο πληθυσμό. Και νιώθεις και εσύ να φοβάσαι και να κάνεις δεύτερες σκέψεις, να γεννιέται μέσα σου ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Παρατηρείς την ευαισθησία πολλών συμπολιτών σου και μη κυβερνητικών οργανώσεων που δίνουν καθημερινά ένα χέρι βοηθείας με κάθε δυνατό τρόπο, παρέχοντας τους τροφή, νερό, ρούχα, κουβέρτες, ιατρική περίθαλψη και ένα πρόχειρο μέρος για κατάλυση, ο,τι δύναται δηλαδή ο καθένας. Και δεν είναι λίγες οι φορές που αντιδράς, έστω και υποσυνείδητα ή ακούσια, με ζήλο και ανταγωνισμό. Αναρωτιέσαι γιατί δεν δίνουμε όλα τα παραπάνω πρώτα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας Έλληνες, ομόθρησκους, ομοϊδεάτες, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ένδειας και οικονομικής εξαθλίωσης. Τότε λοιπόν αρχίζεις να θεωρείς τους πρόσφυγες εχθρούς, πως θα καταπνίξουν πληθυσμιακά τη χώρα σου, θα αρχίσουν να απαιτούν τα δικαιώματά τους και θα ζουν σε βάρος σου, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση, την ανεργία, την κοινωνική ανισορροπία.

Βρίσκεσαι τότε στο μεταίχμιο, στο σημείο που ξεχνάς πως είναι και αυτοί πάνω από όλα άνθρωποι όπως και εσύ, όπως και οι πρόγονοί μας, που υπήρξαν και αυτοί κατατρεγμένοι, πρόσφυγες, που έχασαν οικογένεια, φίλους, συγγενείς, περιουσία, πατρίδα και αναζήτησαν αλλού καταφύγιο και ελπίδα. Εάν μπεις στη θέση τους θα σκεφτείς πως και εσύ το ίδιο θα έκανες, γιατί η μεγαλύτερη δύναμη και επιθυμία του ανθρώπου είναι η επιβίωση και αυτοί οι άνθρωποι παλεύουν γι’ αυτό το σκοπό. Όταν δεις την κατάσταση με ανθρωπιστική διάθεση, θα μπορέσεις να ξεπεράσεις κάθε σκέψη που τους καθιστά εχθρό σου. Αναμφισβήτητα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, αλλά δεν πρέπει εμείς ως λαός, ως άνθρωποι με τέτοια ιστορία να τους γυρίσουμε την πλάτη. Οφείλουμε να φερθούμε ως άνθρωποι και να πράξουμε τα δυνατά, διότι κάποτε δικοί μας άνθρωποι ή και εμείς οι ίδιοι βρεθήκαμε με κάποιο τρόπο στη θέση τους και δεν εγκαταλείψαμε παρά τις δυσκολίες και γυρέψαμε ανθρώπους να μας συντρέξουν, να μας συμπονέσουν. Αυτό γυρεύουν και εκείνοι, αυτό πρέπει να τους προσφέρουμε και εμείς.
Δεν χωράει ο ρατσισμός αυτές τις ώρες, αλλά η ανθρωπιά. Όλοι είμαστε άνθρωποι, παιδιά ενός Θεού, όποιες και αν είναι οι διαφορές μας, κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές, φυλετικές. Όλοι κουβαλάμε μνήμες, ξεριζωμούς, εξαθλίωση και αγάπη για επιβίωση και ζωή. Όλοι μας ψάχνουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. Οφείλουμε πάνω από όλα στην ιστορία και στους προγόνους μας να δείξουμε αλτρουισμό και ανθρωπισμό σε ανθρώπους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ανάγκη. Οφείλουμε να αγαπάμε τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, όσο διαφορετικός και αν είναι από εμάς, γιατί είμαστε εμείς. Γιατί είμαστε όλοι Άνθρωποι στην ουσία και αυτό μας ενώνει. Ο Ν. Καζαντζάκης το τόνισε χρόνια πριν έχοντας βιώσει και εκείνος τις δικές του εμπειρίες, αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ. Γιατί ο άλλος είναι κομμάτι του εαυτού σου, θέλοντας και μη, γιατί είμαστε όλοι από το ίδιο υλικό και οι διαφορές μας είναι επιφανειακές και προσπελάσιμες, γιατί ανήκουμε στο ίδιο είδος, με τις ίδιες ανάγκες και κοινά οράματα και ελπίδες. Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Αγαπάμε από κοινού τη ζωή και πασχίζουμε για την αξιοπρέπεια και για ένα ευνοϊκότερο μέλλον όπου κι αν βρισκόμαστε, ο,τι κι αν έχουμε ζήσει ως τώρα..
Α.Σ