Η «χρυσή πόλη» της Βοημίας, κτισμένη σε όλη την έκτασή της πάνω στον Μολδάβα ποταμό, είναι η πρωτεύουσα της Τσεχίας με πληθυσμό 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Θεωρείται η πόλη-μητέρα ενός μεγάλου αριθμού διάσημων καλλιτεχνών, ποιητών και ζωγράφων που εμπνεύστηκαν από την ομορφιά της, έτσι όπως δεσπόζει στο κέντρο της Ευρώπης.
Λίγη Ιστορία:
Τα πρώτα στοιχεία που καταγράφηκαν για την ευρύτερη περιοχή της Πράγας ξεκινούν από πολύ παλιά, στην Παλαιολιθική Εποχή όταν το 200 π.Χ. εισέβαλαν Κέλτες. Έπειτα η εξουσία πέρασε στους Σλάβους και σύμφωνα με το θρύλο η πόλη ιδρύθηκε επίσημα κατά τη δυναστεία του Premisl, τον 8ο αιώνα, από την μυθική Πριγκίπισσα Libuše. Έτσι αρχικά η πόλη βρίσκονταν στην δεξιά μόνο περιοχή του ποταμού, στο κάστρο Vysehrad. Ο σύζυγος της Πριγκίπισσας ήταν αυτός που έχτισε και την γνωστή συνοικία Mala Strana ακριβώς στην απέναντι όχθη από την πλατεία Stare Miesto που χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως κέντρο απονομής της Δικαιοσύνης.
Η άνθιση και η γεωγραφική επέκταση της Πράγας ήρθε πολύ αργότερα με την βασιλεία του Καρόλου τον 14ο αιώνα. Σε αυτόν οφείλεται η ίδρυση της νέας πόλης δίπλα από την παλαιά και μαζί και η πασίγνωστη γέφυρα με το όνομά του, που επέτρεπε την επικοινωνία της νέας περιοχής με τη Mala Strana.
Για τους επόμενους 2 αιώνες η Πράγα ήταν το εμπορικό κέντρο στην καρδιά της Ευρώπης. Μέχρι και το 1526 η πόλη ήταν υπό την εξουσία των βασιλιάδων της Βοημίας μερικοί εκ των οποίων υπηρέτησαν και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο τελευταίος Βασιλιάς ωστόσο, που της χαμογέλασε φέρνοντας ευημερία στη χώρα ήταν ο Αυτοκράτορας Ροδόλφος ο 2ος που παρέμεινε έως και το 1576.
Τα χρόνια που ακολουθούν είναι δύσκολα και με πολύ κακούς οιωνούς για την όμορφη πόλη. Ξέσπα ο Τριακονταετής Πόλεμος και η Πράγα γίνεται γνωστή για ένα φρικτό γεγονός: Την “Εκπαραθύρωση” όταν προτεστάντες ηγέτες πετούσαν από τα παράθυρα κάθε απεσταλμένο καθολικό της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το μήνυμά τους για τις διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Ήταν η αρχή της παρακμής για την πόλη.
Με την λήξη του πολέμου, η αυλή των Βασιλιάδων μεταφέρθηκε στην Βιέννη, η Πράγα έχασε τα 2/3 του πληθυσμού της κι έτσι για πολλά χρόνια περιθωριοποιήθηκε μέχρι που έγινε πρωτεύουσα με απολυταρχικό καθεστώς.
Το καθεστώς αυτό για 30 χρόνια έφερνε εξεγέρσεις μεταξύ σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών κομμάτων και μετέτρεπε τη χώρα σε πεδίο μάχης. Το τέλος δόθηκε με την Βελούδινη Επανάσταση και την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το 1989 και 4 χρόνια αργότερα η Πράγα έγινε επίσημα η πρωτεύουσα της Τσέχικης Δημοκρατίας. Το αξιοσημείωτο όμως μετά από όλα αυτά είναι ένα και απαντάται στο παρακάτω ερώτημα.
Γιατί να πας;
Η απάντηση είναι απλή. Είναι η μοναδική πόλη που ξεπέρασε τις μαύρες κηλίδες στην ιστορία της χωρίς να αφαιρέσει ίχνος από την αρχιτεκτονική της. Είναι η πόλη με τις λιγότερες καταστροφικές επιδράσεις των δύο Παγκόσμιων Πολέμων και με λίγα λόγια είναι η μία από τις πλέον ελάχιστες παραμυθένιες που έχουν μείνει αναλλοίωτες στο χρόνο. Ένα λαμπρό μνημείο για ολόκληρη την Ευρώπη είναι ο παλαιότερος γοτθικός καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου, που δεσπόζει πάνω από τον Μολδάβα, πραγματικά επιβλητικός λόγω του τρομακτικού του μεγέθους.
Ωστόσο το πιο διάσημο αξιοθέατο του παραμυθιού είναι το αστρονομικό ρολόι στην πλατεία το οποίο κρύβει τεράστια ιστορία όσα και τα χρόνια κατασκευής του από το 1410. Ο ωρολογιακός μηχανισμός του είναι από τους πιο περίτεχνους του κόσμου κάτι που το κάνει και τόσο διάσημο. Κατά την διάρκεια της ημέρας από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ το ρολόι λειτουργεί ανά μία ώρα. Η φιγούρα του Θανάτου κτυπάει το καμπανάκι και οι 12 Απόστολοι εμφανίζονται χορεύοντας από πάνω του. Ένας κόκορας ακούγεται και το ρολόι σημαίνει την ώρα. Τότε βγαίνει ένας Τούρκος που κουνάει το κεφάλι του με δυσπιστία, ένας Τσιγκούνης που κοιτάζει το πουγκί του με το χρυσάφι, και η Ματαιοδοξία που θαυμάζει τον εαυτό της σε ένα καθρέφτη. Κάθε ένα, περνάει το δικό του ξεχωριστό μήνυμα στον θεατή μέχρι την σήμανση της επόμενης ώρας…
Το αξιοθαύμαστο με την αρχιτεκτονική αυτής της πόλης είναι ότι μπορεί να δει κανείς, χιλιάδες διαφορετικούς ρυθμούς ανά κτίριο. Αυτό γιατί μέσα στους αιώνες και λόγω της γεωγραφικής της θέσης πέρασαν πολλοί πολιτισμοί από πάνω της και ο καθένας άφησε το στίγμα του αναλλοίωτο μέχρι και σήμερα. Μια βόλτα στην παλιά πόλη ή στις όχθες του Μολδάβα αρκούν για να σας πείσουν ότι βρίσκεστε στην εποχή των Ιπποτών και των Βασιλιάδων. Από ένα απλό κτίριο φαρμακείου μέχρι και ένα πιο ιδιαίτερο όπως αυτό της Όπερας ή των χιλιάδων εκκλησιών του, θα σας μαγέψουν όπως μάγεψαν και χιλιάδες καλλιτέχνες που στην χάρη της εμπνεύστηκαν τα μεγάλα έργα τους.
Tips: Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε ένα από τα πολλά κελάρια για αυθεντική μπύρα ενώ τολμήστε να δοκιμάσετε και τα παραδοσιακά λουκάνικα από πλανόδιους κάτω από το αστρονομικό ρολόι…
Β.Κ.