«PIG BROTHER IS WATCHING YOU»

αρχείο λήψης

Αυτοί που ξέρουν να βλέπουν, κατανοούν ξεκάθαρα το συμβολισμό του μύθου : οι ήρωες είναι ζώα, τα οποία διαλέγονται με ανθρώπινη γλώσσα και πράττουν ανθρώπινα. Στο τέλος γίνονται και άνθρωποι ή καλύτερα, ανθρωπόμορφα ζώα.

Ο  George Orwell  στη «Φάρμα των ζώων» (1945) γράφει μια αιχμηρή πολιτική σάτιρα  με στόχο να καυτηριάσει και να κριτικάρει την άνοδο και τη διαφθορά του σταλινικού καθεστώτος. Η λογοτεχνία όμως έχει μια πολύ γοητευτική δύναμη , η οποία δεν φυλακίζεται σε όρια και καλούπια :η ερμηνεία της λογοτεχνίας μπορεί να διευρυνθεί και να αγκαλιάσει διαχρονικώς τις πτυχές του κόσμου που ζούμε. Η «φάρμα των ζώων»  σε μια περισσότερο διευρυμένη ανάγνωση, στηλιτεύει τα σύγχρονα πολιτικά καθεστώτα και καυτηριάζει την πολιτική αναξιοπιστία λόγου-πράξης. Ο τρόπος όμως που ο συγγραφέας το πετυχαίνει αυτό  είναι εντυπωσιακός. Ο Orwell συνθέτει ένα πολιτικό «παραμύθι» , ένα μύθο αποκαλυπτικά συμβολικό με ηθικοπλαστικά μηνύματα υπεραπλουστεύοντας τα πράγματα για χάρη παραστατικότητας.

 Animal-Farm-George-Orwell-5

Η ιστορία της «Φάρμας» δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις. Σε μία φάρμα, δύο γουρούνια, ο Snowball (Χιονόμπαλα) και ο Ναπολέων, επηρεασμένοι από τις επαναστατικές βλέψεις ενός γέρικου  χοίρου, του Old Major,  σχεδιάζουν μία επανάσταση, με τις ευλογίες όλων των ζώων. Οι ανθρώπινοι αφέντες τους εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη φάρμα. Τα ζώα, με την καθοδήγηση των γουρουνιών, αρχίζουν να συμβιώνουν και να συνεργάζονται, υπό ένα καθεστώς απόλυτης ισότητας, με την αρχή μάλιστα ότι «Όλα τα ζώα είναι ίσα». Ωστόσο, η ακόρεστη δίψα του Ναπολέοντος για εξουσία θα οδηγήσει στην εκδίωξη του Snowball, τη μετατροπή της κοινότητας σε απολυταρχικό καθεστώς και στην κατάλυση των δικαιωμάτων των ζώων. Και η νέα τυραννία που τα περιμένει είναι εξίσου σκληρή με την προηγούμενη.

Το μυθιστόρημα του Orwell  εκδόθηκε 18 μήνες μετά την συγγραφή του, καθώς κανένας εκδοτικός οίκος δεν θέλησε να εκδόσει ένα βιβλίο τόσο καυστικό για την Σοβιετική Ένωση σε μια εποχή που Β΄ παγκόσμιος πόλεμος είχε μόλις τελειώσει και η Σοβιετική ένωση ήταν πολύτιμος σύμμαχος.  Προφανώς η ΕΣΣΔ  εκείνη την εποχή απαγόρεψε τη κυκλοφορία του, καθώς θεωρούσε ότι υπονομεύει τη πολιτική της σταθερότητα και ισορροπία. Το βιβλίο εκδόθηκε μετά τη πτώση του τοίχους του Βερολίνου το 1989.

O Orwell πέθανε στο Λονδίνο το 1950 σε ηλικία 47 ετών.  Η εποχή μας με το θάνατό του στερήθηκε έναν τεράστιο συγγραφέα, ο οποίος ανανέωσε και εξέλιξε τη Λογοτεχνία δίνοντας την ένα πολιτικοκοινωνικό προορισμό.

«Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα άλλα».

N.Σ.

(Πληροφορίες από: www.theinsider.gr)

Leave a Reply