Διαγωνισμός Βιβλίου: η συγγραφέας του μήνα, Πηνελόπη Κουρτζή

Το www.freeminds.gr σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός, σας δίνουν τη ευκαιρία να αποκτήσετε το νέο βιβλίο του μήνα “Κουμκουάτ, εκεί που ρίζωσε η αγάπη“, της Πηνελόπης Κουρτζή. Ένα λογοτεχνικό μυθιστόρημα εποχής που ξετυλίγει ιστορίες από την Ελλάδα της κατοχής έως και την απελευθέρωση ξεκινώντας από την Άρτα και καταλήγοντας σε δύο αγαπημένα νησιά ανατολής και δύσης, την Κέρκυρα και την Μυτιλήνη.

koumkouat.books.freeminds.gr

Πρόκειται για την πρώτη λογοτεχνική της “απόπειρα” πάνω στην συγγραφή μυθιστορημάτων αφού η νέα και πολλά υποσχόμενη συγγραφέας ασχολείτο μέχρι τώρα μόνο με την ποίηση. Γεννημένη στην Άρτα, ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Οι σπουδές της γύρω από την Βιοτεχνολογία την έστρεψαν στον ιδιωτικό τομέα στον οποίο εργάστηκε επί σειρά ετών, το καλλιτεχνικό γονίδιο ωστόσο πάντα την συνόδευε και από πολύ μικρή συμμετείχε σε διαγωνισμούς ποίησης κερδίζοντας τους περισσότερους από αυτούς. Οι δυνατότητές της ξεχωρίζουν και στα θεατρικά έργα ενώ η δεύτερη μεγάλη της αγάπη είναι το αργεντίνικο τάνγκο.

Το πως η ζωή την έφερε στο “κουμκουάτ” της, όπως δηλώνει η ίδια, λατρεύει τις πραγματικές ιστορίες και όχι ότι αφήνεται εξ ολοκλήρου στην φαντασία. Όταν η πένα της θα ξυπνήσει γεμάτη ιδέες, τότε θα συνδυαστεί με αληθινές μαρτυρίες γύρω από τις ιστορίες που αγάπησε ως μικρό παιδί. Ιστορίες που είτε τις έζησε, είτε απομνημονεύτηκαν στο υποσυνείδητό της για χρόνια. Η αναζήτηση των πραγματικών γεγονότων και το “πάντρεμα” των στοιχείων ίσως είναι το ωραιότερο κομμάτι πίσω από τη συγγραφή ενός τέτοιου βιβλίου, οι ήρωες της είναι πρόσωπα ιερά, που από την πρώτη σελίδα κιόλας, μπορείς να τα ερωτευθείς. Όπως γράφει και η ίδια για το νέο της μυθιστόρημα, είναι εντυπωσιακό πόσο οι άνθρωποι θέλουν κάποιες φορές να μιλήσουν για το παρελθόν, κι αν μπορούσαν ακόμα, να το ξαναζήσουν μέσα σε μία χρονομηχανή. Ακριβώς αυτό είναι και το “Κουμκουάτ” μία πραγματική ιστορία πολλών ετών πίσω, με χαμένους κρίκους που η φαντασία μπορεί άριστα να τους συνδέσει. Ελληνικά αρώματα από Άρτα και Κέρκυρα που φτάνουν μέχρι τα σοκάκια της άλλης άκρης, στην Μυτιλήνη.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου, η μικρή Βασιλική γεννημένη σε μία εποχή που τονίζεται ιδιαίτερα η μετάβαση από την τουρκική κυριαρχία στην ανεξαρτησία, με τις πολιτικοκοινωνικές αλλαγές να γίνονται σήμα κατατεθέν της δεκαετίας του 1900 και η μοίρα πανταχού παρούσα να ορίζει τα παιχνίδια της καθημερινότητας. Πρόσωπα που εμφανίζονται στο διάβα του χρόνου βάζουν κι αυτά την δική τους πινελιά στον τροχό της τύχης της Βασιλικής και η μεγάλη ανατροπή λίγες σελίδες πριν το τέλος σε κάνουν να εύχεσαι πως θα υπάρξει και δεύτερο βιβλίο για να εξιλεωθείς από την σύγχυση και παράλληλα την αρμονία που σου προκαλεί.

koumkouat.psycogios.freeminds.gr

Και το Κουμκουάτ σε όλα αυτά; όχι δεν είναι ένας απλός τίτλος ούτε ένα απλό δέντρο, είναι ο καλύτερος φίλος της Βασιλικής, είναι ο ακροατής των βαθύτερων σκέψεων της και ταυτόχρονα το μέσο εξομολόγησης προς τους αναγνώστες… η σκιά του αγαπημένου της δέντρου συνδέεται άρρηκτα µε τις μνήμες της και γίνεται κάθε φορά η δύναμή της για την συνέχεια…για την επόμενη σελίδα…για την επόμενη ανατροπή…

Η παρουσίαση του βιβλίου έχει ξεκινήσει ήδη από το Φθινόπωρο και τα πρώτα αντίτυπα έχουν ήδη ριζώσει στις βιβλιοθήκες των βιβλιοφάγων… ένα μικρό απόσπασμα από την Τόνια Σωτηροπούλου θα σας μεταφέρει σίγουρα στις νότες και τα χρώματα του βιβλίου πίσω στο 1902, τότε που γεννήθηκε η ιστορία αυτή…

Πληροφορίες για την συμμετοχή σας στον διαγωνισμό έως 31/01 εδώ: http://www.freeminds.gr/diagwnismos-vivliou-koumkouat/

Καλή επιτυχία και καλή ανάγνωση!

Β.Κ.