Φίλιπ Πούλμαν: ο Άγγλος συγγραφέας της Τριλογίας του Κόσμου

Φιλιπ Πούλμαν: συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, καθηγητής πανεπιστημίου, θεατρικός συγγραφέας, βιβλιοθηκονόμος και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας…

Ο Φίλιπ Πούλμαν γεννήθηκε στο Νόργουιτς στις 19 Οκτωβρίου 1946. Το πρώτο μέρος της ζωής του πέρασε ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, επειδή ο πατέρας του και στη συνέχεια ο πατριός του ήταν στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία. Ο πατέρας του, Άλφρεντ Ούτραμ Πούλμαν (πιλότου της ΡΑΦ)  σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1953, όταν ο Πούλμαν ήταν επτά ετών, και στον οποίο απονεμήθηκε μετά θάνατο ο Σταυρός Διακεκριμένης Πτήσης (DFC). Ο Πούλμαν δήλωσε στις αρχές του του 2008 ότι θεωρεί τον πατέρα του ήρωα, αφού πέθανε υπερασπιζόμενος τη χώρα του.

Πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας στην Αυστραλία, όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με το μαγικό κόσμο των κόμικς και μεγάλωσε παρέα με τους Superman και Batman. Στην ηλικία των 11 επέστρεψε στη Βρετανία και έζησε στη Βόρεια Ουαλία. Εκείνη την εποχή, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν οπουδήποτε, να παίζουν στους δρόμους και αυτός ήταν ακριβώς ο τρόπος που πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ορόσημο από την περίοδο εκείνη της ζωής του, είναι η δάσκαλά του, η κυρία Enid Jones, η οποία είχε μεγάλη επιρροή σε αυτόν και εξακολουθεί να στέλνει σε αυτόν τα αντίγραφα των βιβλίων του.

Φίλιπ Πούλμαν
Αφού τελείωσε το σχολείο, πήγε στο Exeter College, Oxford, για να μάθει αγγλικά. Εκείνη την περίοδο της ζωής του έκανε διάφορες δουλειές εν έπειτα μετακόμισε πίσω στην Οξφόρδη για να γίνει δάσκαλος. Δίδαξε σε διάφορα σχολεία μέσης εκπαίδευσης για δώδεκα χρόνια, και στη συνέχεια πήγε στο Κολλέγιο του Westminster, στην Οξφόρδη ως καθηγητής. Δίδαξε μαθήματα σχετικά με το βικτοριανό μυθιστόρημα και τη λαϊκή ιστορία, καθώς και μια σειρά μαθημάτων με θέμα πώς τα λόγια και οι εικόνες ταιριάζουν μεταξύ τους. Επειδή όμως το ωράριο του δεν ήταν πλήρες αναγκάστηκε να αλλάξει δουλειά για βιοποριστικούς λόγους.  Το πρώτο του μυθιστόρημα ήταν για ενηλίκους, παρότι είχε αρχίσει να γράφει για παιδιά από όταν εργαζόταν ως δάσκαλος. Ορισμένα από τα μυθιστορήματά του βασίστηκαν σε έργα που έγραψε για τους μαθητές του, όπως το Ruby In The Smoke.

Σήμερα ζει στην Οξφόρδη και απολαμβάνει αυτό για το οποίο γεννήθηκε, το γράψιμο. Ο Φίλιπ Πούλμαν είναι αγαπητός όχι μόνο για τα παιδικά του βιβλία, αλλά και για την «Τριλογία του Κόσμου» (Το Αστέρι του Βορρά, ο Άρχοντας των Δύο Κόσμων και Το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο) επανήλθε με το νέο του βιβλίο του «The Book of Dust» (Το Βιβλίο της Σκόνης). Η νέα του τριλογία του λαμβάνει χώρο στο ίδιο σύμπαν με εκείνο της «Τριλογίας του Κόσμου» αλλά όπως ο ίδιος αναφέρει σε συνέντευη του στο BBC δεν αποτελεί, συνέχεια της προηγούμενης τριλογίας. Μάλιστα στη συνέντευξη του χρησιμοποίησε τον όρο «equel» και εξομολογήθηκε ότι η ιστορία που αφηγείται στο νέο του βιβλίο ξεκινά 10 χρόνια πριν από τα γεγονότα της Τριλογίας του Κόσμου και τελειώνει περίπου 10 χρόνια μετά.
Τα βιβλία του και ο ίδιος έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία. Ξεκινώντας από  το Αστέρι του Βορρά, το πρώτο βιβλίο της Τριλογίας του Κόσμου, έχει τιμηθεί με τα: Carnegie, Βραβείο παιδικού μυθιστορήματος Guardian, Smarties και Βρετανικό Βραβείο για το Βιβλίο της Χρονιάς. Έπειτα το μυθιστόρημα του  Ο Άρχοντας των δύο Κόσμων, το δεύτερο βιβλίο της Τριλογίας, έχει τιμηθεί με το Βρετανικό Βραβείο Ανάγνωσης. Ενώ, η παγκόσμια αναγνώριση ήρθε με το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο, που τιμήθηκε με το Βραβείο Whitbread 2001, το W.H. Smith και το Nibbies, ενώ ήταν υποψήφιο για το Βooker.

Και κλείνοντας σας μεταφέρω τα λόγια του από τη συνέντευξη του στο New York Times Magazine (Διαβάστε την εδω)

“But the meaning of a book is never just what the author thinks it is. It’s a great mistake to rely on the author to tell you what the meaning is. The meaning is only what emerges when the book and the reader meet.”

Αλεξάνδρα

Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό μας και κερδίστε το νέο του βιβλίο

Διαγωνισμός βιβλίου “ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ”, Φίλιπ Πούλμαν