Τετράποδοι άγγελοι

Όπου και να κοιτάξει κανείς θα παρατηρήσει πάρα πολλά βλέμματα, τα οποία ανά πάσα στιγμή στρέφονται προς εκείνον, για να τον παρατηρήσουν ή για να τον προσεγγίσουν, με απώτερο σκοπό την εκπλήρωση μιας μικρής χάρης, η οποία, για τα δεδομένα της δικής τους ψυχοσύνθεσης, μπορεί να είναι τεράστια και συνίσταται είτε στην απόδοση τροφής είτε σε ένα κομμάτι συμπόνιας και αγάπης. Το κακό είναι ότι, λόγω κωλύματος, η επικοινωνία με αυτά τα πλάσματα καθίσταται αρκετά δύσκολη, διότι αυτά δεν διαθέτουν την ιδιότητα της ομιλίας. Προκειμένου όμως να πετύχουν το σκοπό τους, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να εκφραστούν απέναντι στους μελλοντικούς τους ευεργέτες.

pets
Είναι αλήθεια ότι όλα τα ζώα διαθέτουν μηχανισμούς επικοινωνίας, πέρα από τη στοιχειώδη νοημοσύνη που τα διακρίνει, για να γίνονται κατανοητά από τα υπόλοιπα μέλη του εκάστοτε είδους. Η εμπλοκή με το ανθρώπινο στοιχείο τα οδηγεί να προσαρμοστούν στα δεδομένα του χώρου και των περιστάσεων. Έτσι, ένας σκύλος, παραδείγματος χάριν, είναι δυνατόν να πλησιάσει έναν άνθρωπο, να ρίξει στα πόδια του μια άδεια συσκευασία από ένα φαγώσιμο προϊόν και να τον κοιτάει με το γνωστό λυπητερό του ύφος, μέχρι το δίποδο να φιλοτιμηθεί να ταΐσει το τετράποδο. Η ευγνωμοσύνη που δύναται να αισθανθεί το τελευταίο, εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημά του, μπορεί να είναι εφήμερη, προσωρινή ή να διαρκεί για μια ζωή, όπως η περίπτωση των ελεφάντων, οι οποίοι διαθέτουν εξαιρετική μνήμη και δεν ξεχνούν ποτέ, τόσο την καλοσύνη, όσο και την κακία.

Το δυστύχημα είναι ότι πολλά από αυτά τα ζώα υφίστανται κακοποίηση παντός τύπου. Η χειρότερη από αυτές είναι η αδιαφορία. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να θεωρούν τα κατοικίδιά τους δεδομένα και δεν τους παρέχουν την απαιτούμενη φροντίδα και προσοχή. Όπως και με τις σχέσεις τω ανθρώπων μεταξύ τους, έτσι και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα είναι τα ίδια. Το παραμελημένο μέλος νιώθει την απόρριψη και απομακρύνεται από το άτομο, με το οποίο συνδεόταν, μέχρι η όποια σύνδεση είχαν να αποκοπεί οριστικά. Εάν το πρόβλημα δεν γίνει αντιληπτό εγκαίρως, τότε αυτή η κατάσταση γίνεται μη αναστρέψιμη και ο δεσμός τους χαρακτηρίζεται όπως το ραγισμένο γυαλί.

Όλα τα ζώα είναι μια ατομική ευθύνη, επειδή πολλά από αυτά δυσκολεύονται να ορθοποδήσουν και να επιβιώσουν σε οποιαδήποτε κοινωνία τυγχάνει να ζουν. Για αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους η απόφαση που θα πάρει κάποιος να υιοθετήσει ένα σκύλο ή μια γάτα ή οτιδήποτε άλλο ζωντανό οφείλει να γίνει κατόπιν ωρίμου σκέψεως. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια με την απόκτηση οικογένειας. Το νέο μέλος χρειάζεται προσοχή, συγκεκριμένο ατομικό χώρο, ειδική διατροφή, αυστηρό πρόγραμμα και συχνή ιατρική παρακολούθηση. Μα πάνω από όλα χρειάζεται η ύπαρξη αγάπης για αυτό. Διαφορετικά οι εσπευσμένες αποφάσεις είναι δυνατόν να είναι επιζήμιες. Τη στιγμή που το ζωάκι δεν λαμβάνει τη φροντίδα που οφείλει να του παρέχει ο ιδιοκτήτης του, θα μαραζώσει και θα εξαγριωθεί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ασπροδόντη, ο οποίος είχε την ατυχία να περάσει από αθλιότατα αφεντικά μέχρι να καταλήξει στο άτομο που θα του συμπεριφερόταν όπως ακριβώς του άξιζε.

Η σχέση ενός ανθρώπου και ενός ζώου είναι μια συνεχής ροή ανταλλαγής συναισθημάτων. Ως ανταπόδοση για το καλό που λαμβάνουν τα ζώα στέκουν στο πλευρό των ανθρώπων για όλη τους τη ζωή. Η αφοσίωσή τους είναι χαρακτηριστική. Αρκούν μόνο τα παραδείγματα του οδυσσειακού Αργου και του Χάτσικο, προς τιμήν του οποίου έχει ανεγερθεί και άγαλμα, το οποίο δεσπόζει ακόμη στις μέρες μας, προκειμένου να συνειδητοποιήσει κάποιος το μέγεθος της ‘’ανθρωπιάς’’ που επιδεικνύουν τα ζώα με τις πράξεις τους απέναντί μας.

Πολλές φορές ένα ζώο δύναται να αποτελέσει το καλύτερο αντικαταθλιπτικό και το ισχυρότερο ηρεμιστικό. Η ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό σε μια συνέντευξή της δήλωσε ότι η γνωριμία με το ανθρώπινο είδος την έκανε να αγαπήσει τα ζώα. Εάν αναλογιστούμε ότι στον κόσμο τους, πέρα από τη διεκδίκηση της ζωής, δεν υπάρχουν ψέματα, άσχημες και ανήθικες πράξεις και υποκρισία, αυτή η δήλωση ξαφνικά δεν φαντάζει τόσο περίεργη και ενοχλητική. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα μας προσεγγίσει μια από αυτές τις ψυχές του κόσμου, ας μην αποστρέψουμε το βλέμμα μας, παρά ας βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε . Ίσως αυτή η συνάντησή μας να μας βγει σε καλό και οι αναμνήσεις που θα μας προσφέρουν να είναι το δυνατότερο βάλσαμο που θα ενσταλάζουν στην ψυχή μας, στην περίπτωση που νιώθουμε μια κατάπτωση.

-Aφιερωμένο στη Βάνα-

Γρηγόρης Χατζηλαμπρινός