ΜΕΛΕΝΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ – Παστέλι

Το Παστέλι, ένα Ελληνικό παραδοσιακό προϊόν με βάση το σουσάμι και το μέλι.  Τo παραδοσιακό και υγιεινό  γλυκό, αφού το  μέλι είναι η μόνη γλυκαντική ύλη που μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως παράγεται στη φύση, διατηρώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες της. Το σουσάμι (ή σησάμι) και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας.Συνεπώς, το παστέλι αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, καθώς ο συνδυασμός σουσαμιού με μέλι παρέχει μια σειρά από συστατικά, απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.

Ίσως όμως το σημαντικότερο συστατικό που έχει το παστέλι είναι τα αντιοξειδωτικά του. Σήμερα γνωρίζουμε ότι στο παστέλι περιέχονται ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία οι λιγνάνες, οι οποίες παρέχουν μια ασπίδα προστασίας έναντι χρόνιων νοσημάτων φθοράς με υψηλή συχνότητα στο σύγχρονο πληθυσμό, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης….

Φτιάξτε μόνοι σας  ΠΑΣΤΕΛΙ με γρήγορο και εύκολο τρόπο

pasteli-iliakimelissokomiaΥλικά

  • 200 γρ. σουσάμι
  • 50 γρ. φυστίκια
  • 50 γρ. ωμά αμύγδαλα
  • 300 γρ. μέλι 
  • 1/4 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Καλύπτουμε το εσωτερικό ενός ταψιού με λαδόκολα. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι μέχρι να γίνει ρευστό. Σε ένα ξεχωριστό μεγάλο τηγάνι ανακατεύουμε τα φυστίκια, τα αμύγδαλα και το σουσάμι και ψήνουμε για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το ζεστό μέλι πάνω από το μίγμα με τους ξηρούς καρπούς, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε το μίγμα σε μέτρια φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι το μέλι να αποκτήσει ένα χρυσο-καφέ χρώμα και να απορροφηθεί πλήρως, περίπου για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και λειαίνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι ή σπάτουλα. Αφήνουμε το ταψί σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει το μίγμα. Αφού κρώσει, κόβουμε το παστέλι σε μπάρες.

 

και καλή όρεξη…

 

Υ.Γ  

H πρακτική και γρήγορη επιλογή εντός και εκτός σπιτιού. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει σήμερα επιβάλλει συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες, η έντονη καθημερινότητα αναγκάζει πολλούς να περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας εκτός σπιτιού, έχοντας μια ακατάστατη διατροφή, με μεγάλα διαστήματα ασιτίας ή με πρόχειρα σνακ, επιβαρημένα με πολύ λίπος, αλάτι και φτωχά σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Πόσοι δεν καταφεύγουν καθημερινά στη γρήγορη λύση μιας τυρόπιτας ή ενός σάντουιτς με διάφορες σως και άλλα συστατικά που το μόνο που δίνουν είναι περιττές θερμίδες; Κατά συνέπεια, τι από τα δύο θα πρέπει να συμβαίνει, να μένουμε νηστικοί μέχρι να γυρίσουμε στο σπίτι ή να τρώμε εύκολα και γρήγορα ανθυγιεινά γεύματα στο δρόμο;