Περιμένοντας την Πανσέληνο του Αυγούστου

Πλήθος θεατρικών και μουσικών παραστάσεων αλλά και εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή (12.8.2022) με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου. Παράλληλα 105 αρχαιολογικοί χώροι του υπουργείου Πολιτισμού θα υποδεχτούν το κοινό το βράδυ της πανσελήνου.Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και άρα η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη.


Ως θέμα της αφίσας των εκδηλώσεων επιλέχθηκε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία». Στη φωτογραφία αυτή  απαθανατίζονται τα προσφυγόπουλα που βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος- μια φωτογραφία αποτελεί μία διαχρονική καταγραφή του ξεριζωμού, της αναπάντεχης απώλειας, της φυγής και της απορίας μπροστά σε μία επιβεβλημένη μοίρα.

Φέτος η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη λίγο πριν δύσει ο ήλιος, γύρω στις 8 το απόγευμαα και μάλιστα σύμφωνα με τον επίτιμο διευθυντή του Πλανητάριου, Διονύση Σιμόπουλο, η πανσέληνος του Αυγούστου μπορεί να φαίνεται γενικότερα μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Ένω ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα που συμπίπτει με την πανσέληνο του Αυγούστου συμπίπτει είναι οι  Περσείδες, μια βροχή από πεφταστέρια, η οποία θα κορυφωθεί στις 13 Αυγούστου, ωστόσο δεν θα είναι έντονα διακριτή, λόγω της έντονης φωτεινότητας του ολόγιομου φεγγαριού εκείνες τις μέρες.

Η φετινή διοργάνωση θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου. Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.

 


Συγκεκριμένα την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως της πανσελήνου. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Μπορει να εχασα την Πανσεληνο,
                     μα παντα θα περιμενω το καινουργιο φεγγαρι για να κανω μια ευχη… 
                                                                                                             Αλκυονη Παπαδακη