Στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες

4+1 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

H αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει  αφού και επίσημα  σύντομα  ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις και όλα είναι στο κόκκινο:άγχος, υπερένταση, φόβος, ανησυχία, αισιοδοξία, πείσμα, απογοήτευση, απαισιοδοξία και πολλά άλλα συναισθήματα ανάμικτα, συναισθήματα αντιφατικά, συναισθήματα που έρχονται να προστεθούν στην ήδη τεταμένη ψυχολογία μαθητών, γονιών και καθηγητών. ‘Οπως όμως κάθε δύσκολη περίοδος έχει αρχή και τέλος, έτσι και η αγχώδης φάση της τρίτης λυκείου οδεύει προς το τέρμα της και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο στο οποίο θα πρέπει να επικρατήσει η λογική και η ψυχραιμία για να βγουν όλοι αλώβητοι από αυτή τη διαδικασία. Ως παθούσα και από τους πλέον αγχώδεις ανθρώπους, χρήσιμο θεωρώ να σας παραθέσω τις ακόλουθες συμβουλές, τις οποίες κι εγώ με τη σειρά μου άκουσα τη στιγμή που έπρεπε, λίγο πριν το χάος και τον πανικό, και απευθύνονται τόσο σε υποψηφίους και τις οικογένειες τους όσο και στους καθηγητές που αγωνίζονται κάθε χρόνο μαζί με τα παιδιά, δίνοντας του τα κατάλληλα εφόδια για να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο τους.

Συμβουλή 1η: Είμαστε άνθρωποι και έχουμε όρια και αντοχές και είναι λογικό κάποιες στιγμές  να κουραζόμαστε, να κατεβάζουμε ρολά, να αρνούμαστε να κάνουμε το παραμικρό και να ζητάμε μια μέρα να την περάσουμε όπως μας ξεκουράζει και μας χαλαρώνει. ‘Άρα, αν τα βιβλία κλείσουν για μια μέρα, οι μαθητές μη βιαστείτε να νιώσετε τύψεις για το χρόνο που έφυγε ανεκμετάλλευτος, οι γονείς μην πανικοβληθείτε φοβούμενοι ότι τα παιδιά απλά τα παράτησαν και οι καθηγητές καλό θα ήταν πέρα από την ύλη της εβδομάδας να βάζετε στο πρόγραμμα κι ένα μικρό ‘’παραθυράκι’’ ξεκούρασης. Το μυαλό δουλεύει πολύ πιο σκληρά απ’ ότι φαίνεται και χρειάζεται πολύ παραπάνω ξεκούραση απ’ όσο νομίζουμε ότι αρκεί για να γεμίσουν οι μπαταρίες μας.

Συμβουλή 2η : Ο προσωπικός χρόνος είναι απαραίτητος και αναγκαίος για την ισορροπία του ατόμου. Όσο  βεβαρυμένο και πλήρες και να είναι το πρόγραμμα, καλό θα είναι ο προσωπικός χρόνος να παραμείνει ακέραιος. Για παράδειγμα, αν ο υποψήφιος συνήθιζε να ασχολείται με μια δραστηριότητα εξωσχολική, όπως ο αθλητισμός, η συνέχιση της ενασχόλησης με αυτήν όχι μονο δε θα τον αποσυντονίσει αλλά θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πανελλαδικές όχι σαν κάτι που βάζει φρένο στη ζωή του και στην καθημερινότητα του αλλά σαν ένα έναυσμα για νέο ξεκίνημα. Εκτός αυτού, θα μάθει να ισορροπεί τις υποχρεώσεις του και τον προσωπικό του χρόνο, θα μάθει να συμβαδίζει με αυτές, να τις αποδέχεται και να τις αντιμετωπίζει σαν κομμάτι της ζωής του, απαραίτητο προσόν για την μετέπειτα ζωή του και την ψυχική του υγεία. Επίσης, ένας καφές, μια μονοήμερη εξόρμηση, ένα σινεμά δε θα φέρουν καταστροφή αλλά την αποφόρτιση – τη συναισθηματική κυρίως- και θα συμβάλλουν στο θετικό και επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συμβουλή 3η : O ύπνος είναι το Α και το Ω της αποτελεσματικής απόδοσης και της αντοχής. Δεν είναι τυχαίο που η έλλειψη ύπνου συνήθως είναι από τα πρώτα δείγματα κλωνισμού της υγείας. Ένα πολύωρο και εξαντλητικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα την ψυχική και σωματική εξασθένιση του οργανισμού. Οπότε ένα καλό και γεμάτο 8ωρο ύπνου επιβάλλεται χωρίς τύψεις και ενοχές.

Συμβουλή 4η: Και για να θυμηθούμε τις γιαγιάδες μας και την αγαπημένη (δική τους και δική μας)εμμονή με το φαγητό, να σημειωθεί ότι πλήρη, υγιεινά και χορταστικά γεύματα συμπληρώνουν τα αποθέματα του ταλαιπωρημένου οργανισμού γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και να παραλείπουμε γεύματα αλλά και να εμπλουτίσουμε την καθημερινή μας διατροφή με φρούτα, δημητριακά και λαχανικά. Και εδώ έρχεται και η απενοχοποίηση της λατρεμένης σοκολάτας αφού λίγα κομματάκια της είναι ικανά να τονώσουν τη μνήμη και τη διάθεση μας.

Τέλος η πιο πρακτική και χρήσιμη συμβουλή, που στην πραγματικότητα θα αποβάλλει το ‘’κακό’’ άγχος είναι να αντιληφθούμε ότι στη ζωή μας πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να ελισσόμαστε ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι όμορφο και αξιέπαινο να έχουμε έναν στόχο και να αφοσιωνόμαστε σε αυτόν, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε απόλυτοι και να έχουμε παρωπίδες, θα πρέπει να έχουμε εναλλακτικές επιλογές και να μην συγκεκριμενοποιούμε την επιτυχία, γιατί η πραγματική επιτυχία έγκειται στην προσπάθεια και στον προσωπικό αγώνα.

Υπομονή, επιμονή, αισιοδοξία και πίστη στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας!!!

Έλενα Παπαιωάννου