Πάμε σινεμά;

~Με αφορμή την  Γιορτή του Σινεμά: Όλοι οι Κινηματογράφοι της χώρας με είσοδο δύο ευρώ μόνο για σήμερα

Ο κινηματογράφος, το cinema, αποτελεί την έβδομη τέχνη δίπλα στη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική ,τη γλυπτική και τη λογοτεχνία και όσο κι αν περνούν τα χρόνια διατηρεί ζωντανή την αίγλη του. Οι εποχές αλλάζουν, οι καιροί προχωρούν, οι εξελίξεις στην τεχνολογία και τα μέσα είναι ραγδαίες, κι όμως σε κάθε πόλη, σε κάποια συνοικία στέκει ένας κινηματογράφος να θυμίζει και την άλλη όψη της εξέλιξης, αυτή που λέει ότι μπορεί το μέλλον να ανοίγεται μπροστά μας, όμως, το παρελθόν δεν ακυρώνεται και δεν εκμηδενίζεται. Σίγουρα έχει επηρεαστεί ο χώρος αυτός, βιώνοντας τόσο τις θετικές εξελίξεις όσο και τις αρνητικές, σημασία όμως έχει ότι βρίσκεται εδώ προσφέροντας μια από τις πιο χαλαρωτικές, ποιοτικές και ευχάριστες μορφές τόσο διασκέδασης όσο και ψυχαγωγίας. Σκοπός μου, σήμερα, είναι να σας θυμίσω γιατί αγαπάμε τη βόλτα στον κινηματογράφο και πιστέψτε με, οι λόγοι μπορεί να είναι απλοί, σίγουρα όμως  κάνουν τη διαφορά.

Καταρχάς, είναι το ίδιο απολαυστικός είτε πας μόνος σου, είτε πας με την παρέα σου ανάλογα με τη διάθεση σου και την ταινία που θα επιλέξεις, αφού στην πρώτη περίπτωση, όταν επιλέξεις δηλαδή να πας μόνος σου πραγματικά θα χαλαρώσεις, κάνοντας κάτι για τον εαυτό σου  ξεφεύγοντας από το οριοθετημένο πεδίο δραστηριοτήτων σου, εξαιρουμένων των υποχρεώσεων σου, ενώ έχεις και την πλήρη ελευθερία επιλογής της ταινίας που ταιριάζει στο mood των ημερών σου. Από την άλλη, αποτελεί μια εξίσου καλή επιλογή για να περάσεις χρόνο με την παρέα σου, αφού διαλέγοντας μαζί την ταινία που θα δείτε και μοιράζοντας το γέλιο, το κλάμα, τον τρόμο ή και τον προβληματισμό που αυτή θα προκαλέσει κάνετε κάτι κοινό και κυρίως κάτι ουσιαστικό μαζί. Συν τοις άλλοις θα αποτελέσει κύριο θέμα συζήτησης για τους επόμενους δύο τρεις καφέδες που θα πιείτε μαζί!

Ένας ακόμα καλός λόγος να τον προτιμήσεις στην επόμενη έξοδο σου είναι ότι μπορεί να σου προσφέρει μια ανακούφιση και να λειτουργήσει σαν ψυχοθεραπεία, καθώς τα καλύτερα σενάρια, ακόμα και του κινηματογράφου, είναι βγαλμένα από τη ζωή κι έτσι, μπορεί κάπου εκεί να ταυτιστείς με τον κόσμο που ορθώνεται μπροστά σου στη γιγαντοοθόνη του σινεμά. Πόσες και πόσες φορές βλέποντας μια ταινία ταυτιζόμαστε με τον πρωταγωνιστή και τα βιώματα του, παραλληλίζουμε τις ζωές μας και βρίσκουμε σε αυτόν στοιχεία του εαυτού μας, της καθημερινότητας μας και των προβληματισμών μας και δημιουργείται έτσι η αίσθηση ότι κάπου, κάποτε και κάποιος άλλος ζει το ίδιο βάρος, την ίδια χαρά, την ίδια κατάσταση. Νιώθουμε έτσι, πρώτα την ταύτιση, μετά την ανακούφιση και εν τέλει αποφορτιζόμαστε. Βγαίνοντας άλλωστε από μια καλή ταινία η αλλαγή στη διάθεση είναι αναπόφευκτη!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κινηματογράφος πέρα από μια καλή επιλογή διασκέδασης, αποτελεί και τροφή για σκέψη, καθώς κάποιες ταινίες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, θίγουν σημαντικά και καίρια κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Και η αλήθεια είναι ότι μέσα σε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε και στον καθημερινό προσωπικό αγώνα στον οποίο επιδίδεται ο καθένας μας ξεχωριστά, ο προσωπικός μας χρόνος  είναι ελάχιστος και η διάθεση για σκέψεις και προβληματισμούς μηδαμινή, οπότε από το να αδρανήσουμε, καλύτερα να προβληματιστούμε δημιουργικά.

Το επόμενο, λοιπόν, σαββατόβραδο που θα βγεις από το σπίτι κάνε μια βόλτα στον πιο κοντινό σου κινηματογράφο, διάλεξε μια ταινία και απόλαυσέ τη. Μην ξεχνάς ότι βλέποντας μια ταινία αλλάζεις όχι μόνο διάθεση αλλά και τρόπο σκέψης!!!

Ελένη Παπαϊωάννου