Παγκόσμιος κινηματογράφος

Το πλούσιο αρχείο της British Pathé που  ιδρύθηκε το 1890 και άρχισε να καταγράφει κάθε πτυχή του παγκόσμιου πολιτισμού σε φιλμ. Οι ρίζες της βρίσκονται το 1890 στο Παρίσι, όπου ο ιδρυτής τους, Charles Pathé, πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της κινούμενης εικόνας.

Σπάνια ντοκουμέντα, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας προσφέρονται πια δωρεάν και σε υψηλή ανάλυση, με τρόπο εύκολα προσβάσιμο και διαχειρίσιμο. Η σύγχρονη παγκόσμια ιστορία από το 1896 μέχρι το 1976, μέσα από γεγονότα όπως η πρώτη πτήση των αδερφών Ράιτ μέχρι τις εχθροπραξίες των δύο παγκοσμίων πολέμων ζωντανεύουν πλέον στην οθόνη του υπολογιστή μας. Mια συλλογή που περιλαμβάνει ακόμα και σκηνές – όχι μόνο από τη Βρετανία , αλλά και από όλο τον κόσμο – από σημαντικά γεγονότα, διάσημα πρόσωπα, τις τάσεις της μόδας, τα ταξίδια, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Το πλούσιο αρχείο British Pathé με τα “Επίκαιρα” που παιζόντουσαν παλιά στους κινηματογράφους “εμβόλιμα” και αφορά την περίοδο 1896-1976 είναι πλέον διαθέσιμο  προς θέαση…
Ας δουμε πως οι ιδιοι συστήνονται…

 

 

Τα video που επιλέξαμε για σας απο  το αρχείο British Pathe.

1.Hindenburg Disaster Real Footage (1937)
 Η καταστροφή του Χίντεμπουργκ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Μαΐου του 1937 με το γερμανικό αερόπλοιο LZ επιβατών 129 Hindenburg να πιάνει φωτιά και να καταστρέφεται  Από τα 97 άτομα που επέβαιναν (36 επιβάτες και μέλη του πληρώματος 61), υπήρχαν 35 θάνατοι (13 επιβάτες και μέλη του πληρώματος 22). Ένας εργαζόμενος στο έδαφος σκοτώθηκε επίσης, κάνοντας συνολικά 36 νεκρούς.

2. King Paul Of Greece Opens Bridge (1947)
Τα εγκαίνια γέφυρας στον Ισθμό της Κορίνθου. Ο Ισθμός της Κορίνθου υπήρξε ένα κατασκευαστικό όνειρο – πρόκληση που κράτησε 2.300 χρόνια. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η «Άφνειος Κόρινθος» αναδείχθηκε από την αρχαιότητα σε σπουδαίο ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.

3. First Man in Space (1961)
 Ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα (1961). Μια μέρα που συγκλόνισαν τον κόσμο. Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα.


Ευκολα προβασιμη γνώση για μικρους κ μεγαλους.. Ας το εκμεταλλευτούμε!!

Αλεξάνδρα 

Leave a Reply